Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSTAHED İstanbul ilçelerindeki risk durumunu belirleyen modelleme geliştirdi – İSTAHED Bilim Komisyonu Üyesi Dr. Bekir Aktura ile söyleşi: “İstanbul’un risk yoğunluğu son bir haftada yüzde 21 arttı”

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) özel olarak geliştirdikleri bir modellemeyle İstanbul’un ilçelerindeki koronavirüs risk durumunu saptadı. Yapılan araştırma, bir önceki haftaya göre ilçelerin risk durumundaki artışı da göstedi.  

İSTAHED’in modellemesi, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk yoğunluğuna göre İstanbul’daki ilçelerin risk yoğunluğunu ortaya koydu. Modellemeyi geliştiren ekibin başındaki isim İSTAHED Bilim Komisyonu Üyesi Dr. Bekir Aktura, Medyascope‘a verdiği söyleşide, çalışmanın “vaka oranı veya vaka artış oranını” göstermediğinin, “ilçelerin risk durumu ve bir önceki haftaya göre risk durumundaki değişim” oranını saptamak üzere yapılmış bir çalışma olduğunun altını çizdi. 

Yapılan çalışmaya göre İstanbul’un son yedi günde risk oranı en yüksek 10 ilçesi sırasıyla Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler, Kağıthane, Bayrampaşa, Güngören, Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye.

Bir önceki haftaya göre risk oranı en çok artan dört ilçe ise sırasıyla Adalar, Silivri, Arnavutköy, Sultanbeyli, Beykoz. Adalar risk oranı hala en düşük ilçe olsa da risk durumu bir önceki haftaya göre yüzde 108,16 oranında artmış. 
Geliştirilen model ile HES’teki İstanbul’u kapsayan haritada bölgesel ve ilçe alanları tanımlanarak risk durumları özele indirgeniyor. Hastalık yoğunluğu her gün HES yoğunluk haritası üzerinden takip ediliyor. Böylece bir önceki haftaya göre risk durumundaki değişimi de saptamak mümkün. HES uygulamasında ise sadece o güne ait risk durumu görünüyor. 

İSTAHED’in hazırladığı ilçelere göre risk durumunu ve bir önceki haftaya göre risk durumundaki değişimin paylaşıldığı çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.