Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lise öğrencileri Medyascope’a konuştu: “Yeterli önlemler alınmadan okulları açtılar, ya enfekte olacağız ya da karantinaya alınacağız”

Türkiye’de yüz yüze eğitim, yaklaşık bir buçuk yıl aranın ardından 6 Eylül’de yeniden başladı. Yüz yüze eğitimin üçüncü haftasında ülke genelinde 774’ü aşkın sınıf karantinaya alındı. Yeterli önlemlerin alınmadan okulların açıldığını belirten birçok uzman, sınıfların seyreltilmesi, ikili eğitim ve aşı gibi önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Medyascope’a konuşan lise öğrencisi Ayşe (*), tedirgin olduğunu ve birçok sınıfın karantinaya alındığını söyleyerek “Okulların kapanmasını hiç istemiyorum çünkü bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) gireceğim ve eksik olduğum çok fazla konu var. Yeterli önlemler alınmadan okulları açtılar ve şu an elimiz kolumuz bağlı, ya karantinaya alınıp derslerimizden geri kalacağız ya da koronavirüse enfekte olacağız” dedi. 

Koronavirüs salgınına karşı okullarda alınan önlemlerin yeterliliği, yeni eğitim-öğretim yılının başından beri tartışılıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), yüz yüze eğitimin başladığı 6 Eylül’den bu yana 22 bin öğrencinin okula devam edemediğini açıkladı. Öğrenci Veli Derneği’nin (Veli-Der) 17 Eylül’de açıkladığı rapora göre yüz yüze eğitimin ikinci haftasında karantinaya alınan sınıf sayısı en az 611. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) verilerine göre ise okulların açıldığı günden bu yana 774’ten fazla sınıf karantinaya alındı. 

Medyascope‘a konuşan lise öğrencisi Ayşe, YKS sınavına hazırlandığını ve derslerde çok fazla konu eksiği olduğunu vurgulayarak koronavirüs önlemlerinin biran önce alınması gerektiğini söyledi. Ayşe, okullarda dersler dışında hiçbir öğrencinin maske takmadığını belirterek şöyle konuştu: 

“Okullar hepimiz için çok önemli ve ben ilk başlarda kapanmasını istemiyordum çünkü YKS sınavına hazırlanıyorum. Çok fazla konu eksiğim var. Okulların açık olduğu süre zarfında yakın çevremde koronavirüse yakalananlar oldu. Şu an okulların online eğitime geçmesini istiyorum çünkü elimiz kolumuz bağlı. Ya karantinaya alınacağız ya da koronavirüs kapacağız. Zaten bir sınıfta iki vaka görüldüğü zaman karantinaya alınıyoruz ve 14 gün eğitime ara veriyoruz. Gerekli tedbirler alınmazsa er ya da geç bütün sınıflar karantinaya alınacak ve hepimiz koronavirüse yakalanacağız. Bir diğer yandan ise kronik rahatsızlığı, astım hastası olan arkadaşlarımız var. Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının aldığı kararlar çok bencilce.” 

“Aşılara güvenmekten başka çaremiz yok” 

Henüz aşı olmadığını belirten Ayşe, “Aşı hakkı tanımlandıktan sonra aşı olmayı düşündüm çünkü aşı olduğunuz zaman temaslı dahi olsanız okula devam edebiliyorsunuz. Şu an aşılara güvenmediğim için aşı olmak istemiyorum ama bir yandan da güvenmekten başka çaremiz olmadığını biliyorum” dedi.  

“Testim pozitif çıktı, eğitime nasıl devam edeceğimi bilmiyorum”

Bir başka lise öğrencisi Ahmet (*) ise okullarda koronavirüse karşı hiçbir önlem alınmadığını ve 40 kişilik sınıflarda fiziki mesafenin mümkün olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: 

“Okullarda koronavirüse karşı çok fazla bir önlem yok. Benim okuduğum okulda çok ciddi önlemler alınmadı. Sınıflar zaten 40 kişilik, bu kadar kalabalık sınıflarda bulaş riski zaten çok fazla. Ben bir an önce eğitimin hibrit veya tercihe bağlı olmasını istiyorum. İki doz mRna aşımı oldum ancak şu an koronavirüs pozitifim. Üç haftadır gittiğim tek yer okul ve sınıfımda başka vakalar da çıkacaktır. Koronavirüs testim pozitif çıktıktan sonra öğretmenime bilgi verdim. Şu an eğitime nasıl devam edeceğimi bilmiyorum.” 

Lise öğrencisi Mert (*), okullarda maske, mesafe, hijyen kurallarına kimsenin uymadığını, okulların yüz yüze eğitime başladığı ilk hafta iki sınıfın karantinaya alındığını ancak daha sonra okul yönetiminin vakalara ilişkin bir bilgilendirmede bulunmadığını söyledi. Mert, “Dersler dışında maske takan öğrenci yok. Ders saatleri çok uzun. Günde sekiz saat ders görüyoruz ve maskeyle çok zor. Okulların hibrit veya zorunlu olmaması gerekiyor” diye konuştu.  

(*) Kişilerin isimleri güvenlikleri için istekleri doğrultusunda değiştirilmiştir. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.