Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adıyaman’da işçiler sendikaya üye olunca patron fabrikayı kapatmakla tehdit etti – TEKSİF Sendikası: “Örgütlenme özgürlüğünü engelleme çabalarınız boşa çıkacak”

Adıyaman’da aynı işverene ait, 330 kişinin çalıştığı Öztek Hazır Giyim ve 265 kişinin çalıştığı ST Giyim’de işçiler sendikaya üye olduktan sonra patronlarının baskısına maruz kaldı. Sendika üyelik bilgilerine bakılması için patronları tarafından e-Devlet şifreleri istenen işçiler, fabrikanın kapatılmasıyla tehdit ediliyor.

Dünyaca ünlü İspanyol Inditex grubuna ait Zara markasına çalışan Öztek Hazır Giyim ve savunma sanayii için üretim yapan ST Giyim işçileri, kötü çalışma koşullarına karşı Türk-İş’e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası’na (TEKSİF) üye oldu. 

İşçilerden e-Devlet şifreleri istendi

İşveren, sendikalaşma sürecinde işyerlerinin tabelalarını söktü, ardından da çalışanları sendikaya üye olmaları halinde fabrikaları kapatmakla tehdit etti. İşçiler, işverenin kendilerine “Sendikalı olursanız fabrikayı kapatırız, siz de ekmeğinizden olursunuz” dediğini belirtti. 

Sendikadan istifa etmeleri için mobbinge maruz bırakılan işçilerin, e-Devlet şifreleri de sendika üyelik bilgilerine bakılmak için işveren tarafından istendi. 

Asgari ücretle çalışan işçiler, fazla mesai yapmak zorunda bırakılıyor. Fazla mesai ücretlerini işçilere elden veren işveren, bu sayede SGK primlerini eksik yatırarak daha az vergi ödüyor.

TEKSİF, üyelerinin maruz bırakıldığı baskının son bulması için dün (23 Mart) fabrika önünde eylemdeydi. TEKSİF Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik, Öztek ve ST Giyim’de “orman kanunlarının uygulandığını” söyledi.

“Kanun karşısında hesap verecekler”

Anayasal haklarını kullanan işçilerin insanlık dışı bir muameleye maruz kaldığını vurgulayan Çelik, şunları söyledi: “Bilinmelidir ki bizler burada haksız şekilde tehdit edilen, baskı gören emekçi kardeşlerimizle birlik ve beraberlik içinde mücadelemize dimdik devam edeceğiz. Mücadelemiz hem sahada hem hukuki boyutta devam edecek. Unutulmamalıdır ki Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi uyarınca sendikal faaliyete engel olanlar iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. TEKSİF olarak bugüne kadar haksızlığın, hukuksuzluğun, sömürünün, adaletsizliğin karşısında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Herkes iyi bilmelidir ki TEKSİF Sendikası’na üye olan hiçbir emekçi kardeşimiz yalnız değildir. Emekçi kardeşimizi işiyle, ekmeğiyle tehdit edenler, kanun karşısında hesap verecekler.”

“Alın teriyle emek mücadelesi veren insanların ekmekleriyle oynamak insanlık suçudur”

Öztek ve ST Giyim yönetimlerini, üyelerine karşı sergilediği düşmanca tavra bir an önce son vermeye davet eden Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sendika üyesi olan çalışanları hainlikle suçlamaya son verin. En büyük hainlik, kanunların vermiş olduğu hakları engellemektir. İnsan haklarına saygı duymamaktır. Alın teriyle emek mücadelesi veren insanların ekmekleriyle oynamak bir insanlık suçudur. Ne bizleri ne de Öztek ve ST Giyim emekçilerini yıldıramayacaksınız! Örgütlenme özgürlüğünü engelleme çabalarınız boşa çıkacak. Öztek ve ST Giyim emekçisi sendikasına kavuşacak, başka yolu yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.