Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Torbalı’da gerginlik: Türk genç Suriyeli genç tarafından bıçaklanarak öldürüldü, mültecilerin ev ve işyerleri hedef alındı, mahalle muhtarı herkesi sağduyuya çağırdı

İzmir’in Torbalı ilçesinde dün gece 23.30 sıralarında çıkan kavgada, 19 yaşındaki Batuhan Parlak, Suriyeli bir kişi tarafından göğsünden üç kez bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından mültecilere ait bir ev ateşe verildi, çok sayıda ev de taşlandı. Suriyeliler’in hurda toplamakta kullandığı araçlar da yakıldı.

Olay yerine gelen polis ekipleri grubu dağıtırken, bölgede olayların kontrol altına alındığı belirtildi. Polis ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemi alıp olayın yaşandığı site ve çevresinde bekleyişini sürdürüyor. Bugün konuştuğumuz polis yetkilileri gerginliğin sürmesini beklemediklerini belirtti.

Öte yandan İzmir Valiliği, zanlı M.A.’nın çıkarıldığı mahkemece tutuklandığını açıkladı: “30 Eylül 2021 tarihinde Torbalı ilçemizde, bir gencimizin Suriyeli bir şahıs tarafından öldürülmesi olayı ile ilgili yapılan çalışmalarda yakalanan şüpheli bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.  Bazı sosyal medya hesaplarında iddia edildiği gibi öldürülen vatandaşımızın kardeşine ve yakınlarına yönelik herhangi bir zor kullanma ve gözaltı işlemi yapılmamıştır. Bahsedilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”

“Haince kalbinden bıçakladılar”

Bugün konuştuğumuz Batuhan Parlak’ın annesi, “Çocuğumu haince kalbinden bıçakladılar. Biz burada Suriyeliler’i istemiyoruz. Gecenin birinde Suriyeliler’i buradan götürdüler. Olan benim çocuğuma oldu. Cumhurbaşkanı benim halimi görsün. Bu devletin başkanı bunları buradan alacak. Nasıl getirdiysen bunları, buradan alıp götür” dedi. 

Batuhan Parlak’ın kardeşi ve annesi

“Ellerimde gitti”

İsmini vermek istemeyen bir görgü tanığı ise olay gecesini şöyle anlattı: “Ben balkonda oturuyordum. Mahallemizin çocuğu Batuhan’ı gördüm. Daha sonra Suriyeli genç geldi ve argo bir tabir kullanıp, bağırarak ‘İyi akşamlar’ dedi. Batuhan da küfür etmemesini söyledi. Bunun üzerine Suriyeli tekrar küfür etti. Bu şekilde tartışma alevlendi ve yumruklaşma başladı. Batuhan kendini savunmak için tekme atınca Suriyeli arka cebinden bıçak çıkardı ve Batuhan’ın göğsüne üç kez sapladı ve ardından hemen kaçtı. Ben hayatımda böyle kan görmedim. Tampon yaptık, bir süre sonra nefes alamamaya başladı. Ambulansı aradık ve bir saat gelmedi. Çocuk ellerimde gitti.”

Cumhuriyet Mahallesi muhtarı Ata Tekin Doğan

“Herkesi sağduyulu olmaya çağırıyorum”

Cinayetin yaşandığı Cumhuriyet Mahallesi’nin muhtarı Ata Tekin Doğan da Medyascope’a şu açıklamalarda bulundu: “Gece vatandaşların tepkisi çok fazlaydı. Sabaha karşı saat 03.00 civarı Barış Yapı Sitesi 13. blokta bir evi kundaklamışlar ve polis müdahale etmiş. Bu tepkiyi azaltabilmek için gençlerle görüştük. Bir kişinin yanlışı büyük topluluklara mal edilmemeli. Herkesi sağduyulu olmaya çağırıyorum. Suçlu yakalanmıştır, cezasını çekecektir.

Torbalı’da yaklaşık 20 bin mülteci yaşıyor

Türkiye’de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 16 Eylül 2021 itibarıyla 3 milyon 710 bin 497. İzmir’de ise yaklaşık 150 bin kayıtlı geçici koruma altında Suriyeli mülteci bulunuyor. Torbalı, yaklaşık 20 bin kişiyle Suriyeliler’in en çok tercih ettiği ilçelerden biri. Bölgede konuştuğumuz kişiler, olayın yaşandığı Barış Yapı Sitesi’nde de Suriyeliler’in yoğun olarak yaşadığını söyledi. 

Türkiye’deki mülteci meselesi

Türkiye’de son dönemde Afgan mültecilerin Türkiye-İran sınırından geçişlerinin basında geniş yer tutması ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Suriyeliler’i geri göndereceğiz” açıklaması ile Türkiye’deki mülteci meselesi yeniden gündeme taşındı.

Ankara Altındağ’da da Emirhan Yalçın cinayeti sonrasında şiddet olayları yaşanmıştı

Ankara’nın Altındağ ilçesinde 11 Ağustos 2021’de, 18 yaşındaki Emirhan Yalçın, Suriyeli bir kişi tarafından bıçaklanmış ve hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Suriyeliler’e ait ev ve işyerlerine taşlı ve sopalı saldırılar düzenlenmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.