Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK-AR: “2020 yılında günde ortalama 500 işçi Kod-29 ile işten çıkarıldı”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Kod-29 ile işten çıkarılan işçilerle ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan başvuruları ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) aldığı verileri paylaştı.

Kod-29, işçinin işveren tarafından “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” gerekçesi ile işten çıkarılması anlamına geliyor. Kod-29 ile işten çıkarılan kişiler kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik maaşı gibi haklardan faydalanamıyor.

“2020 yılında 176 bin 662 işçi Kod-29 nedeniyle işten çıkarıldı”

DİSK-AR, “bilgi edinme hakkıyla” CİMER’e yapılan başvuruları ve SGK’dan elde ettiği verileri açıkladı.

Verilere göre, 2020 yılında 176 bin 662 işçi Kod-29 nedeniyle işten çıkarıldı. 34 bin 145 kadın ve 142 bin 517 erkek işçinin Kod-29 ile işine son verildi. Bu maddeden işten çıkarılanların sayısı, ayda ortalama 14 bin 772 ve günde ortalama 491 kişi oldu.

Kod-29’un işverenlerin, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı haklarını gasp etmek için başvurdukları yöntem olarak tanımlandığı DİSK-AR raporunda, “Koronavirüs döneminde uygulanan işten çıkarma yasağını delmek için de kötüye kullanılıyor. İş Kanunu’nun 25-II maddesi işten çıkarma yasağının istisnalarından birini oluşturuyor” denildi.

İş Kanunu 25/2 maddesi: Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri

a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması.

c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

d) İşçinin, işverene yahut onun aile üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde alarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.

e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

 f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

g) İşçinin, işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.