Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi’nin iş cinayetleri raporu açıklandı: Nisan ayında en az 249, 2021’in ilk dört ayında ise en az 735 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), hayatını kaybeden işçilerle ilgili iş cinayetleri raporunu açıkladı. İSİG Meclisi’nin hazırladığı Nisan 2021 raporuna göre nisan ayında en az 249 işçi, 2021 yılının ilk dört ayında ise en az 735 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından hazırlanan raporda, koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan “tam kapanma” sürecinin fiyaskoya dönüştüğü belirtildi.

İSİG Meclisi, tam kapanma sürecinde devlet tarafından herhangi bir destek paketinin açıklanmamasını şöyle eleştirdi:

“Başlatılan tam kapanma nedeniyle geçimlerini günlük işlerle sağlayan işsiz işçiler, yevmiye ile çalışan işçiler, hizmet ve eğlence sektöründe çalışan işçiler ve küçük işletmeler açısından mevcut kriz derinleşti. Kod-29 ile devam eden işten çıkarmalar makyajlanarak Kod-46 ve diğer kodlarla devam ettirildi. Kısacası işçi sınıfı açısından iktidarın tam kapanması sadece 17 günlük bir krizin adı değil, salgının özeti niteliğinde oldu. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun 2020 Raporu’nda Türkiye’nin çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında yer alması da bu tablonun sağlaması sayılabilir.”

Devletin aşı politikası da eleştirilen raporda, “İşçiler çalışmak ve enfekte olmak arasında gidip gelirken aşı politikaları fiyaskonun diğer yüzünü oluşturdu. Sağlık, emek ve meslek örgütlerinin raporlarında ve açıklamalarında dile getirdiği bulaşın temel mekanlarından olan işyerleri görmezden gelinmeye devam edildi. İmalat, inşaat, depo, market, tersane, eğitim, tarım vb. alanlarda çalışan işçilerin büyük çoğunluğuna aşı sırası gelmemesine karşılık üretim aralıksız olarak sürüyor” denildi.

“Nisan ayında, sekiz çocuk işçi can verdi”

Raporda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“-Nisan ayında en az 249 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi.

-Hayatını kaybedenlerin yüzde 53’ü koronavirüs, yüzde 12’si ezilme ve göçük, yüzde dokuzu da trafik-servis kazası kaynaklı.

-Nisan ayında yaşamını yitiren işçilerin 19’u kadın, 230’u ise erkek. Kadın işçi ölümleri tarım, ticaret, eğitim, sağlık ve belediye işkollarında gerçekleşti.

-Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Nisan ayında, sekiz çocuk işçi can verdi.

-Nisan ayında, 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 95 emekçi bulunuyor.

-Nisan ayında 11 göçmen işçi yaşamını yitirdi.

-Ölen işçilerin 24’ü sendikalıydı. Sendikalı işçiler maden, kimya, eğitim, büro, metal, gemi, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.