Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (6): Dünyanın en popüler beş sosyal medya platformu

*Veriler, We Are Social Digital Report 2021’den alınmıştır. 

Günümüzde sosyal medya platformları zaman ve mekan bağımsızlığından hareketle, insanlar arasında etkileşim kurmanın en basit yolu haline geldi. Yeni medyanın gelişmesiyle birlikte insanların, sosyal medya üzerinde var olma isteği arttı. Sosyalleşmenin, insanlarla bağlantı kurmanın ve gönderi paylaşmanın yanı sıra, bu platformları işe çevirenler de oldu. Sosyal medya platformları üzerinden para kazananların artmasıyla birlikte, kullanıcı sayıları da bir hayli yükseldi. “We Are Social Digital Report 2021” verilerine göre, internet kullanıcılarının sayısı 4,66 milyar, mobil telefon kullanıcıların sayısı 5,22 milyar, aktif sosyal medya kullanıcısı sayısı ise 4,2 milyar. “BeşiBirYerde” serimizin altıncı bölümünde dünya çapında en fazla kullanıcıya sahip beş sosyal medya platformunu inceleyeceğiz.

1. Facebook: 2,7 milyar

2004 yılında hayatımıza giren Facebook, listenin başında yer alıyor. Her ne kadar günümüzde bu platform popülerliğini yitirip, “anne-baba” uygulaması olarak gözükse de hâlâ 2,7 milyar kullanıcısı var. Facebook sadece bireysel kullanıcıların değil, reklamcıların ve marka değerini artırmak isteyen firmaların da odak noktası. Instagram üzerinden kurumsal bir hesap açmak istediğinizde bunu Facebook sayfanızla bağlantı olması gerekiyor. Bu da Facebook’un günümüzde hâlâ en fazla aktif kullanıcıya sahip platform olmasını sağlıyor. 

2. YouTube: 2,2 milyar

2005 yılında kurulan ve Kasım 2006’da Google tarafından satın alınan video içerik platformu YouTube, listenin ikinci sırasında bulunuyor. Dünya genelinde 2,2 milyar kullanıcısı olan platform, Youtuber’lık mesleğini hayatımıza sokmasıyla birlikte ciddi bir gelir kapısını da aralamış oldu.

2016 yılında YouTube’da yayınlanmasıyla viral olan “Baby Shark”, dokuz milyar izlenme ile 
YouTube’un en çok izlenen videosu oldu.

3. WhatsApp: 2 milyar

2010 yılında kullanıma sunulan ve 19 Şubat 2014 tarihinde Facebook tarafından toplam 19 milyar dolara satın alınan WhatsApp, dünya çapında en çok kullanılan üçüncü uygulama. Kullanıcılarına ücretsiz anlık mesajlaşma ve sesli ve görüntülü görüşme imkânı sunan ve reklamsız kullanılan uygulama, Facebook tarafından alınmasının ardından veri güvenliği konusunda tartışmalara neden oldu. WhatsApp, 4 Ocak 2021 güncellemesiyle kullanıcıların karşısına yeni bir gizlilik politikası çıkarsa da kullanıcılar WhatsApp’ı kullanmaktan vazgeçmedi.

4. Faceebook Messenger: 1,3 milyar

Facebook’un geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme uygulaması Facebook Messenger, 2011 yılında hayatımıza girdi. Ciddi bir kullanıcı sayısına sahip olan uygulama, 1,3 milyar ile dünya genelinde en fazla kullanılan dördüncü uygulama.

5. Instagram: 1,2 milyar

2010 yılında hayatımıza giren ve sosyal medya platformaları arasında farklılık yaratan fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram, 1,2 milyar kullanıcı ile listenin beşinci sırasında yer alıyor. 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alınan platformun insanların karar almasında bile etkili olduğu söyleniyor. Öyle ki Instagram’da “ölüm ve yaşam” üzerine bir anket yapan Malezyalı bir genç kız, takipçilerinin yüzde 69’unun intihar etmesi yönünde oy kullanmasının ardından yaşamına son vermişti. YouTube gibi Instagram da bir geçim kapısı olarak karşımıza çıkıyor. Markaların reklamlarını yapan influencerlar’ın yanı sıra, bir dönem çok meşhur olan ve etik tartışmalarına neden olan instamom hesaplarından, anneler çocuklarıyla birlikte yaptıkları paylaşımlar aracılığıyla para kazandılar ve kazanmaya da devam ediyorlar. 

Instagram’da en fazla takipçi sayısına sahip kullanıcı Cristiano Ronado. Portekizli futbolcunun 300 milyon takipçisi var. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.