Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında aşılama hızı artıyor – Prof. Dr. Pınar Saip: “Aşılama kapasitemiz yüksek, aşıya erken ulaşılsaydı birçok can kaybı önlenebilirdi”

Koronavirüs salgını devam ederken, 40 yaş üstü kişiler ve öncelikli meslek grupları aşı sırasına alındı. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre günlük vaka sayısı dün (13 Haziran) 5 bin 12 kişiye düştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yapılacak aşı dozu sayısının 750 bin olduğunu söyledi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, aşılamada gidişatı yorumladı. Saip’e göre bu aşılama hızı, salgının kontrol altına alınmasında önemli rol oynayacak fakat tedbirleri bırakmak için henüz çok erken.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün 456 bin doz koronavirüs aşısı yapıldığını, bugün ise 750 bin doz yapılacağını açıkladı. Aşılama hızı artarken, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tabloya göre günlük vaka sayıları da beş bin bandına geriledi. Salgında ve aşılamada son durumu yorumlayan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, iki gündür yapılan aşı dozu sayısındaki artışı memnuniyetle karşıladıkarının söyledi ve ülkenin günde 1 milyon doz aşı yapma kapasitesine sahip olduğunu hatırlatarak “Yeter ki elimizde aşı olsun” diye konuştu. Aşıların tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle uzun süre aşılama hızında yetersiz kalındığını belrten Saip, “Maalesef aşılamada geride başladık” dedi ve bundan sonraki sürecin salgın kontrolünde önemli olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın her gün açıkladığı günlük vaka sayılarındaki düşüşü sahada da gözlediklerini aktaran Saip, iki doz aşı olmuş kişilerde hastalığın ağır geçirilme oranının çok düştüğünü, yoğun bakım servislerinde de aşılı kişilerin sayısının çok düştüğünü söyledi.

“Erken tedbir alınsa can kayıpları önlenebilirdi”

Salgında günlük ölüm sayılarının günde 400’lere kadar çıktığını hatırlatan Saip, “Maalesef çok meslektaşımızı kaybettik. Buradaki gecikmede bakanlığın sorumluluğu var” dedi. Saip, gerçek ölüm sayısının açıklananın üç katı olarak hesaplanmasının daha doğru olacağını ifade etti ve testleri negatife dönenlerin Kovid olarak kaydedilmediğini hatırlattı. Saip, erken tedbir alınsa ve aşılara daha erken ulaşılsa çok sayıda can kaybının önlenebileceğini söyledi ve “Gönül isterdi ki bu hız birkaç ay önce olsun. Sayıların düşüyor olması tabii ki güzel ama niçin yükseldi ve bu kadar çok insanımızı kaybettik? Bunlar değerlendirilmesi gereken noktalar” dedi.

“Aşı stoklarına ilişkin bilgi paylaşılmalı”

Aşılama hızlanarak sürse de, aşılar konusunda tereddüt yaşayanların sayısı az değil. Pınar Saip, Sağlık Bakanlığı’nın aşı ile ilgili sahadan verileri paylaşmasının ve tereddüte gerek olmadığını göstermesinin, tereddütlü kişilerin aşılanmasında etkili olacağını söyledi. Saip ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın aşı stoklarına ilişkin bilgi paylaşmadığını, stoklara ve gelecek aşılara ilişkin bilgilerin halkla düzenli olarak paylaşılması gerektiğini belirtti.

Yaz aylarında açık havada görüşmelerin ve kapalı ortamların da havalandırılıyor olmasının vaka sayılarının düşmesinde etkili olduğunun altını çizen Saip’e göre, havalar soğuduğunda vaka sayılarında yeniden bir artış yaşanabilir. Tedbirleri bırakmak için çok erken olduğunu söyleyen Saip’e göre, yaz ayları salgın yönetimi açısından çok iyi değerlendirilmeli ve aşılama çok hızlı şekilde yapılmalı.

Aşılanmasının üzerinden altı ay geçen kişilerin üçüncü doz aşıya ihtiyacı olacağını söyleyen Saip, “Sağlık çalışanları olarak temmuz ayında üçüncü doz aşı olmayı bekliyoruz” dedi.

İşyerlerinde ve toplu taşımada önlemlere dikkatle devam edilmeli

Vaka sayılarının düşmesi ve kademeli normalleşme adımları rehaveti de beraberinde getirse de Saip’e göre, tedbirleri bırakmak için henüz çok erken. Salgında yeniden bir zirve yaşanmaması için alınması gereken önlemleri hatırlatan Saip, özellikle işyerlerindeki tedbirlerin önemine dikkat çekti. “Güvenli çalışma koşulları mutlaka sağlanmalı. İşyerleri mesafenin korunduğu, havalandırılan, hijyen koşullarına uyulan yerler olmalı” diyen Saip, kapalı ortamda maske takılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi. Saip, toplu taşımanın da salgına uygun hale getirilmesi ve bunun sürekli olması gerektiğini hatırlattı.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ile söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.