Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (6 Eylül 2021): Okullar açılıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Senem Görür, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Marmara’nın kuzey ve batısı ile Kuzey Ege kıyılarında yağış ve yer yer kısa süreli kuvvetli fırtına bekleniyor. Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı şimdiden dikkatli ve tedbirli olmanız dileğiyle. 

Bugün İstanbul’da gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor, sıcaklık 25 derece. Ankara’da hava 25, Antalya 30, Diyarbakır 35, İzmir ise 32 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 20’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 391 yeni vaka tespit edildi, 269 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 97 milyon 113 bin 297’ye çıktı. 

Sağlık Bakanlığı’nın 21-27 Ağustos haftasını kapsayan “’İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı” haritası güncellendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter’daki hesabından paylaştığı haritaya göre, haftalık koronavirüs vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 148,33, Ankara’da 194,96, İzmir’de 43,30 oldu. Son haritaya göre yeni vaka yoğunluğunun en yüksek olduğu il Rize oldu. Rize’de bu oran 614,18 olarak kayıtlara geçti.

Türk Hava Yolları’nın (THY) Twitter hesabından yapılan duyuruda, iç hat seferlerinde, aşı yaptırmamış veya 180 gün içinde koronavirüs hastalığı geçirmemiş yolculardan PCR testi isteneceği bildirildi. Alınan bu karar, bugünden itibaren geçerli olacak.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 33 kuruş, avro kuru 9 lira 89 kuruştu.

Borsa  İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.468 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın haftalık kapanışında gram altının satış fiyatı 488 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 72,92 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ağustos ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Bugün ders zili çalıyor ve öğrenciler yüz yüze eğitime başlıyor… Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda alınması planlanan koronavirüs önlemlerini açıkladı. Aşılarını tamamlamayan öğretmen ve okul personelinden haftada iki kez PCR testi istenecek. Aşı ve test ile birlikte tüm okullarda tüm personel ve öğrencilere yetecek sayıda maske bulundurulacak, maske atık kutuları günlük olarak boşaltılacak. Ortak alanların tamamında maske takılacak, sınıflar sürekli olarak havalandırılacak. Virüsün bulaşma riskinin fazla olduğu, tükürük çıkışına neden olabilecek şarkı söyleme gibi etkinlikler açık alanda yapılacak, öğrencilerin arasında ikişer metre mesafe bırakılacak. Ayrıca ders süreleri, sınıf boyutları ve öğrenci sayıları da dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde düzenlendi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı’na katılması ve ardından kabine toplantısına başkanlık etmesi bekleniyor. 

CHP Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak. 

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreni dün YouTube üzerinden çevrimiçi düzenlendi. Yorumların kapatıldığı tören, atanan rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin konuşmasıyla başladı. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden bir grup öğrencinin kurduğu “Pols302” isimli grubun Twitter hesabından, Naci İnci’nin konuşmasına tepki olarak bir video yayınlandı. “Parçası olduğumuz 154. Mezuniyet Töreni’nde rektör unvanıyla yer alacak Naci İnci için bir video hazırladık” diyen ekip, “Yeni kayyum rektör Naci İnci kimdir?” başlıklı videoyu İnci’nin törende konuştuğu esnada paylaştı.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

#EuroVolleyM’de C Grubu’ndaki üçüncü maçına çıkan A Milli Erkek Voleybol Takımı, Kuzey Makedonya’yı 3-0 yendi. Üçte üç yaparak şampiyonaya başlayan milliler, bugün dördüncü maçında Hollanda ile karşılaşacak. Maç, saat 20:00’de.

Formula 1’de sezonun 13. ayağı olan Hollanda Grand-Prix’sini Red-Bull Hollanda takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen kazandı. Böylece Verstappen, en güçlü rakibi Lewis Hamilton’a 20 saniye fark atarak, pilotlar klasmanında yeniden zirveye yükseldi. Sezonun 14’üncü yarışı 12 Eylül Pazar günü İtalya’da.

Galatasaray, dün (5 Eylül) oynadığı hazırlık maçında eski futbolcusu Gheorghe Hagi’nin çalıştırdığı Romanya’nın Farul Constanta takımına 3-1 mağlup oldu.

Dünya Kupası Avrupa elemelerinde İsviçre ile berabere kalarak 36 maçlık yenilmezlik serisi yakalayan İtalya, futbol tarihinin en uzun süre yenilmeyen milli takımı olmayı başardı.

Dünya Kupası Güney Amerika Grup Elemeleri’nde Brezilya ile Arjantin karşı karşıya gelirken dünya futbol tarihine geçecek bir olay yaşandı. Brezilya Ulusal Sağlık Kurulu Yetkilileri, İngiltere’den gelen Arjantinli futbolcular Emiliano Martinez, Lo Celso, Romero ve Emiliano Buendia’yı Kovid-19 protokollerine uymadıkları gerekçeleriyle maçın oynandığı anda sınır dışı etmek istedi. Sahaya giren bir görevlinin futbolcularla tartışması sonrası Arjantin Milli Takımı ve hakemler soyunma odasına gitti ve maç ertelendi.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Gine’de darbe… Cumhurbaşkanlığı sarayına saldıran bir grup darbeci yayınladıkları videoda Devlet Başkanı Alphna Conde’yi gözaltına aldıklarını duyurdu. Özel Kuvvetler Birlikleri (GFS) Komutanı Mamady Doumbouya ve beraberindeki bir grup asker, devlet televizyonu RTG’de canlı yayına çıktı ve anayasayı, hükümeti ve tüm kurumları feshettiklerini açıkladı. Ayrıca ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Dün öğlen saatlerinde Afganistan’ın başkenti Kabil’de onlarca kadın hak talebiyle gösteri yaptı. Cumhurbaşkanlığı sarayına yürümek isteyen kadınlara Taliban militanları sert müdahalelerde bulundu. İlerleyen günlerde resmi olarak kuracağı hükümetin bakanlarını kamuoyuna paylaşması beklenen Taliban’ın, ülkedeki kadınlara nasıl davranacağı merak konusu. 

Öte yandan, ülkede Taliban’a karşı direnen tek bölge olan Pençşir’de de çatışmalar devam ederken; direniş kuvvetlerinin lideri Ahmet Mesud, Taliban ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da bugün Katar’ın başkenti Doha’ya giderek, bir dizi temaslarda bulunması bekleniyor. Katar’ın başkenti Doha’da Taliban ile görüşmeler yürütülmekte.

2014’te kaçtığı Nijer’den Libya’ya getirilen Muammer Kaddafi’nin oğlu Sadi Kaddafi serbest bırakıldı. Sadi’nin özel uçakla Türkiye’ye hareket etmek üzere ülkeden ayrıldığı belirtildi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.