Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Kadıköy’de “Suruç için adalet, herkes için adalet” eylemi: Temsili olarak Ankara’ya yürümek isteyen beş kişi darp edilerek gözaltına alındı

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 2015’te düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitiren 33 kişi, İstanbul-Kadıköy Belediyesi önünde anıldı. Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar, 33 kişinin isimlerinin bulunduğu “Herkes için adalet” yazılı pankart açtı. Konuşmaların ardından temsili olarak Ankara’ya yürümek isteyenler polis tarafından engellendi. Yürüyüşün “yasadışı” olduğu anonsunu yapan polis, toplananların dağılmasını istedi. Yürümek isteyen beş kişi darp edilerek gözaltına alındı.


Suruç Aileleri İnisiyatifi adına yapılan açılış konuşmasında şöyle denildi:

“Bütün adalet mücadelelerini mücadelemiz yapıp bugün Ankara’ya doğru yola çıkıyoruz. Yarın Ankara’da 10 Ekim Ankara Gar katliamının yıldönümünde yapılacak olan 10 Ekim anmasına katılacağız ve ‘Suruç için adalet herkes için adalet’ çığlığını 10 Ekim için adalet çığlığı ile birleştireceğiz. Sadece Suruç ve 10 Ekim katliamları değil, bu topraklarda yaşanan başta bütün IŞİD’in yaptığı katliamlar olmak üzere bütün adalet yürüyüşçülerini yarın 10 Ekim anmasına davet ediyoruz. Yola çıktığımız günden bugüne kadar diyoruz ki adalet mücadelesi tek başına ele alınabilecek bir konu değildir. Bugün, altı yıl önce 20 Temmuz’da 33 yoldaşımızın katledilmeden önce burada umutla dirençle yola çıktıkları yerdeyiz. Onlar Kobanê’ye gidiyorlardı. Çünkü kendi kaderini eline almış bir halkın yaralarını sarmak istiyorlardı. 33’ler Gezi’nin çocuklarıydılar. Ayaklanmanın devleşen öfkenin çocuklarıydılar. Ve yola çıkan yoldaşlarımız devlet-IŞİD işbirliği ile katledildi. Yola çıkan yoldaşlarımız katledildi. Ancak görüyorsunuz biz yine buradayız. Onların yola çıktığı yerden bu defa da adalet için yola çıkıyoruz. O zamanlarda da bu katil korkak sürüleri önümüze barikat kurmuşlardı. Bu katil korkaklar engellemek istemişlerdi.

“Suruç katliamından sonra her türlü operasyona, gözaltı, tutuklama saldırısına direndik. Bugüne kadar adalet demekten sokaklarda barikat barikat mücadeleyi yükseltmekten asla geri durmadık. Bugün de bu sokaklardayız. Bugün de 33’lerin yola çıktığı yerden adalet için yola çıkıyoruz. Ve katillerden hesabı gençlik soracak. Katillerden hesabı halk soracak diyoruz.”

Basın açıklamasının ardından temsili olarak başkente yürümek isteyenlere polis tarafından önlükler, pankartlar ve dövizler gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Yürüyüşün “yasadışı” olduğu anonsunu yapan polis, toplananların dağılmasını istedi. Buna rağmen yürüyüşe geçen Emrah Topaloğlu, Ümmühan Özdemir, Volkan Uyar, Yaren Tuncer ve Mustafa Kazak’ı darp ederek gözaltına alan polisler, gazetecilerin görüntü almasını da engelledi. Medyascope’tan Sema Kızılarslan‘a çekimlerini/görüntülerini sildirten polis, muhbirimizi gözaltına almakla da tehdit etti. Gözaltına alınanların araca bindirilmesinin ardından çevredeki vatandaşlar da polise tepki gösterdi.

Ne olmuştu? 

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde 20 Temmuz 2015 tarihinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelip, Kobanili çocuklara oyuncak götürmek üzere yola çıkan yüzlerce gence, IŞİD canlı bomba saldırısı düzenlemişti. Saldırıda 33 kişi ölmüş, 104 kişi yaralanmıştı.

Davanın 19. ve son duruşması 27 Mayıs 2021’de Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mütalaasını açıklayan savcı, dosyanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin için 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Firari sanıklar İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin dosyalarının ise ayrılması talep edildi. Mahkeme, sanık Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali hakkında yakalama kararının devamına, Yakup Şahin’in de tutukluluk halinin devamına karar verdi. Avukatların esasa dair tüm taleplerini reddeden mahkeme heyeti, bir sonraki duruşma için 29 Eylül 2021 tarihini belirledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler