Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde TÜGVA gerilimi: “Arkadaşlar, Büyükada İskelesi’nde eğitim çalışması yapmak yerine AKP Kadın Kolları toplantısı yapmış”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin dünkü (13 Ekim) olağan toplantısında, Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Büyükada İskelesi’ndeki Adalar İlçe Temsilciliği’ni mahkeme kararına rağmen boşaltmaması tartışıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, zabıta ekiplerinin tahliye işlemini “hukuksuz” diye tanımlarken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, TÜGVA’nın iskelenin ikinci katını üçüncü kişilere kiraladığına ilişkin fotoğraflar gösterdi. 

İBB’nin ekim ayı meclis toplantısı Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ve AKP İBB Meclis Üyesi Erdem Kestirici, Büyükada’daki TÜGVA İlçe Temsilciliği’nin tahliye edilmek istenmesini “hukuksuz” olarak nitelendirdi.

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan Kestirici, “İBB’nin tahliye talebini kaymakamlıktan istemesinin nedeni zabıtanın veya İBB’nin tahliye için yetkili olmamasıdır. Böyle bir durumda tek yetkili makam, kaymakamlıktır. Aynı zamanda İBB, şu ana kadar kiralanan yerin tahliyesi ile ilgili hiçbir dava da açmamıştır. Adalar Kaymakamlığı, olaylar çıkmadan üç hafta önce İBB’ye gönderdiği yazıda mahkemeden alınmış bir tahliye kararı olmaksızın kiracının tahliye edilemeyeceğini ifade etmiştir. İBB ise tahliye davası açmak yerine 5 Ekim’de yetkisini aşarak zabıta ve CHP örgütünün yöneticileriyle TÜGVA Adalar Gençlik Merkezi’ni işgal etti” diye konuştu.

“TÜGVA’nın burayı derhal tahliye etmesi lazım”

CHP’li Meclis Üyesi Ülkü Sakalar ise söz alarak hukuki süreci anlattı. Sakalar, şunları söyledi: “Kamuya ait malların üçüncü şahıslarca herhangi bir neden olmadan işgal edilmesi, kullanılması halinde mülki idare amirine bildirilir. İdare amiri 15 gün içinde burayı tahliye ettirir. 14 Ocak 2021 tarihinde Adalar Kaymakamı bir tahliye kararı veriyor. Diyor ki ‘Taşınmazı 27 Ocak 2021 günü saat 11’de tahliye edeceğiz.’ TÜGVA’ya yazı yazıyor, emniyet müdürlüğüne yazı yazıyor. TÜGVA’ya diyor ki, ’27 Ocak Çarşamba gününden önce boşalt, aksi halde ben 27 Ocak Çarşamba günü boşaltacağım.’ Aradan altı ay geçiyor, tahliye gerçekleşmiyor. TÜGVA tahliye kararına, İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne dava açıyor. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Mayıs 2021’de yürütmenin durdurulmasını reddediyor. Yani, tahliye kararı yürüyecek, TÜGVA’nın burayı derhal tahliye etmesi lazım.”  

“Büyükada İskelesi’nde AKP Kadın Kolları toplantı yapmış” 

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da “Şimdi bu ilgili vakıf, İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip, Büyükada İskelesi’ndeki 600 metrekare büyüklüğündeki ikinci katını, Şehir Hatları’dan 2 bin 500 liraya kiralamış ve keyfine göre orayı boş tutuyor. Binlerce İstanbullu ve Adalılar’ın kullandığı Büyükada İskelesi’ne çökmüş. Arkadaşlar, Büyükada İskelesi’nde eğitim çalışması yapmak yerine AKP Kadın Kolları toplantısı yapmış” dedi. 

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Tüm isteğimiz, buranın Adalılar’ın ve tüm İstanbullular’ın kullanımına açılmasıdır. Büyükada İskelesi’nin ikinci katındaki söz konusu alan bir grup ya da zümreye verilemez. Bu alandan tüm Adalılar ve İstanbullular yararlanmalıdır” diye konuştu.

Öte yandan CHP, AKP dönemindeki usulsüzlüğün araştırılması için bir önerge verdi. Önerge AKP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. 

“Vakfın başkanı 2015’te işe alınmış, 31 Mart 2019 seçimlerinin ardından ayrılmış” 

Meclis toplantısından sonra İBB Sözcüsü Murat Ongun, TÜGVA’lıların İBB’de işe alınması ile ilgili açıklamada bulundu. Ongun, TÜGVA Başkanı Enis Emiroğlu’nun 2015’te İBB’de işe başladığını ve 31 Mart 2019 seçimlerinin ardından 11 Nisan 2019’da işten ayrıldığını açıkladı. 

Ongun, TÜGVA’nın neredeyse tüm yöneticilerinin, ortaokul-lise koordinatörlerinin geçmiş dönemde İBB’de işe alındığını da söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.