Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Ağustos 2021): Boğaziçi Üniversitesi’nde protestolar sürüyor

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 30, Ankara’da 31, İzmir’de 33, Diyarbakır’da 38, Antalya’da 37 derece olacak.

Meteoroloji, Marmara’nın batısı ve Kuzey Ege kıyılarında, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu ile Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda rüzgarın kuvvetli olarak esmesini bekliyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toz taşımı konusunda uyarıyor. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 18 bin 857 yeni vaka tespit edildi, 232 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 89 milyon 609 bin 286’ya çıktı.

Medyascope, İstanbul-Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımına girdi. Salgının yönetimini yerinde gözlemleyen muhabirlerimiz Zeynep Timurlenk Pozut ve Özgün Özgül’ün haberini saat 12.30’da YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 43 kuruş, avro kuru 9 lira 90 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.459 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 488 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 69,12 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre güven endeksi Ağustos 2021’de, bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında azaldı, temmuzda 79,5 olan endeks, ağustosta 78,2’ye geriledi. Tüketici güven endeksi, temmuzda da hazirana göre yüzde 2,7 oranında azalıp, 81,7’den 79,5’e gerilemişti.

Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022’nin ilk altı ayı yüzde beş, ikinci altı ayı yüzde yedi, 2023’ün ilk altı ayı yüzde sekiz, ikinci altı ayı yüzde altı ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge için çalışma yapılacağını ve sözleşme kapsamında tamamlanacağını belirtti. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na başkanlık edecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre jandarmada atamalar belli oldu. Jandarma Genel Komutanlığı’nda dört tuğgeneral ve dört jandarma albay emekliye sevk edildi. Beş general bir üst rütbeye terfi etti. 

Kazdağları Ekolojik Platformu, Cengiz Holding’in Bakır Maden Projesi’ne karşı bugün dava açacak. Platform, “Tüm itirazlarımıza rağmen ne yazık ki Cengiz Holding tarafından gerçekleştirilmek istenen Bayramiç-Çan İlçelerine bağlı onlarca köyü etkileyecek olan Halilağa Bakır (altın) Madeni Projesi için 26 Temmuz 2021 tarihinde ‘ÇED olumlu’ kararı verildi” dedi. Muhabirlerimiz Doğu Eroğlu ve İbrahim Yayan, Çanakkale’de. Gelişmeleri sizlere yerinden aktaracağız. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu’nun yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin atanmasının ardından da sürüyor. Akademisyenler, İnci’nin üniversitede yapılan güven oylamasında yüzde 95 ile ret oyu aldığını vurgularken, öğrenciler de eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. Akademisyenler, Prof. Dr. Naci İnci’yi de rektör olarak kabul etmeyeceklerini belirtti. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına bugün de devam edecek. 

Öte yandan hocaların hocası Nermin Abadan Unat, Medyascope muhabiri Şükran Şençekiçer’e konuştu. Bugün saat 16.00’da YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. 

İstanbul-Heybeliada’da, gece yarısı ormanlık alanda yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü.

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. 

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre İstanbul Bakırköy Belediyesi’nde sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkartılan işçiler sendika öncülüğünde çadır kurdu. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda çadır kuran işçiler haklarını alana kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. İşine son verilen işçilerden Nazife Toprak, “Sendikal haklarımızı engellemeyezsiniz” diyerek Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na seslendi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Youtuber Oğuzhan Uğur hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma gerekçesi ise Uğur’un, YouTube programının tanıtımında “İslami değerlere hakaret etmesi.” Savcılık dilekçesinde Uğur’un sosyal medya hesaplarında yayınlanan “P!NÇ” isimli programının tanıtım videosunda, İslami değerlere hakaret edilerek, ırkçılık yapıldığı ve nefret suçu işlendiği savunuldu.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de ikinci hafta, dün (23 Ağustos) oynanan iki maç ile sona erdi. Trabzonspor, ilk haftayı puansız kapatan Demir Grup Sivasspor‘u sahasında konuk etti. Bordo-mavililer, büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmada rakibini 2-1 mağlup etti. Bordo-mavililer, böylelikle puanını altıya yükseltti. 

