Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Haziran 2021): SGK’lı tüm çalışanlara aşı hakkı

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumu ile başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle: İstanbul’da hava parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren de sağanak yağış hakim. Yağışların bugün öğle saatlerinden sonra batı kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji, Ankara’daki havanın parçalı ve çok bulutlu olduğunu tahmin ediyor. Bugün Ankara’da aralıklı gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Yurt genelinde ise aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Bugün öğle saatlerinden sonra Antalya, Kırklareli, İstanbul’un batısı ile Kastamonu ve Sinop çevrelerinde yağışın kuvvetli olması bekleniyor. Evlerimizden çıkarken dikkat edelim…

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 60 görünüyor ancak 15 dakika sonra yoğunluk yüzde 80’e çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığına göre son 24 saatte 5 bin 626 yeni vaka tespit edildi, 74 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 48 bin 795’e yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşılananların sayısı da 34 milyon 626 bin 454 oldu.

Türkiye aşılamada hızlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı tüm çalışanların bugünden itibaren koronavirüs aşı randevusu alabileceğini duyurdu.

Aşılamadaki gidişatı İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Medyascope muhabiri Şükran Şençekiçer’e değerlendirdi. Saip’e göre bu aşılama hızı, salgının kontrol altına alınmasında önemli rol oynayacak fakat tedbirleri bırakmak için henüz çok erken.

Doktor Pınar Saip’in dediklerinden yola çıkarak biz de bir kere daha hatırlatalım: Aşı sırası gelen herkes lütfen aşısını olsun.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresindeki web sitemizden takip edebilirsiniz.

Sırada Türkiye gündemi var.

  • Ekonomi ile başlayalım:

Döviz kurları, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinin ardından arttı. Gün başlarken dolar kuru 8 lira 47 kuruş, avro kuru 10 lira 27 kuruş.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1454 puanda kapamıştı.
Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 506 liraydı.
Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah düne göre yüzde 0,38 oranında artış ile 73,14 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi mayıs ayında, nisana göre yüzde 0,43 azaldı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu bugün, 2020 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırması ile nisan ayı ücretli çalışan istatistiklerini açıklayacak.

  • Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partili Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ve avukatı, bir kafede akşam yemeğinin ardından dört kişinin beyzbol sopalı saldırısına uğradı. Didim Belediye Başkanı Atabay ve avukatı saldırıda yaralandı. Saldırganlardan biri gözaltına alındı.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşücek. Erdoğan ve Aliyev, baş başa görüşmenin ardından ortak toplantıya katılacak, şehir turu yapacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenecek toplantıya katılacak.

Bugün gözler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi, grup toplantıları düzenleyecek. Gelişmeleri tüm gün Medyascope’tan takip edebilirsiniz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşülecek.

Medyascope olarak tüm gün gelişmeleri takip edeceğiz. Kısaca düne dönelim.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Liderler Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile görüştü.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası davasına ilişkin, Yargıtay’ın sanıklar hakkındaki kararı bozmasının ardından yeniden görülen davanın üçüncü duruşması yapıldı. Sanıkların katılmadığı duruşma, karar açıklanmak üzere 16 Haziran’a ertelendi.

  • Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda gruplardaki ilk maçlar, F Grubu’nda Macaristan-Portekiz ve Fransa-Almanya karşılaşmaları ile bugün sonlanacak.

Dünkü maçlarda ise şu sonuçlar alındı:

İskoçya 0 – Çekya 2

Polonya 1 – Slovakya 2

İspanya 0 – İsveç 0

A Milli Futbol Takımı, şampiyonanın A Grubu’nda Galler ile yapacağı maçın hazırlıklarını, gün içinde yapacağı antrenman ile tamamlayacak.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Uluslararası Voleybol Federasyonu Milletler Ligi’ndeki 12. maçında Amerika Birleşik Devletleri’ne 3-1 yenilerek ligdeki üçüncü mağlubiyetini aldı. Amerika Birleşik Devletleri ise yoluna kayıpsız devam ediyor.

  • Kültür-sanat haberleriyle devam edelim.

Özgür düşüncenin, kolektifliğin ve kapsayıcılığın değerine, görmenin ve anlatmanın gerekliliğine inanan Mikroscope Dergisi, yazar Müge İplikçi’nin yayın yönetmenliğinde, genç bir kadroyla her ay çevrimiçi olarak okuyucusuyla buluşacak.

Küratörlüğünü Melike Bayık’ın üstlendiği “Karşı Pencere” sergisi, İstanbul-Kadıköy’de bulunan KOLİ Art Space’te sanatseverlerle buluştu. Sergi, 2 Temmuz’a kadar ziyarete açık. Medyascope muhabiri Edanur Tanış, küratör Melike Bayık ile sergiyi konuştu. YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İngiltere’deki G7 ve Belçika’daki NATO Zirvesi’ne katılan ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Twitter hesabından “NATO liderleri, Ukrayna’nın ittifak üyesi olacağını doğruladı” yazdı. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukrayna’nın NATO üyeliği için çok çalışması gerektiğini kaydetti.

Bugün Medyascope’ta Işın Eliçin, saat 14’te Selim Kuneralp’i ağırlayacak. Müge İplikçi ise saat 15.00’te Ramazan Güngör ile “Gök Çukuru” kitabını konuşacak. Ruşen Çakır, Ayşe Çavdar, Kemal Can ve Burak Bilgehan Özpek’in her hafta salı günü saat 20.00’de yaptıkları program “Adını Koyalım”, bu hafta da her hafta olduğu gibi dolu dolu geçecek. Şahsen ben merakla bekliyorum, size de tavsiye ederim.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.