Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Temmuz 2021): Vaka sayısı 20 bine dayandı

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul ve Ankara’da hava parçalı ve az bulutlu. 

Doğu Karadeniz’de gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Diğer yerlerde havanın az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Trabzon’un doğusu, Rize ve Artvin’in kıyı kesimlerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji de ani sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, taşkın vb. yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarıda bulundu. Biz de Medyascope olarak sizlere kötü hava koşullarına karşı dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. 

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 761 yeni vaka tespit edildi, 51 kişi ise hayatını kaybetti. 

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 68 milyon 808 bin 577’ye çıktı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün (27 Temmuz), Türkiye’de 22 milyon kişinin aşı olmadığını duyurdu.

Ankara Tabip Odası, 8 Haziran itibarıyla hayatını kaybeden sağlık çalışanının olmadığını duyurdu. Türkiye’ye aşılanma çağrısında bulunan Ankara Tabip Odası, “Aşıdan önce çok sayıda sağlık emekçisini kaybettik. Artık her gün acı bir haber almıyorsak bunu aşıya borçluyuz” dedi. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 55 kuruş, avro kuru 10 lira 12 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.359 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 496 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,96 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haziran ayına ilişkin uluslararası rezervler ve döviz likiditesini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine ilişkin hanehalkı yurtiçi turizm ile haziran ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıklayacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için öngördüğü 2021 reel ekonomik büyüme tahminini 0,2 puan aşağı çekerek, yüzde 5,8’e düşürdü. IMF’nin temmuz ayı raporuna göre, Türkiye ekonomisinin 2022’de yüzde 3,3 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, parti genel merkezinde Suriyeli ve Afgan sığınmacılarla ilgili kamuoyuna açıklamalarda bulunacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, partisinin genel merkezinde toplantı düzenleyecek.

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre diş protez laboratuvarlarında diş protez teknisyenleri ve diş protez teknikerlerine ait iş ve işlemlerde yardımcı olmak üzere, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında düzenlenen protokol kapsamında eğitim alanlar, diş protez laboratuvar sahibi ve mesul müdürü olmamak üzere, yardımcı personel olarak çalışabilecek.

Kısaca düne bakalım:

Türkiye, geçen haftalarda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan (KKTC) “Kapalı Maraş”ın yeniden açılması kararını vermişti. Avrupa Birliği ise Türkiye bu kararından vazgeçmezse “AB’nin çıkarlarını savunmak için elindeki araçları kullanabileceği” uyarısında bulunmuştu. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün (27 Temmuz) konuya ilişkin açıklama geldi. Bakanlık, AB’nin açıklamalarının “Türkiye açısından bir değeri ve hükmü olmadığını” bildirdi.

CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, şehirde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam uygulanacağını duyurmuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, “Tanju Özcan’ın yabancılar ile ilgili görüşleri kendisini bağlamaktadır. Su gibi temel bir yaşam hakkının bırakınız engellenmesi, bu konunun tartışmaya açılması dahi parti politikalarımız ile taban tabana zıttır” dedi. Öte yandan Özcan hakkında bazı avukatlar suç duyurusunda bulundu. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye ile  Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi Türkiye Temsilciliği (UNHCR) arasında imzalanan mutabakat töreninde konuştu. İmamoğlu, İstanbul’un, 1,6 milyonu aşkın mülteci ve göçmen nüfusu ile dünyanın en yüksek mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını söyledi. 

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, 295 kilometrelik İran sınır hattına duvar örüleceğini duyurdu. Bilmez, yıl sonuna kadar 64 kilometrelik duvarın yapımını bitirmeyi hedeflediklerini belirtti. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, dün Tokyo 2020’deki ikinci maçında İtalya’ya 3-1 yenildi. Ay yıldızlılar, olimpiyat oyunlarındaki üçünü maçında 29 Temmuz Perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri ile karşılaşacak. 

Beşiktaş ise dün hazırlık karşılaşmasında Medipol Başakşehir ile karşı karşıya geldi. Siyah-beyazlı ekip, mücadeleyi Güven Yalçın’ın golü ile 1-0 kazandı.

Öte yandan Galatasaray, bugün UEFA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda rövanş maçına çıkacak. Hollanda’da oynanan karşılaşmada PSV Eindhoven’a 5-1 mağlup olan sarı-kırmızılı ekibimiz, saat 21.00’de rakibini Başakşehir Fatih Terim Stadyumu’nda konuk edecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden almıştı. Said ayrıca, 30 gün Meclis’in tüm yetkilerini dondurmuş, milletvekillerinin görevlerini askıya almıştı. Said bazı üst düzey devlet yetkililerini görevden aldı. Başbakanın sekiz danışmanı ile aynı divanda çalışan sekiz görevlinin de işlerine son verildi. Senem Görür, ülkede yaşanan siyasi krizi Dr. Şebnem Gümüşçü ile konuştu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.