Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yıkımına başlanan Cebeci Stadyumu için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alındı – Tanıl Bora: “Hafıza mekanları yıkılıyor, iktidarın ideoloji restorasyonu projesine hizmet ediyor”

Haber: Özgür Özdemir Kamera-Kurgu: Deniz Eker

Ankara’nın en büyük stadyumlarından biri olan, 1967’de yapımı tamamlanan ve başkentin birçok futbol kulübü ile spor organizasyonlarına hizmet eden 37 bin kişilik Cebeci İnönü Stadyumu’nun yıkımına başlandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) tarihi stadın millet bahçesi kapsamında yıkımı için verilen ruhsatın iptali istemiyle açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ankara 11. İdare Mahkemesi, yıkım kararına dayanak oluşturan somut ve hukuki gerekçelerin, dayanak belgelerin belediye tarafından 15 gün içinde gönderilmesine hükmederek yürütmeyi durdurdu.  Medyascope’tan Özgür Özdemir’e stadyumun yıkımını değerlendiren yayıncı, editör ve düşünür Tanıl Bora, “Bu statlar birçok hatırası ve mimarisiyle öne çıkıyordu. Bu yıkımlarla hafıza mekanları yıkılıyor” dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanlarının tamamen çürüdüğü ve “maç oynamaya elverişli değil” raporu verdiği stadın yıkımına dün (7 Temmuz) iş makineleriyle başlandı. Stat en son 2015’te Ziraat Türkiye Kupası’nda Ankaragücü-Başakşehir maçına ev sahipliği yapmıştı.  

“Rant alanları yaratılıyor”

Tanıl Bora, şehir merkezlerindeki statların yıkılıp şehir dışına inşa edilmesinin sadece Türkiye’ye özgü olmadığını belirtti. Bora, “Olayın birkaç boyutu var. Türkiye’de son 10 yılda, eski statları yıkmak, şehir dışına taşımak gibi bir siyaset izleniyor. Bu sadece Türkiye’ye özgü değil ama Türkiye’de bu çok keskin. Stadyumların yıkıldığı ve taşındığı alanlar da rant alanları oluyor. Hem Türkiye’de hem dünyada stadyum kalabalıklarını olabildiğince uzaklaştırma ve enterne etme siyaseti var” dedi.

“Hafıza mekanları yıkılıyor”

Bora, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Futbolseverler açısından üzücü olan, birçok gelenekli stadın yıkılmış olması. Bu statlar birçok hatırası ve mimarisiyle öne çıkıyordu. Bu yıkımlarla hafıza mekanları yıkılıyor.“

“Cebeci Stadyumu’nun kendine özgü bir mimarisi vardı”

Yıkımına başlanan Cebeci Stadyumu’nun kendine özgü bir mimarisi olduğunu söyleyen Bora, yetkililerin yıkmak için stadı atıl duruma getirdiğini, Ankaralılar’ın da sahip çıkmadığını belirtti:

“Cebeci Stadyumu’nun esprisi Ankara’nın en köklü mahallesinin içine inşa edilmiş olmasaydı. Stadın kendisine özgü bir mimarisi vardı. Örneğin maraton bölümü bombeli, standardı ve tekrar olmayan bir stat olarak öne çıkıyordu. Cebeci çok boş ve terk edildi. Bunun iki yönü var. Hem ‘Bu stadyumdan bir şey olmaz’ denilerek bilinçli yapılan bir şeydi bu, hem de taraftarlar da gitmiyordu. Maçlarda boş olan bir stat görüyorduk. Burayı yaşatmak üzerine bir şey de yapılamadı.”

“Stadın yıkılması mevcut iktidar açısından ideoloji restorasyonu projesine hizmet ediyor”

Hükümetin stadı yıkarak ideolojik bir restorasyon da yaptığını belirten Bora, statlara devlet görevlilerinin isminin verilmesinden yana olmadığını söyledi. Bora, “Stadın yıkılmasının cumhuriyetle özdeşleştirilen kurucu isminin silinmesinin de ilgisi var. Mevcut iktidar açısından ideolojik restorasyon projesine de hizmet ediyor. Ancak ben statlarının futbolla ilgili isimleri taşıması gerektiğine inanırım. Ali Sami Yen ve Gürsel Aksel gibi. Devletli isimlerden daha çok futbol dünyasının yarattığı efsanelerin isimlerinin statlara koyulmasını tercih ederim” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.