Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afgan kadınlar, BM yetkililerine seslendi: “Taliban kadınlara verdiği işe ve eğitime devam etme sözünü tutmadı”

Bir grup Afgan kadın, Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’ta bulunan genel merkezine bir ziyaret düzenledi. Kadınlar, BM yetkililerini, Taliban’ın örgütte yer almasını engellemeye çağırarak, daha iyi temsiliyet çağrısında bulundu ve genel kuruldaki koltuğun “herkesin haklarına saygı duyan birine” verilmesi gerektiğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre, bir grup Afgan kadın, perşembe günü (21 Ekim) Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki genel merkezine yaptığı ziyarette örgütü, Taliban’ın, Afganistan’ın örgütteki daimi temsilciliğini devralmasını engellemeye çağırdı. Üikeleri için daha iyi temsil çağrısında bulunan kadınlar, Taliban’ın BM’de kendilerini temsil edemeyeceğini söyledi.

Fawzia Koofi: “BM’nin bu koltuğu herkesin haklarına saygı duyan birine vermesi gerekiyor”

Eski Afgan politikacı ve barış müzakerecisi Fawzia Koofi, New York’taki BM Güvenlik Konseyi dışında gazetecilere verdiği demeçte, “Bu çok basit bir şey. BM’nin bu koltuğu, Afganistan’daki herkesin haklarına saygı duyan birine vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Koofi, Afgan kadınlar hakkında ise “Hakkımız çok konuşuluyor ama dinlenmiyoruz” dedi ve ekledi: “Yardım, para, tanınma, bunların hepsi dünyanın kapsayıcılık, kadın haklarına saygı, herkesin haklarına saygı için kullanması gereken kaldıraçlardır.”

“Taliban, kadınlara verdiği işe ve eğitime devam etme sözünü tutmadı”

Koofi’ye, eski politikacı Naheed Fareed, eski diplomat Asila Wardak ve gazeteci Anisa Shaheed de eşlik etti. Fareed, “Taliban Afganistan’da gücü elde ettikten sonra kadınlara işlerine devam edeceklerini, okula döneceklerini söylediler ama bu sözü tutmadılar” dedi.

BM, örgüt nezdinde Afganistan’ı temsil edecek kişileri belirlemek için adayları değerlendiriyor. Taliban, Katar’ın başkenti Doha’daki sözcüsü Süheyl Şahin‘i Afganistan’ın BM Büyükelçisi olarak aday gösterirken, Taliban’dan önceki Afgan hükümetini BM’de temsil eden Ghulam Isaczai koltuğunda kalmaya çalışıyor. Temsilcilerin belirlenmesi için BM üye ülkelerinin yıl sonuna kadar karar vermesi bekleniyor.

Wardak: “BM kadın hakları konusunda sözlerini eyleme geçirmeli”

Wardak, ülkeleri kadın hakları konusunda “sözlerini eyleme geçirmeleri” için Taliban’a baskı yapmaya çağırdı. Wardak BM’den, Taliban’a koltuk vermesi durumunda ise örgütün önüne şartlar koyması gerektiğini belirtti.

Isaczai: “Afgan kadınlarını hayal kırıklığına uğratmak ahlaki olarak açıklanamaz”

Afgan kadınlar, 21 Ekim Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’nin kadınlar, barış ve güvenlik konularını görüşmek düzenlediği toplantıda konuştu. Isaczai, 15 üyeli konseye “Afganistan’daki kadınlar ve kızlar, çalışma, seyahat ve okula gitme haklarını geri kazanmalarına yardımcı olmak için umutlarını ve hayallerini bu konseye bağlıyor. Hiçbir şey yapmayarak onları hayal kırıklığına uğratırsak, bu ahlaki olarak açıklanamaz” diyerek seslendi.

Ne olmuştu?

Taliban 15 Ağustos 2021’de Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmiş ve ikinci kez yönetimi devralmıştı. 1996- 2001 yılları arasında da iktidarda olan Taliban, beş yıllık yönetimi boyunca şeriatın katı bir yorumunu uygulamıştı. Ülkede kadınlar çalışma ve eğitim hayatından men edilmiş, halka açık infazlar ve kırbaçlama yaygın hale gelmişti. Taliban, bu yılın başlarında Afganistan’da kültürel gelenekler ve dini kurallar doğrultusunda kadın ve azınlık hakları için ılımlı hükümler sağlayacak “gerçek bir İslami sistem” uygulayacağını açıklamıştı. Ancak örgüt 7 Eylül’de açıkladığı geçici hükümette kadınlara yer vermemişti. Afgan kadınlar “güvenlik” gerekçesi ile işlerinden uzaklaştırılmaya başlanırken, spor yapmaları da yasaklanmıştı. Örgüt, kadınların eğitim haklarıyla ilgili açıklamasında kadınların üniversite eğitimine devam edebileceğini ancak kadınlar ve erkeklerin ayrı binalarda eğitim göreceğini söylemişti. Açıklamada, üniversite eğitiminde başörtüsü zorunluluğunu da içeren yeni kıyafet kuralları yer almıştı. Öte yandan, örgütün Kabil Üniversitesi’ne atadığı rektör, kadın akademisyen ve öğrencilerin üniversiteden süresiz şekilde uzaklaştırıldığını duyurmuştu.

Afgan kadınlar, eylül ayında, eşit haklar talebiyle başkent Kabil caddelerinde protesto yürüyüşü düzenlemiş, Taliban militanları, kadınlara şiddetle karşılık vermişti. Uluslararası toplumun, Taliban rejimini nasıl karşılayacağını örgütün, kadın haklarına olan saygısının belirleyeceği iddia edildi. Öte yandan, uluslararası kamuoyunda ve medyadaki genel kanı, yeni Taliban ile eski Taliban arasında bir fark olmadığı yönünde.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.