Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemeksepeti uygulaması ile ilgili şikayetler devam ediyor – Restoran sahibi Ahmet Sağıroğlu: “Yemeksepeti ile çalışma şartları maddi ve manevi olarak rahatsız edici”

Daha önce Yemeksepeti şirketinde çalışan kuryelerin, işkolu değişikliği yapılması nedeniyle büro çalışanı olarak görüldükleri için aşı olamadıklarını haberleştirmiştik. Bu kez, Yemeksepeti ile çalışan bir restoran sahibinin yaşadığı sıkıntıları konuştuk. 

Restoranlar çok uzun zamandır koronavirüs salgını önlemleri nedeniyle paket servis uygulamasından faydalanıyor. Restorant sahibi Ahmet Sağıroğlu, yemek sipariş komisyon oranlarından ve “joker” uygulamasından şikayetçi. Komisyon ücretleri ile birlikte, 125 liralık bir siparişten, 50 lira kazanç sağladığını anlatan Sağıroğlu, “Bursa’da bulunan restoranımdan gelen siparişlerden yüzde 10 + KDV komisyon alınıyor. Bunun haricinde en az bir tane joker zorunluluğu var. Yemeksepeti bu joker indirimleri ile ilgili, ‘Biz sizin reklamınızı yapıyoruz. Telefon ekranlarından bir sürü kişi sizi görüyor’ diyor. Ama aslında çok fazla faydası olmayan, tamamen zararına olan bir satış demek oluyor bu. 120 liralık sipariş verince, 45 liralık bir indirim oluyor ve yüzde 10 + KDV komisyonunu almaya devam ediyor. Joker kullandığınız için joker kullanım bedeli gibi 7-8 liralık bir ücret alıyor. Sipariş verdiğiniz zaman benim elime geçen para, 120 liralık bir siparişten 50-55 lira. Bu da tamamen zarar oluyor. Müşteri de bunu online öderse ücret, 40 gün sonra elinize geçiyor. Tüm Türkiye’deki restoranları sayarsak, çok büyük rakamları ortalama 25 gün elinde tutuyor. Vadeli parada tuttuklarını düşünürsek çok büyük ve hakkı olmayan finansal gelir elde ediyor” diye konuştu.


“Yemeksepeti joker uygulamasındaki komisyon ücretlerinden dolayı, 120 liralık bir siparişten 50 lira kazanıyoruz”

İki restoran sahibi Ahmet Sağıroğlu’nun İstanbul’daki restoranında komisyon ücreti yüzde 10’dan yüzde 12’ye çıkmış. Sağıroğlu, Yemeksepeti’nin şartlarının kendilerini hem maddi hem de manevi olarak zorladığını anlatıyor: “İstanbul’da ise yüzde 10’luk komisyon ücreti, yüzde 12’ye çıkıyor. Aynı sistem, aynı siparişler ama nedense yükseliyor. Bunun haricinde listeleme ücreti dediğimiz, hiç sipariş gelmese bile aylık 250 TL civarından bir para alınıyor. Salgında bu ücretleri almadık diyorlar ama bu birkaç aylık hareketler. İstanbul’da da joker yine zorunlu. Benim de sıkıntım burada başladı. Nevzat Aydın’la Twitter üzerinden yazıştığımızda jokerin zorunlu olmadığını iddia etmişti. Yani Yemeksepeti’nin bizimle sözleşme imzalarken ve laf açıldığında iş ortağı olduğumuzu söylüyorlar. Biz olmazsak Yemeksepeti bir hiç. Bu gibi durumlara ‘kazan-kazan’ denir. Ama Yemeksepeti’nde şu var, ‘Ben kazanayım, restoranlar kazanırsa kazansın’ İş ortaklığı bakışına sahip değiller. Müşteriler haksız bile olsa, hak etmediğimiz bir yorumu silmiyorlar. Evet, vazgeçemiyoruz şu süreçte bu uygulamadan. Restoranımın cirosunun yüzde 25-30’u bu aralar Yemeksepeti’nden geliyor ama şartları hem madden ve manen rahatsız ediyor.”

Yemeksepeti’nin CEO’su Nevzat Aydın ile bir başka restoran sahibi geçen günlerde Twitter üzerinden tartışmıştı. Restoran sahibi getir.com uygulamasının ödemeleri hemen yaptığını söyleyince Nevzat Aydın, “Biz o kadar zengin değiliz” açıklamasını yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.