Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP hakkında inceleme başlattı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında inceleme başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazan Siyasi Partiler Bürosu, HDP’li siyasetçilerin yargılandığı 108 sanıklı Kobani olayları iddianamesinin kendilerine gönderilmesini istedi.

Başsavcılık, yapacağı incelemede HDP’nin “terör örgütü eylemlerinin odağı” olduğu tespitini yaptığı takdirde, HDP hakkında kapatma davası açılması gündeme gelebilecek.

Başsavcılık kaynakları, tüm siyasi partilerin faaliyetlerinin takip edildiğini vurgulayarak, sözkonusu belgelerin rutin inceleme kapsamında talep edildiğini belirtti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bugün (2 Mart) partisinin TBMM grup toplantısında HDP’nin kapatılması çağrısını yinelemişti.

Ne olmuştu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında yer aldığı 108 sanık hakkındaki iddianamenin kabulünün ardından, Kobani olaylarının meydana geldiği 6-7-8 Ekim 2014’te HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi olan milletvekilleri hakkında fezleke hazırlamak üzere çalışma başlatmıştı. 

Başsavcılık fezlekelerin örneğini de istedi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Van Milletvekili Sezai Temelli, Mardin Milletvekili Pero Dündar, Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay hakkında, anayasanın 83. maddesi gereğince milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenlemişti. Yargıtay bu fezlekelerin örneğini de istedi.

Kobani olayları soruşturması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Kobani olayları” soruşturmasında 25 Eylül günü, 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı alınırken yedi farklı ilde düzenlenen operasyonlarda 20 kişi gözaltına alınmıştı. İlk süre dolduktan sonra 20 kişi için gözaltı süresi dört gün daha uzatılmış, devamındaki süreçte Sırrı Süreyya ÖnderAltan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de aralarında bulunduğu 17 HDP’li hakkında tutuklama kararı çıkmıştı.

“Kobani olayları” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan isimler şöyle:

HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata, Emine Ayna, eski HDP MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, eski HDP Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP’li RTÜK Üyesi Ali Ürküt ve Prof. Dr. Emine Beyza Üstün, eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk, eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve eski HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler