Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (113) – İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve emekli Büyükelçi Ahmet Erozan: “İktidar hiçbir krizi yönetemediği gibi Afganistan krizini de yönetemedi”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili ve emekli Büyükelçi Ahmet Kamil Erozan oldu. Programda Afganistan’da yaşananlar, Türk askerinin bölgeden tahliye edilmesi ve Afganistan krizinin Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ilişkileri nasıl etkileyebileceği konuşuldu. 

“İktidar hiçbir krizi yönetemediği gibi Afganistan krizini de yönetemedi”

Afganistan’daki NATO misyonunun sona ermesiyle Türk askerinin bölgedeki varlığının hem ulusal hem de uluslararası meşruiyetinin kaybolduğunu belirten Erozan, askerlerin tahliyesinin doğru olduğunu ancak bunun için geç kalındığını söyledi. Mevcut durumda Afganistan’da bir hükümet bulunmadığını vurgulayan Erozan, “Bugün Afganistan hükümeti diye bir şey yok. Afganistan’da fiili bir durum var. Hükümet askerlerimizin canının ne kadar büyük bir risk altında olduğunu ancak anlayabildi. İktidar hiçbir krizi yönetemediği gibi Afganistan krizini de yönetemedi” dedi.  

“Bu süreçte TSK’nın Afganistan’a dönmesi mümkün değil”

Afganistan’daki yönetim belirsizliğin birkaç ay daha devam edeceğini ve ortada çok bilinmeyenli bir denklem olduğunu belirten Erozan, bu süreçte Türk askerinin yeniden Afganistan’a gitmesinin mümkün olmadığını söyledi:

Yeni kurulacak hükümet muhtemelen Taliban ağırlıklı olacak. Ancak ortada çok bilinmeyenli bir denklem var. Bu denklem ortaya çıktıktan sonra Türkiye’nin yeni kurulacak hükümetle nasıl ilişki kuracağı ortaya çıkacaktır. Ancak bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afganistan’a dönmesi mümkün değil.”

“Taliban nezdinde ideolojik bir yakınlık var”

Hükümet yetkilileri tarafından Taliban’a yönelik ılımlı mesajlar verilmesini eleştiren Erozan, Taliban ile kurulan ilişkide ideolojik yakınlığın da etkili olduğunu dile getirerek, “Taliban nezdinde ideolojik bir yakınlık var. Örneğin Esad ya da Sisi ile görüşülmüyor çünkü ideolojik bir yakınlık yok” diye konuştu.  

“Havaalanı planı hem ABD hem de Türkiye açısından da fiyaskoyla bitti”

Erozan, NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nın korunması ve işletilmesi için Vaşington ile kurduğu temasları da şöyle eleştirdi: “ABD ile Türkiye arasındaki sorunlardan ve dengenin ABD lehine olmasından dolayı için bu krizden çıkmak adına Erdoğan, Joe Biden’a şirinlik yaptı. Bu plan ABD açısından da Türkiye açısından da fiyaskoyla bitti. Bunun bedelini Türkiye, ABD’ye göre daha ağır hissedecek. Ancak stratejik ilişkiler açısından sorun olmayacaktır.”

“Türkiye’nin Afganistan’dan göçü İran’ın içinde tutması lazım”

Son olarak Afganistan’da çatışmalar arttıkça Türkiye’ye daha fazla Afgan mülteci geleceğini belirten Erozan, “Afganistan’dan gelen göç devam edecektir. Türkiye’nin bu göçü İran’ın içinde tutması lazım” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.