Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde “ritme göre hareket etmek” ile suçlanan kadınlar serbest bırakıldı

19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan ve “2911 sayılı kanuna muhalefet” ile “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla gözaltına alınanlar adli kontrol kararlarıyla serbest bırakıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da düzenlenen 19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan ve “2911 sayılı kanuna muhalefet” ile “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla gözaltına alınan 12 kişi ve adliyede ifade veren beş kişi yurtdışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrolle serbest bırakıldı. Dört kişiye ayrıca imza verme şeklinde adli kontrol kararı verildi. 

“Ritme göre zıpladınız” suçlaması

8 Mart’ta İstanbul Sıraselviler’deki 19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılması üzerine 12 kişi, gece saatlerinde evlerinden gözaltına alınmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanan kadınlara, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve atılan “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor, zıpla zıpla zıplayamayan Tayyip’tir” sloganları nedeniyle cumhurbaşkanına hakaret suçlamaları yöneltildi. 

Emniyet tutanaklarında “Kişinin grup ile birlikte bir düzen içerisinde hareket ettiği ve Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor, zıpla zıpla zıplayamayan Tayyip’tir şeklinde slogan atan grup içerisinde olup atılan slogan ritmine göre hareket ettiği/zıpladığı görülmektedir” ifadeleri yer aldı. 

Gözaltındaki 12 kişi, bugün öğle saatlerinde götürüldükleri Çağlayan semtinde bulunan İstanbul Adliyesi’nde savcılık ifadelerini tamamladı.

Hakkında gözaltı kararı olan, beş kişi de kendileri adliyeye gelerek savcıya ifade verdi. Avukatların verdiği bilgiye göre 18 yaşından küçük olduğu için işlemleri ayrı süren bir çocuk hakkında da imza verme şeklinde  adli kontrol kararı verildi.

Gözaltına alınanlar, ifadelerinde suçlamaları reddetti. Avukatlar ise slogan atmanın tespitinin mümkün olmadığını ayrıca sloganlarda hakaret unsurunun yer almadığını belirterek kovuşturmaya yer olmaması kararı verilmesini istedi.

Adli kontrol kararı ile serbest bırakılmaları talebiyle savcılık tarafından sulh ceza hakimliğine sevk edilen kadınların hepsi serbest bırakıldı.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.