Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica: “Aralarında Jeff Bezos, Elon Musk ve Michael Bloomberg’in olduğu zenginler yıllarca gelir vergisi ödemedi”

Araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica’nın ABD Vergi Dairesi’nin (IRS) verilerine dayandırdığı haber, aralarında Jeff Bezos, Elon Musk ve Michael Bloomberg’in olduğu ABD’deki en zengin 25 kişinin, vergi sistemindeki açıklardan yararlanarak 2014 ve 2018 yılları arasında ya çok az gelir vergisi ödediğini ya da hiç ödemediğini ortaya çıkardı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) – New York merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica’nın ABD Vergi Daire (IRS) verilerine dayandırdığı haber, aralarında Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Bloomberg L.P.’nin sahibi Michael Bloomberg ve girişimci Elon Musk’ın da bulunduğu ABD’nin en zengin 25 kişisinin, 2014 ve 2018 yılları arasında ya çok az gelir vergisi ödediğini ya da hiç ödemediğini ortaya çıkardı.

ProPublica’nın “Gizli IRS belgeleri: Daha önce hiç görülmemiş dosyalar, en zenginlerin nasıl gelir vergisinden kaçtıklarını ortaya çıkarıyor” başlığıyla yayımladığı habere göre, ABD’nin en zengin isimleri 2014 ve 2018 yılları arasında toplamda 401 milyar doları aşan servetlerinden yalnızca 13,6 milyar dolar gelir vergisi ödedi.

ProPublica’nın haberi, ABD’deki çarpık vergi sistemini de gözler önüne serdi. 100 milyar doların üzerinde serveti bulunan Warren Buffet, Jeffrey Bezos, Michael Bloomberg ve Elon Musk gibi isimlerin vergi sistemindeki karmaşık boşluklardan faydalanabildiği vurgulanan habere göre, zenginlerin vergi boşluğundan faydalanarak neredeyse hiç gelir vergisi ödememeleri tamamen yasal. ProPublica ayrıca, haberde ismi geçen herkese ulaşmaya çalıştıklarını ve zenginlerin kendilerine “Üzerimize düşen payı ödedik” yanıtını verdiklerini aktardı.

Haberde Amazon’un kurucusu Bezos’un, 2007 yılında şirketinin borsa değeri iki katına çıkmasına karşın hiç gelir vergisi ödemediği bilgisi paylaşıldı. Bezos’un, servetini 18 milyar dolara çıkardığı 2011 yılında çocukları için 4 bin dolarlık vergi kredisi aldığı da belirtildi.

Diğer bir örnek ise dünyanın en büyük ikinci holdingi Berkshire Hataway’ın yönetim kurulu başkanı Warren Buffett. Belgelere göre Buffett, 2014 ve 2018 yılları arasında gelirinin 24,3 milyar dolar artmasına karşın yalnızca 23,7 milyon dolar gelir vergisi ödedi. Bu miktar, 90 yaşındaki milyarderin kazandığı paranın yaklaşık binde 1’ine denk geliyor.

Şu an ABD’de en zengin kesime uygulanan mevcut gelir vergisi yüzde 37.

Soruşturma başlatıldı

ABD Hazine Bakanlığı, vergi beyannamelerinin sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlatırken Vergi Dairesi Başkanı Charles Rettig, dün (8 Haziran) yaptığı açıklamada “O rapordaki bilgilerin kaynağının Vergi Dairesi olduğuna yönelik iddialarla ilgili soruşturma yürütüldüğünü teyit edebilirim” diye konuştu.

ABD Senatosu Finans Komitesi Başkanı ve Demokrat Oregon Senatörü Ron Wyden ise vergi mükelleflerinin işlemleri hakkında tutulan veriler konusundaki hassasiyetlerini Rettig’e ilettiklerini söyledi.

Ron Wyden

“Üzerlerine düşen adil payı ödemiyorlar”

Wyden ayrıca, raporun açık bir şekilde vergi yasalarının gözden geçirilerek tekrar yazılmasını gerektirdiğini belirtti. Seanatör Wyden, Bu veriler açık bir şekilde gösteriyor ki ülkenin en zenginleri ve koronavirüs salgını döneminde en çok kâr etmiş olanlar, üzerlerine düşen adil payı ödemiyorlar. Bu konuyu düzeltmek adına yeni yasalar önereceğiz” diye konuştu.  

Senatonun Finans Komitesi’nde Cumhuriyetçiler’in başkanı olarak görev yapan Idaho Senatörü Mike Crapo ise veri sızıntılarının, Başkan Joe Biden ve hükümetinin IRS’nin vergi mükelleflerinin verilerine daha fazla erişimine yönelik tasarısına yönelik endişelerini artırdığını açıkladı.

Biden’ın planı ve G-7 ülkeleri

ProPublica’nın haberi ülkede tartışmalara neden olurken Başkan Biden, kısa bir süre önce, altyapı ve kamu hizmetleri için planlanan 4 trilyon dolarlık ekonomik paketlerin fonlanmasını sağlamak amacıyla en zengin kesime uygulanan gelir vergisi oranını yüzde 37’den yüzde 39,6’ya çıkartmak istediklerini söylemişti.

Öte yandan geçen hafta İngiltere’nin başkenti Londra’da toplanan G-7 liderleri, tarihi bir anlaşmaya vararak uluslararası şirketlerin “vergi cenneti ülkeler” vasıtasıyla vergi ödemekten kaçınmalarını azaltmak ve uluslararası şirketlerden daha fazla vergi toplayabilmek amacıyla bu şirketlere yüzde 15’lik gelir vergisi getirilmesi konusunda anlaşmıştı. G-7 ülkeleri böylece, Amazon ve Facebook gibi gelirlerinin büyük bir kaynağı gelişmiş ülkeler olan ama genel merkezlerini düşük ya da neredeyse hiç vergi almayan küçük ada ülkelerinde kuran şirketleri vergilendirmeyi amaçlıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.