Galatasaray ise Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda Atakaş Hatayspor ile karşı karşıya geldi. Sarı-kırmızılılar rakibini 2-1 mağlup etti. Fatih Terim’in öğrencileri, bu galibiyet ile birlikte puanını altıya yükseltti. Atakaş Hatayspor ise bir puanda kaldı.

Süper Lig’in ikinci haftasında alınan sonuçlar:

Yukatel Kayserispor 1-1 Adana Demirspor

Kasımpaşa 2-0 GZT Giresunspor

Çaykur Rizespor 0-0 VavaCars Fatih Karagümrük

Gaziantep FK 0-0 Beşiktaş

İttifak Holding Konyaspor 2-1 Medipol Başakşehir

Fenerbahçe 2-0 Antalyaspor

Göztepe 0-1 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Trabzonspor 2-1 Demir Grup Sivasspor

Galatasaray 2-1 Atakaş Hatayspor

Öte yandan 2020 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası devam ediyor. A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Avrupa Şampiyonası gruplarındaki üçüncü maçında Finlandiya‘yı set vermeden 3-0 geçerek dördüncü maçından da galibiyetle ayrıldı. Milli takım, D Grubu mücadelesindeki beşinci ve son maçında Hollanda ile karşı karşıya gelecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Afganistan’da 20 yıl sonra yönetimi yeniden ele geçiren Taliban, bölgedeki hakimiyetini artırıyor. 

Bugün, İngiltere başkanlığında Afganistan konulu G7 Zirvesi yapılacak. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’dan tahliye işlemlerinin devamını sağlamak için ABD birliklerini bir süre daha Afganistan’da tutmasını talep edeceği öğrenildi. Ayrıca İngiltere, toplantıda, Taliban’a yaptırım uygulanmasını talep edecek.

ABD, Afganistan’dan çekilme operasyonu esnasında ortaya çıkan görüntülerin ardından yükselen eleştiriler üzerine tahliye planlarında bazı değişiklikler yaptığını açıkladı. Eski ABD Başkanı Donald Trump, tahliye operasyonu nedeniyle Biden’ı eleştirdi. ABD ve İspanya, Afgan mülteciler için İspanya’daki askeri üslerin kullanılması konusunda anlaştı. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Afganistan’dan tahliyenin uzatılmasını desteklemeye istekli olduklarını bildirdi. Japonya’nın Afganistan’daki vatandaşlarını geri getirmek için askeri uçak göndereceği açıklandı.

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, 31 Ağustos tarihinin kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu ve Batılı ülkelere askerlerini çekmeleri için ek süre tanımayacaklarını söyledi.

Afganistan’da 2001 yılında Taliban tarafından öldürülen Tacik lider Ahmet Şad Mesud’un oğlu Ahmet Mesud ise Taliban ile barışçıl görüşmeler yapmayı umduğunu ancak aksi durumda “savaşmaya da hazır olduklarını” söyledi.

Yunanistan, Afganistan’dan olası göç dalgasına karşı Türkiye ile sınırına 40 kilometrelik duvar ördü. 

Japonya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, Suriye’den gelen mültecilerin ekonomik yükünün hafifletilmesi için 45 milyar Japon Yeni (410 milyon ABD Doları) kredi sağlayacağını açıkladı. Kredinin ödeme süresi, yedi yılı geri ödemesiz olmak üzere 25 yıl olarak belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilaç şirketi Pfizer ile biyoteknoloji şirketi BioNTech’in koronavirüse karşı geliştirdiği aşıya tam onay verdi. Pfizer-BioNTech aşısı aralık ayında acil kullanım izni almıştı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Bakanlar Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yetkilileri ve Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’ine tekabül eden kısmının açılması kararında rol alan siyasetçilerin Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının iptal edilmesi ve yenilenmemesi kararı aldı. Pasaportları iptal edilen veya yenilenmeyen kişiler arasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bulunuyor.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.