Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yalçın Karatepe ile ParaPolitik (85): “Analiz etmek için çok da zorlamayın”

“ParaPolitik” programının 85. bölümünde Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Merkez Bankası’nın (MB) faiz kararı ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu’yu görevden almasını cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile karşılaştırarak değerlendirdi.

MB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz oranında değişiklik yapmaması üzerine karar metninden anlam üretmeye çalışan piyasa analistlerini eleştiren Karatepe, “Merkez Bankası faizi sabit tuttu. Karar metni üzerinden analiz yapan piyasa analistleri Türkiye gerçeğinin farkında değiller. Merkez Bankası ve tüm kurumlar bu yeni yönetim sistemi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bağımsız karar alamıyor. Merkez Bankası Başkanı kendi hür iradesiyle karar alamıyor, aldığı zaman nasıl bir gece kararnamesi ile görevden alındığını gördük” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmasını da değerlendiren Karatepe, Boğaziçi Üniversitesi’nin akademisyenleri, öğrencileri ve mezunlarıyla kendisini de şaşırtacak bir şekilde Bulu’ya karşı direnç gösterdiğini belirtti.

Erdoğan’ın Bulu’yu görevden almasının doğru bir karar olduğunu vurgulayan Karatepe, sürece dair şunları söyledi: “Tıpkı Merkez Bankası ve diğer kurumlarda yaşandığı gibi, Erdoğan Bulu’yu göreve atama ve görevden almayı hangi yetkiyle yaptı? Bu görevden alma doğru bir karar ancak yeni yönetim sistemi ile kurumların özerkliği, bağımsızlığı ve kanunların bağlayıcılığına çok önem verilmediği ortada.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.