Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi rektör ataması protestoları: Tutuklanan 11 öğrencinin tutukluluğuna yapılan itirazlarda ilk yanıt “ret” oldu

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına yönelik protestolar nedeniyle 11 öğrencinin tutuklanmalarına yapılan itirazlar sürüyor. Şimdiye dek başvuru yapılanlardan sadece Beyza Buldağ hakkında çıkan karar, talebin reddi şeklinde oldu. Öğrencilerin avukatları başvurularla ilgili son durum hakkında Medyascope’a bilgi verdi.

Prof. Dr. Melih Bulu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan ve 4 Ocak 2021’den bu yana devam protestolar nedeniyle tutuklanan Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş bugün (12 Şubat) itibariyle 13 gündür “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama” suçlamasıyla tutuklu. 

Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş

Tutuklamalara itirazlar yedi gün içinde yapılıyor ve yanıt gelmesi bekleniyor. İtirazların ardından da ayda bir tutukluluk incelemesi yapılıyor. Uğuzeş ve Demirtaş’ın avukatı Levent Pişkin, iki öğrencinin tutukluluklara itiraz ve tahliyeleri için 5 Şubat’ta yaptıkları başvuruya henüz yanıt gelmediğini söyledi.

5 Şubat’ta ise Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz adlı üniversite öğrencileri “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla tutuklandı. Delipalta’nın avukatı Çağan Yazıcı da 8 Şubat’ta yaptıkları tutukluluk itiraz ve tahliye başvurusuna henüz yanıt gelmediğini belirtti.

Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta

6 Şubat’ta “kamu malına zarar vermek, polise görevini yaptırmamak için direnme, eyleme katılmak” suçlamasıyla tutuklanan öğrencilerden Akın Karakuş’un avukatı Burçin Şahan ise tutukluluğa ret başvurusunu bugün yaptı. Avukatların verdiği bilgilere göre Ömer ŞengelNecmettin Erdem ve Murat Can Demir için de kısa süre içinde başvuru yapılacak.

Beyza Buldağ’ın tahliye talebine ret

Yapılan tutuklamaya itiraz ve tahliye başvurularına ilk yanıt İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği’nden geldi. 7 Şubat’ta “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ile suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla tutuklanan üniversite öğrencisi Beyza Buldağ için 8 Şubat’ta yapılan tutuklamaya itiraz ve tahliye başvurusuna dün (11 Şubat) ret yanıtı geldi. Buldağ’ın avukatı Özgür Urfa, sözlü olarak verilen yanıt ile ilgili yazılı kararı bugün alacaklarını belirtti.

Beyza Buldağ

7 Şubat’ta “suç işlemeye tahrik” suçlamasıyla tutuklanan Muhammed Ünal’ın avukatı Nagehan Avçil de tutuklamaya itirazda bulunduklarını ancak henüz yanıt gelmediğini belirtirken 10 Şubat’ta “kamu malına zarar verme” suçlamasıyla tutuklanan Hasan Koral Hacıbeyoğlu’nun avukatı Seher Eriş, pazartesi günü (16 Şubat) tutuklamaya itirazda bulunmaya hazırlanıyor.

Hasan Koral Hacıbeyoğlu

Tutuklamalarla eğitim hakları da engelleniyor

Tutuklamalar ve tutuklama itirazlarına gelen ret yanıtları öğrencilerin eğitim hakları önünde de engeller oluşturuyor. Avukatların tutuklamaya itiraz ve tahliye talepli dilekçelerinde, tutukluluğun eğitim hakları yönündeki ihlallere yol açacağına da dikkat çekiliyor.

Beyaz Buldağ’ın avukatı Özgür Urfa’nın tutuklamaya itiraz başvurusunda belirttiği noktalardan biri de Buldağ’ın gelecek hafta yapılacak bütünleme sınavlarına katılamaması halinde okulunun uzayacak olmasıydı. Urfa, bu konudaki bir başka dilekçe ile başvurmaları sonucu, üniversitenin sınav soruları ve ders notlarını cezaevine ilettiğini, hapishanenin belgeleri inceleyip yanıt vermesini beklediklerini söyledi.  

Avukat Levent Pişkin de Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş’ın tutukluluklarına itiraz için verdiği dilekçelerde öğrencilerin final sınavları devam ederken gözaltına alındıklarını aktardı. Pişkin, tutuklamanın devamı halinde öğrencilerin çevrimiçi derslerine ve sınavlarına katılmasının, dolayısıyla eğitimlerine devam etmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.