Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (16 Temmuz 2021) – Boğaziçililer: “Tüm kayyumlar gidecek”

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava açık, Ankara’da ise parçalı bulutlu gözüküyor. 

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde aralıklı sağanak yağış bekleniyor. Diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da sakin görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk artabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 7 bin 304 yeni vaka tespit edildi, 48 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 61 milyon 279 bin 957’ye çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de faz 3 çalışması tamamlanan Sinovac’ın virüse karşı etkinlik oranının yüzde 83,5 olduğunu duyurdu.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 56 kuruş, avro kuru 10 lira 15 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.367 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 502 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 73,47 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin ücretli çalışan istatistikleri ile tarımsal girdi fiyat endeksini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edilecek.

Resmî Gazete’de dün, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile görevinden alındığı yayımlanmıştı. Öğrenciler ve akademisyenler kararı okulda kutladı. Melih Bulu’nun yerini vekâleten Naci İnci devraldı. Rektör seçimleri 2 Ağustos’ta yapılacak. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bugün İstanbul-Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde akşam saat 19.00’da buluşacak ve bir kez daha “Tüm kayyumlar gidecek” diyecekler. 

Muğla’nın Marmaris ilçesinde HDP ilçe başkanlığı binasına pompalı tüfekle ateş açılması olayının azmettiricisi olduğu değerlendirilen bir kişi İstanbul’da gözaltına alındı.

Kısaca düne bakalım:

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de 15 Temmuz darbe girişimi için düzenlenen Demokrasi Müzesi açılış törenine katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Kritik yol ayrımlarının çoğunu geride bıraktık. Şimdi önümüzde 2023 hedeflerimize Cumhur İttifakı olarak bütünleştirdiğimiz son bir eşik var. Onu da aştığımızda artık ülke ve millet olarak yeni bir döneme giriyoruz” dedi. 

Bisiklet sporcusu Umut Gündüz, 15 Temmuz 2020 tarihinde, Ankara Eryaman’da bisiklet kullanırken alkollü bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. 19 yaşındayken vefat eden Umut Gündüz, ölümünün birinci yılında ailesi ve sevenleri tarafından İstanbul ve Ankara’da anıldı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Fenerbahçe, sezonun ilk hazırlık maçını dün Romanya Ligi ekiplerinden Csikszereda (Çiksserada) ile oynadı. Sarı-lacivertliler, Sinan Gümüş ve Serdar Aziz’in golleri ile rakibini 2-0 mağlup etti.

Öte yandan ülkemizde transfer sezonu hız kesmeden devam ediyor. Beşiktaş, dün yaptığı açıklama ile milli futbolcu Kenan Karaman’ı üç yıllığına renklerine bağladığını kamuoyuna duyurdu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Kanada’nın British Columbia eyaletindeki bir yatılı kilise okulunun etrafında yapılan incelemede, mezar olduğu düşünülen 200 yeni yer tespit edildi. 

Yeraltı dünyası ve organize suç örgütleri hakkındaki araştırmalarıyla tanınan Hollandalı gazeteci Peter R. de Vries (64) hayatını kaybetti. De Vries, 6 Temmuz akşamı silahlı saldırıya uğramıştı.

Sağanak yağış, Belçika, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda’nın bazı yerlerinde çarşamba gününden beri etkisini gösteriyordu.  Yağışlar, onlarca can kaybı ve ciddi hasara neden oldu. Almanya’da en az 59, Belçika’da ise en az 11 kişi hayatını kaybetti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.