Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Las Tesis davasında sona doğru – 10 Haziran’da karar bekleniyor: “Kadınları değil katilleri yargılayın”

İstanbul Kadıköy’deki “Las Tesis” eyleminde gözaltına alınan altı kadının tutuksuz yargılandığı davada, sanık avukatlarının tanık dinletme talepleri reddedildi. 10 Haziran 2021’e ertelenen duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Erkek şiddetini protesto etmek için 8 Aralık 2019’da istanbul Kadıköy’deki “Las Tesis” eyleminde gözaltına alınan altı kadın hakkında “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması bugün (23 Şubat) Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık avukatlarının tanık dinletme talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 10 Haziran 2021 saat 11.05’e erteledi.

“Hakkını arayanları değil, katilleri yargılasınlar”

Duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve Kadın Meclisleri “Las Tesis’i değil katilleri yargılayın” pankartı ile adliye önünde açıklama yaptı.

KCDP Genel Sekreteri ve davada yargılanan isimlerden Fidan Ataselim, Medyascope’a şöyle konuştu:

“Bilsinler ki kadınlar da tıpkı LGBTİQ+’lar ve gençler gibi asla aşağıya bakmayacak. Kadın cinayetlerini durdurma mücadelesini durdurmak mümkün değil. Las Tesis’i değil, hakkını arayanları değil, katilleri yargılasınlar. Görüyoruz ki seçim hakkını isteyen Boğaziçi Üniversitelilere o elektronik kelepçeleri taktılar. Ama kadın yönelik şiddet uygulayan failler için o elektronik kelepçeler hiç takılamadı. Katiller, şüpheli ölüm davalarındaki olası failler dışarıda kol gezerken hakkını arayanların yargılanmaya çalışılması siyasi bir karardır.”

Davada yargılanan, KCDP’den Ayşen Ece Kavas da şunları söyledi:

“Faillerin yargılandığı soruşturma süreçlerinin hiçbir zaman etkin işletilmediğini, yargılamaların yapılmadığını, cezasız bırakıldığını biliyoruz. Hal böyleyken mücadele eden kadınların yargılanması, şiddeti ne artırıyor diye sorarsanız, bu artırıyor. Öğrenciler rektörünü seçmek için, kadınlar hayatını seçmek için mücadele ediyorsa elbette bundan sonra da devam edecek.”

Tanık dinletme talebi reddedildi

Duruşmaya Ayşen Kavas, Fidan Ataselim ile Nisa Kör, Seda Elhan, Sevda Yeniköylü ile avukatları Tuba Torun, Leyla Süren ve İpek Bozkurt katıldı.

Bilirkişi raporunda polisin orantısız güç kullanmasına dair görüntüler olmadığını, sanıkların dağılmaya yönelik iradesinin de tam olarak yansıtılmadığını, polislerin yolu açmadığı için dağılınamadığını belirten avukat Torun, tanıkların dinlenmesini talep etti. Mahkeme başkanı, “dosyada toplanan delillerin karar verilmesine yeterli olduğu gerekçesiyle başkaca delil toplanmasına ve tanık dinlemesine yer olmadığına” karar verdi.  Savcı, esas hakkında mütalaasını hazırlamak için, avukatlar da beyanları için süre istedi.

Mahkeme başkanı, savcıya mütalaası için, sanıklara ve avukatlarına da bilirkişi raporuna karşı beyanları için süre verilmesine karar verdi.

“Beraat olması gerekiyor”

Duruşma sonrası yapılan basın açıklamasında konuşan Fidan Ataselim “Kadın cinayetlerini durdurmak için tek bir kadın kardeşimiz asla yalnız yürümesin diye yürüttüğümüz mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Avukat Tuba Torun da, gelecek celsede karar çıkacağını düşündüklerini belirterek şöyle konuştu:

“Kararın da beraat yönünde olması gerekiyor. Zaten hiç açılmaması gereken böyle bir dosya, kadın hareketi adına üzücü ama bu yargılamalar bizi yalnızca çok güçlü yapar.”

Ne olmuştu?

Şilili feminist kolektif Las Tesis’in protesto dansı kısa sürede birçok ülkede karşılık bulmuştu. İstanbul’da da 8 Aralık 2019’da Kadıköy’de gerçekleşen Las Tesis eylemine polis müdahale etmiş Ayşen Kavas, Fidan Ataselim ile Nisa Kör, Seda Elhan, Sevda Yeniköylü ve Yaprak Okatalı gözaltına alınmıştı. Bir gün sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılan altı isim hakkında “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.