Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Adalet Divanı, işyerlerinin belirli koşullar altında çalışanlarının başörtüsü takmasını yasaklayabileceğine karar verdi

Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek dereceli mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı (AAD) işyerlerinin belirli koşullar altında başörtüsünü yasaklayabileceğine karar verdi. Bazı çevreler tarafından kaygıyla karşılanan bu karar, Avrupa’da yıllardır tartışılagelen bir konu olmaya devam ediyor. 

Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek dereceli mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’nın (AAD), dünkü (15 Temmuz) açıklamasında, işyerlerinin belirli koşullar altında, çalışanlarının başörtüsü takmasını yasaklayabileceği belirtildi.

Avrupa’da özellikle Müslümanlar’ın entegrasyonu söz konusu olduğunda ihtilaf yaratan başörtüsü konusu, yeniden tartışmaya açıldı. Alınan karar, bazı çevreler tarafından dini azınlıkların özgürlükleri bakımından kaygı verici olarak nitelendirildi.

Mahkemenin bu kararı vermesine neden olan davaların içeriğinde ise Almanya’nın Hamburg kentindeki bir hayır kurumu tarafından işletilen çocuk bakım merkezinde görevli bir bakıcının ve Mueller eczane zincirindeki bir kasiyerin işe başlarken başörtüsü takmaması ancak doğum izninden döndükten sonra başörtüsü takmak istemeleri yer aldı.

Mahkemenin elindeki belgelere göre işyerleri, bu çalışanlarının taleplerine olumsuz yanıt verdi ve onlara işe başörtüsüz gelmelerini ya da farklı bir işe girmelerini söyledi.

AAD, işyerinde başörtüsü yasağının din ve inanç özgürlüğünün ihlali mi yoksa işyerlerinin müşterilerine tarafsızlıklarını yansıtmak için başvurduğu bir yasak mı olduğuna karar vermek durumunda kaldı.

Mahkemenin kararı, dini sembollere ve giyim kuşam tarzına işyerlerinde izin verilmemesinin, bir işverenin tarafsızlığını yansıtabilmesi amacıyla gerekçelendirilebileceği yönünde oldu.

Mahkemeden yapılan açıklamada, “İşyerinde siyasi, felsefi ve dini inançları yansıtan herhangi bir sembolün giyilmesinin yasaklanması, işverenin müşterilere karşı tarafsız bir imaj sunma veya sosyal anlaşmazlıkları önleme ihtiyacıyla haklı görülebilir” denildi. AAD, işyerlerinin böyle bir yasağa başvurabilmesi için hakiki ve tutarlı bir gerekçe sunmaları gerektiğini de vurguladı. 

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.