Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİTAM Diyarbakır’da “Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası” çalıştayı düzenledi – Sevilay Çelenk: “Medya barışmaya hiçbir zaman aracı olmadı”

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), Diyarbakır’da “Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası” çalıştayı düzenledi. Çalıştaya gazetecilerin yanı sıra Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun ve sivil toplum temsilcileri katıldı. Projenin danışmanı Sevilay Çelenk, çözüm sürecinde medyanın barışı toplumsallaştıramadığını belirterek, “Medya, barışmaya hiçbir zaman aracı olmadı” dedi.

DİTAM Başkanı Mehmet Vural’ın açılış konuşmasından sonra söz alan DİTAM Başkan Yardımcısı Mesut Azizoğlu, Kürt sorunu hangi boyutuyla ele alınırsa alınsın, medyanın bu sorundaki rolünün tartışmanın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Azizoğlu, “Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası’ konusuna, bu görece az incelenmiş noktadan eğilmeyi ve başta Kürt yurttaşların olmak üzere, bölgedeki gazetecilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, hukukçuların ve aktivistlerin Türkiye medyasına ilişkin algısını görünür kılacak bir çalışma yapmayı tasarladık” dedi.

“Medya bağımsız değil”

Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun, DİTAM için yaptığı anketin ön bulgularını paylaştı. Anket, Diyarbakır, Van, Şanlıurfa ve Mardin’de 600 kişiyle yüz yüze yapıldı. Ankete göre bölgede en çok izlenen televizyon kanalı yüzde 23,64 ile FOX TV olurken, Kürtçe yayın yapan Sterk, Ronahi ve Medya Haber kanallarının izlenme oranı ise yüzde 10.88 oldu.

Ankete katılanların yüzde 71,18’i medyanın bağımsız olmadığını söylerken, bağımsız olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28,8 olarak kayıtlara geçti.

“Türkiye’de ana akım medya Kürt sorununu aşağıdaki terimlerden hangileri ile birlikte ele almaktadır?” sorusuna katılımcıların yüzde 48.3’ü “Bölücülük”, yüzde 49.1’i “Terör” diye yanıt verdi.

“Türkiye’de medya farklı dünya görüşlerini yansıtan bir çoğulculuğa sahiptir” diyenlerin oranı yüzde 6,29, “Hiç katılmıyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 41 oldu.

Katılımcılara, “Sizce günümüzde Türkiye’de medyanın önde gelen iki sorunu aşağıdakilerden hangisidir?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya katılımcıların yüzde 61,2’si “Hükümet baskısı” cevabını verdi.

“Medya barışmaya hiçbir zaman aracı olmadı”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesiyken barış bildirisi nedeniyle 6 Ocak 2017’de üniversiteden ihraç edilen Sevilay Çelenk, çalıştayın danışmanlığını üstlendi. Çelenk toplantıda yaptığı konuşmada, barışın inşasında medyanın rolüne değindi. Çözüm sürecinde medyanın barışı toplumsallaştıramadığını, barışmak için medyanın bir araç olduğunu söyleyen Çelenk, “Medya barışmaya hiçbir zaman aracı olmadı” dedi.

Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası projesinin sonuçları, Van ve Gaziantep’te de tekrarlanacak çalıştaylardan sonra Diyarbakır’da kamuoyuyla paylaşılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.