Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalı maden ocakları (6): Artvin’in yüzde 71’ine maden arama ruhsatı verildi

“Tartışmalı Maden Ocakları” haber serimizin altıncı bölümü için Artvin’deyiz. Artvin’de ilk madencilik faaliyeti 1994 yılında başladı. Halkın protestoları nedeniyle ilk maden şirketi “Cominco” 2002 yılında, diğer maden şirketi “Inmet Mining” ise 2008 yılında faaliyetlerini durdurdu. Ayrıca 2008 yılında Rize İdari Mahkemesi maden ruhsatını iptal etti, Danıştay da bu kararı onadı.

Mart 2011’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ülke genelinde Yeni Maden Kanunu çerçevesinde bin 343 maden alanının ihale edileceğini duyurdu. Bu maden sahaları arasında Artvin’deki Cerattepe bölgesi de yer aldı.

Önceki mahkeme kararlarına rağmen maden faaliyetine yeniden izin verilmesi ve şirketin faaliyete geçmek için hazırlanması üzerine Artvin halkı, 21 Haziran 2015’te Cerattepe’de nöbete başladı. Halkın Cerattepe’deki nöbeti 245 gün sürdü. 15 Şubat 2016’da şirketin, polis eşliğinde Cerattepe’ye iş makineleri ve konteynır getirmek istemesi üzerine protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Protestolar yaklaşık bir hafta boyunca Artvin’in merkezinde ve Cerattepe bölgesinde devam etti. Polis, protestolara plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. Kent merkezindeki esnaf iki gün kepenk indirdi. Olaylarda çok sayıda kişi yaralandı.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, 1994 yılında madencilik için ilk sondaj vurulduğu anda mücadeleye başladıklarını belirtti. Artvin halkının, doğayı korumak için maden şirketinin iş makinelerini Cerattepe’ye çıkarmadığını anlatan Karahan, “2016’nın Şubat ayında yedi ilin güvenlik güçlerini Artvin’e yığarak, bizi yarıp geçtiler” dedi.

Artvin’de yaşayan gazeteci Dilan Şahinbaş da “Artvin’de maden sorunu çeyrek asırdır sürüyor. Artvin halkı maden istemiyor” diye konuştu. Yayımlanan haritalarda Artvin’in yüzde 71’inin maden ruhsatı olduğunu söyleyen Şahinbaş, “Ne yazık ki Artvin’in neredeyse tamamı maden ruhsatlı. Cerattepe’de şirket maden çıkarmaya devam ediyor ama Artvin halkı mücadeleden vazgeçmiyor. Kazanan Artvin halkı olacak” diye ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.