Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalı maden ocakları (7): Muğla’da 5 bin yıllık İasos Antik Kenti’nin bulunduğu mahalleye maden yükleme limanı inşa edilecek

Maden sahaları sadece bulundukları alanda değil, madenin taşınması için yapılacak limanlarla da çevreye zarar veriyor. “Tartışmalı Maden Ocakları” haber serimizin altıncı bölümü için Muğla’dayız.

Muğla’nın Milas ilçesinde, İasos Antik Kenti’nin bulunduğu Kıyıkışlacık Mahallesi’ne, Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. şirketi tarafından liman inşa edilmesi planlanıyor. Milas’taki Güllük Körfezi’nde faaliyetine devam eden bir liman bulunmasına rağmen bu limanın karşısına yeni bir liman açılmasına vatandaşlar tepkili.

Haziran ayında “İkinci Maden Yükleme Limanı’nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)” süreci kapsamında yapılmak istenen Halkı Bilgilendirme Toplantısı, bölge halkının tepkileri sonucu iptal oldu.

“Çevre katliamına izin vermeyeceğiz”

Limanın inşa edileceği Kıyıkışlacık Köyü’ne giderek vatandaşlarla konuştuk. Kıyıkışlacık sakinlerinden Murat Türkeş, limanın bir doğa katliamına yol açacağını söyledi. Bölgede çeşitli gerekçelerle çevreye zarar verildiğini belirten Türkeş, “Golf sahası yapılacak diye ağaç katliamı yapıldı. Her yerden sarılmış vaziyette. Kıyıkışlacık halkı olarak örgütlendik. Çevre katliamına izin vermeyeceğiz” dedi.

“Doğa buna izin vermez, bedelini ağır ödetir”

Kıyıkışlacık’a doğası ve sakinliği nedeniyle geldiğini söyleyen inşaat mühendisi Mehmet Vinli, “5 bin yıla varan tarih var burada. Side’deki kalıntılardan çok büyük antik kalıntılar var. Liman sahibi birkaç kişi zengin olacak diye her şeyi yok edecekler” diye konuştu.

Liman projesinin denizin sığ tarafına yapılacağını söyleyen Vinli, bunun sakıncalarını şöyle anlattı: “Büyük gemilerin yanaşması için denizde dip kazıması yapacaklar. Beş ile yedi metre denizin dibini kazıyacaklar. 285 milyon metreküplük bir hafriyat. Nasıl çıkarıp nasıl ayrıştıracaksınız? Denizden çıkan hafriyat ile Güllük Körfezi’ne ada yapacaklarını söylüyorlar. Doğa ile bu kadar oynanmaz. Doğa buna izin vermez, bedelini ağır ödetir insana.”

“Nasıl nefes alacağız?”

Kıyıkışlacık’ta yaşayan Zeynep Türkeş ise tepkisini “Nasıl nefes alacağız? Denizdeki balıktan ne istiyorsunuz? Büyükşehirlerde ağaç kalmadı zaten. Buraya liman yaptırmayacağız” diyerek dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.