Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından en az 130 kadın öldürüldü, 106 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti

Türkiye, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden 20 Mart’ta gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıktı. 1 Temmuz’da yasal olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen iktidar, sözleşmenin “aile birliğini bozduğunu” ileri sürdü. Sözleşmenin feshedildiği tarihten, yani 19 Mart gecesinden bu yana kadın cinayetlerindeki artışı inceledik. 

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden sonra en az 130 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre, Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 130 kadın, erkekler tarafından katledildi. Martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18 kadın, temmuzda ise 20 kadın öldürüldü. 2021’de en fazla kadın cinayeti ağustos ayında işlendi. Geçen ay 31 kadın, erkekler tarafından katledildi.

106 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti 

Kadın cinayetlerindeki durum böyle iken bir yandan da şüpheli kadın ölümleri artıyor. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından en az 106 kadın da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Şüpheli kadın ölümlerinin artmasına ilişkin konuştuğumuz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, şüpheli kadın ölümlerininin arttığını ve faillerin kadın cinayetlerine intihar süsü verdiğini söylemişti

2021’in ilk sekiz ayında 181 kadın, erkekler tarafından öldürüldü

Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasının ardından 130 kadın, erkekler tarafından öldürülürken, 2021’in ilk sekiz ayında katledilen kadınların sayısı 181 oldu.

Kadınlar yine en çok güvende olmaları gereken yerde, evlerinde katledildi. 2021’in ilk sekiz ayında katledilen 181 kadının 113’ü evlerinde öldürüldü.

Kapak fotoğrafı: Sedat Elbasan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.