Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC’de Başbakan Ersan Saner’i koltuğundan eden kaset skandalı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, sosyal medyaya sızdırılan müstehcen videolardan sonra siyaseti bırakma kararı aldı. Görüntülerinin yayınlanmasının ardından Saner’in, 30-31 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kongresi’nde yeniden aday olmayacağı belirtiliyor. Başbakan Saner, 13 Ekim’de UBP, Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyonunun istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuştu.

Kıbrıs Gazetesi’nin haberine göre dün akşam saatlerinde paylaşılan bir videonun ardından Başbakan Ersan Saner siyasetten çekilme kararı aldı. KKTC basınında Saner’in 30-31 Ekim tarihlerinde düzenlenecek UBP Kongresi’nde de aday olmayarak parti başkanlığını bırakacağı iddia ediliyor. Hukuki sorunlar nedeniyle başbakanlık görevinden de izne ayrılması beklenen Saner’in yerine Nazım Çavuşoğlu ve Ünal Üstel’in vekalet etmesi bekleniyor.

Söz konusu haberde, sosyal medyaya sızdırılan videonun hem KKTC’de hem de UBP’de deprem etkisi yarattığı şöyle anlatıldı:

“Genel başkanlık görevinden istifa etmesi, genel başkan adaylığından çekilmesi ve hukuken kriz yaşanmaması için başbakanlık görevinden izne ayrılması konusunda Ersan Saner’e büyük bir baskı yapıldı ve telkinde bulunuldu.”

UBP kurmayları video skandalının siyasi krize dönüşmemesi için yoğun çaba harcıyor

Haberde, söz konusu videonun paylaşılmasından sonra başbakana yakın kişilerin de Saner’in genel başkan adaylığında ısrar etmesinin partiyi yaralayacağı ve geri dönülemez tahribatlar yaratacağını söylediği belirtilerek, “UBP kurmayları, video skandalının siyasi krize dönüşmemesi için yoğun çaba harcıyor” denildi.

UBP’li bakanların bundan sonraki süreçte yeni bir yol haritası belirlemek için öğleden sonra bir araya gelmesi bekleniyor.

Videonun dolaşıma sokulmasının sebebi Halil Falyalı mı?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in paylaşımlarıyla gündeme gelen, KKTC’deki Türk siyasetçilerle yakın ilişkileri bulunan ve adadaki birçok kumarhanenin sahibi olan Halil Falyalı’nın polise teslim olmasının ardından, Sedat Peker’in basın sözcüsü olarak bilinen Emre Olur, Falyalı tarafından çekilen “kasetlerin” ellerine geçtiğini söylemişti.

Emre Olur, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajlarda, Falyalı’nın yetkililere ve siyasilere şantaj yapmak için çektiği ileri sürülen video kasetlerin ellerine geçtiğini belirtmiş ve “Üç sene önce Eray Kenanoğlu yasadışı bahis işi yüzünden vurulmuştu. Mayıs 2021 itibariyle Sn. Reis Sedat Peker’in Halil Falyalı açıklamaları geldi. Üç sene sonra ise Halil Falyalı’nın baskısıyla Sn. Reis Sedat Peker’i bu dosyaya katanlar Halil Falyalı’nın şantaj kasetlerinin Sn. Reis Sedat Peker’in eline geçeceğini hesaba katamamışlar. Allah çok büyük, hikaye devam ediyor” demişti.

Saner: “Çirkin bir itibar suikastının hedefiyim”

Başbakan Ersan Saner de video kaset ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dolaşıma sokulan videonun kurgulanmış olduğunu ileri süren Saner, “Çirkin bir itibar suikastının hedefi oldum” dedi. Yenidüzen gazetesinin haberine göre Saner, “Konu sadece ben değilim. Saldırıya uğrayan ben, ailem, partim ve siyaset kurumumuzdur. Dolayısıyla hukukçularımız, yol arkadaşlarım, partililerimizle birlikte durum değerlendirmesi yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“Kurgulanmış bir video”

Tabandan gelen sese kulak vererek 30-31 Ekim tarihlerinde düzenlenecek UBP Kurultayı’nda genel başkanlığa aday olduğunu belirten Saner, “Ne var ki, genel başkanlık yarışının son 10 gününe girilirken önce Güney Kıbrıs’tan satın alınan bir telefon numarasından şahıslara kurgulanmış bir video gönderildi. Öğleden sonra ise aynı video sosyal medyada yayınlanmaya başladı. Teknolojik olanaklardan alabildiğince yararlanılarak kurgulanan bu video ile çok çirkin bir itibar suikastının hedefi oldum” dedi.

Halil Falyalı kimdir?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, “Hayata Korkusuzca Bakanlar Ölümden Korkmazlar” başlıklı yedinci videosunda, eski Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım ile birlikte uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla Halil Falyalı’yı hedef almıştı. Peker, “Tüm para transferi Kıbrıs’tan dönüyor” demişti.

“Darp, adam kaçırma ve zorla alıkoyma” iddialarıyla aranan Falyalı, 15 Ekim’de KKTC Girne Polis Müdürlüğü’ne giderek teslim olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.