Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okul servisi işletmecileri yüzde 15 zammı yetersiz buldu: “Beklentilerimize cevap vermiyor”

İstanbul’da okul servislerine bu yıl yüzde 15 zam yapıldı. En düşük servis ücreti 312 lira, en yüksek servis ücreti ise 748 lira oldu. 20 aydır çalışmayan servis şoförleri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaptığı bu zammı yetersiz buldu. Medyascope’a konuşan İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, “Bu zam oranı bizim beklentilerimize cevap vermiyor” dedi. İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ise zam oranını enflasyona göre belirlediklerini, servis şoförleri ve vatandaşları mağdur etmemeye çalıştıklarını söyledi.

Koronavirüs salgını nedeniyle bir buçuk yıldır devam eden uzaktan eğitimin ardından 6 Eylül’de yüz yüze eğitim başlıyor. 20 aydır çalışmayan okul servisleri de işbaşı yapacak. İstanbul’da Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısının ardından servis araçlarına yüzde 15’lik zam uygulandığı açıklandı. Bu zamla birlikte en kısa mesafe yani 1-3 kilometre arası, 271 TL’den 312 TL’ye çıktı. En uzak mesafe yani 23-25 kilometre arası için ise 748 lira tavan fiyat belirlendi. Ücretler, öğrencinin okula gittiği gün sayısına, mesafeye, okul tipine göre değişiklik gösteriyor.

“Yüzde 15 zam beklentilerimize cevap vermiyor”

İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, zammı yetersiz bulduklarını söyledi. Öztürk, “20 aydır çalışmayan servis esnafına yüzde 15 oranında zam yapıldı. İBB’nin yaptığı bu zam bizim beklentilerimize cevap vermiyor, yeterli bir zam değil. Giderlerimize göre zam talebimizi İBB’ye ilettik. Derdimizi de anlattık ama hiçbir şekilde anlamadılar ve yüzde 15 oranında bir zam uygulandı. Yapacak bir şeyimiz yok. Zaten servis esnafı aylardır zor ayakta kalıyordu. Mecburen bu fiyatlara çalışacağız. Gelirimiz, giderimizi karşılamıyor” diye konuştu.

Servis şoförleri salgında çalışamadığı için zam oranı geçen yıllara göre artırıldı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ise zammı enflasyon oranına göre hesapladıklarını ve geçmiş yıllara göre zam oranının artırıldığını söyledi. Cihan, “İstanbul’da geçmişte genelde yüzde 10, yüzde 11 civarında bir zam uygulanıyordu. Bu yıl salgın nedeniyle servis şoförlerimiz çalışamadıkları için oranı arttırmaya çalıştık. Yüzde 11 değil de yüzde 15 civarına kadar çekmeye çalıştık. Servislerin giderlerinin çok arttığının da farkındayız ama çocuklarını okula servisle göndermek zorunda kalan vatandaşları çok zorlayacaktı. Dolayısıyla Meclis Komisyonu’ndaki diğer bütün kurumların ortak görüşüyle beraber yüzde 15’lik zam önerilmiş ve kabul edilmiş oldu” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler