Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber: Orman Genel Müdürlüğü’nün desteklediği Ormanspor’da bir oyuncuyla iki farklı sözleşme imzalandı

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından desteklenen OGM Ormanspor’da 2018-2019 sezonunda kadın basketbol takımında forma giyen bir oyuncu ile iki farklı sözleşme yapıldığı ortaya çıktı. Bir oyuncuya yıllık 240 bin dolar ödenirken o sezon kadın basketbol takımında en çok forma giyen 11 basketbolcunun sekizi aynı menajerlik şirketine bağlı. Kulüp başkanı ve OGM Genel Müdürü Şahin Aybal ise konuyu Medyascope’a değerlendirdi ve “Bütçemiz 15-20 milyon TL civarında. Bütçemizin yaklaşık yüzde 60’ı Orman Genel Müdürlüğü’nden geliyor . …Ben kulüpten para almıyorum” dedi.

İki farklı sözleşme: Birinde 80 bin dolar, diğerinde 35 bin dolar yazıyor

1990 doğumlu ABD’li kadın basketbolcu Rebekah Jasmine Gardner ile 2018/2019 sezonu için iki farklı sözleşme imzalandığı ortaya çıktı. Oyuncuyla yapılan sözleşmeye göre kontrat 1 Ağustos 2018 itibariyle yürürlüğe girdi. Sözleşme sezonun son resmi maçından üç gün sonrasına kadar geçerli olmak üzere bir sezonluk yapıldı. Sözleşmeye göre 2018/2019 sezonu sonu itibariyle oyuncuya toplam 80 bin dolar ödenmesi gerekiyor. Aynı sözleşmede oyuncunun menajerine ise 8 bin dolar ödeneceği yazıyor.

Rebekah Jasmine Gardner için Türkiye Basketbol Federasyonu’na (TBF) gönderilen sözleşmede ise oyuncuya yedi ay boyunca aylık 5 bin dolardan toplam 35 bin dolar ödeneceği yazıyor. 

Şahin Aybal: “Diğer sözleşme sosyal ve ek ödemeleri kapsıyor olabilir”

Kulüp başkanı ve OGM Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal ise, söz konusu sözleşme kendi döneminden önce imzalansa da diğer sözleşmenin oyuncunun sosyal ve ek ödemelerini kapsamış olabileceğini belirtirken oyuncuların bilmediği hiçbir sözleşme olamayacağını söyledi. Daha önce Ormanspor’da forma giyen bir oyuncunun menajeri Burak Didin, bu uygulamayı yapan kulüpler olduğunu ancak Ormanspor’daki uygulamayı bilmediğini ifade ederken, “Ben oyuncuyla yapılan sözleşmeleri biliyorum. Federasyon sözleşmesinin tarafı değilim. Federasyona gönderilenleri bilmiyorum” dedi. 

“Bir sözleşmeyi oyuncuya özel, federasyona özel yapmayan iki ya da üç kulüp vardır”

Geçen sezon OGM Ormanspor’un teknik heyetinde yer alan ve isminin geçmesini istemeyen bir kişi ise “Bana böyle bir şey teklif edilmedi. Bir sözleşmeyi oyuncuya özel, federasyona özel yapmayan iki ya da üç kulüp vardır. Ancak kötü ayrılmama rağmen söylemeliyim ki, biz erkek takımı olarak yönetime birçok istediğimizi yaptırdık” ifadelerini kullandı.  

“Ormanspor kurulduğu günden beri bunu yapıyor”

2019/2020 sezonunda Ormanspor’un erkek basketbol takımında forma giyen bir basketbolcu ise “Ormanspor kurulduğu günden beri bunu yapıyor. Benim bir sezonumda da vardı. Ülkemizde birçok kulüp oyuncu maaşını az gösterme yoluna gidiyor. Düzende tabii ki aksaklık var ama benim sözleşmemde bana verilen para kadar ödeniyordu. Herkesin sigorta primlerini düşük gösteriyorlar. Federasyona gönderdikleri sözleşme üzerinden sigorta ödemesi yapılıyor. Ben salgın sezonunda oynadım. Dolayısıyla iki ay önceden bitirmiştik sezonu. Son iki ayda oynamadığımız için o parayı talep etmedim” diye konuştu.

Korhan Aydanarığ: “İçerideki işleri biliyorum ama sizinle paylaşmam”

Geçen sezon Ormanspor forması giyen bir başka basketbolcu ise Ormanspor’daki uygulamaların diğer takımlardan farklı olmadığını söyledi. Erkek basketbol takımının geçen sezonki koçu Korhan Aydanarığ ise, “Ormanspor’daki uygulamaları biliyorum ama benim söylemem şık olmaz. Bütün içerideki işleri biliyorum ama sizinle paylaşmam” dedi. 

En çok forma giyen 11 oyuncunun sekizi aynı menajerlik şirketine bağlı

Rebekah Jasmine Gardner’ın menajeri ise Serdar Çevirgen. FIBA lisanslı menajer Serdar Çevirgen aynı zamanda FlyBasketball adlı menajerlik şirketinin kurucusu. OGM Ormanspor’un kadın basketbol takımında 2018/2019 sezonunda 10’dan fazla maça çıkan 11 oyuncunun sekizi de bu menajerlik şirketine bağlı. FlyBasketball, Kadınlar Süper Ligi’nde mücadele eden Çukurova Basketbol’un da destekçilerinden. Bu kulübün kurucusu da Serdar Çevirgen.

Şahin Aybal: “Zaten mevcut basketbolcuların büyük kısmı aynı menajerlik şirketine bağlı”

Kulüp başkanı Şahin Aybal, Serdar Çevirgen ile iyi bir ilişkiye sahip olduklarını belirtirken, erkek ve kadın basketbolundaki oyuncularının büyük kısmının aynı menajerlik şirketlerine bağlı olduğunu ve bu durumun da kaçınılmaz olarak aynı menajerin oyuncularıyla çalışılması sonucunu getirdiğini söyledi. 

Bir oyuncuya yıllık 240 bin dolar ödendi, dosya FIBA Basketbol Tahkim Mahkemesi’ne gitti

2018/2019 sezonunda Ormanspor’da forma giyen bir başka kadın oyuncu Aneika Henry’e ise bir sezon için 240 bin dolar ödendi. Ödeme planında sorunlar yaşanırken dosya FIBA Basketbol Tahkim Mahkemesi’ne gitti. Tahkimdeki dosyaya göre 1986 doğumlu Jamaikalı oyuncu, ocak ayına kadar alacaklarında sorun yaşamadığını ancak 15 Ocak 2021 tarihinde alması gereken taksidin yarısını aldığını belirtti. Bu durum tahkime götürüldü.

Menajerlik şirketi ve temsilciye 24 bin dolar ödendi

25 Temmuz 2018’da kulüp ile sözleşme imzalayan Henry’nin, imzaladığı sözleşmeye göre kulüpten bir sezon için net 240 bin dolar kazanması gerekiyordu. Oyuncunun bağlı bulunduğu menajerlik şirketi Sports International Group’a ve oyuncunun Türkiye’deki temsilcisi Mustafa Bozkurt’a ise en geç 15 Şubat 2019’a kadar toplam 24 bin dolar ödenecekti.

Henry kulüpteki son maçına 16 Şubat 2019’da çıktı

Dosyaya göre Henry, 4 Şubat 2019’da, kulübe konu hakkında bilgi almak için yazı gönderdi. Yazıda da 19 Şubat 2019 tarihi itibariyle ocak ayındaki diğer ödemesini almadığı takdirde sözleşmedeki hakkını kullanarak, ödeme yapılana kadar kulüp faaliyetlerine katılmayacağını belirtti. Henry kulüpteki son maçına 16 Şubat 2019 tarihinde çıktı. 

“Durum yeni yönetim tarafından hoş karşılanmayabilir”

23 Şubat’ta 2019 tarihinde oyuncuya, Ormanspor Başkanı’nın istifa ettiği ve erken seçime gidileceği bildirildi. Dosyaya göre oyuncuya yeni başkan belli olana kadar iki resmi maç oynayacakları ve bu maçlarda forma giymediği takdirde yeni yönetim tarafından bu durumun “hoş karşılanmayacağı” belirtildi.

Yeni yönetim karşılıklı anlaşarak oyuncuyla yolları ayırmak istedi

Henry, 13 Mart 2019’da bir mektup daha yazarak diğer oyuncuların ödenmemiş maaşlarını aldıklarını, ancak kendisinin alamadığını dile getirdi. Yeni yönetim ise oyuncuya ocak ve şubat ayındaki maaşlarını ödeyeceğini, ancak oyuncu ile karşılıklı anlaşarak yollarını ayırmak istediklerini ve geri kalan aylardaki ödemeleri yapmak istemediklerini aktardı. 

Ormanspor’un cevapları: “Kurdaki ‘öngörülemez dalgalanmalar’ nedeniyle ödeme yapılamadı”

Ödemelerin yapılmadığını doğrulayan Ormanspor, 2019 yılının başında maaş ödemelerindeki aksamaların iki büyük nedeni olduğunu vurguladı. Bunlardan biri dolar kurundaki “öngörülemez dalgalanmalar”, diğeri ise bu süreçte kulüp yönetiminin değişmesi olduğu açıklandı. Kulüp, ocak ayındaki maaşının bir kısmını ve şubat ayındaki maaşını ödemezken, tahkime Henry’nin bütün maaşı hak etmediği gerekçesini sundu.

Hakem, mazaretleri yetersiz buldu

Dosyaya bakan hakem ise kurlardaki dalgalanmanın “olağanüstü koşul” olduğunu reddetti. Hakem ayrıca yönetim değişikliğinin de oyuncuların maaşlarının gecikmesi ya da ödenmemesi için makul bir neden olmadığına hükmetti. 

Hakem oyuncuya bütün maaşının ödenmesine karar verdi. Bu nedenle oyuncuya daha önce ödenmeyen 150 bin doların ödenmesine hükmedildi. Ayrıca Sports International Group’a 16 bin 800 dolar ve oyuncunun Türkiye’deki temsilcisi Mustafa Bozkurt’a 7 milyon 200 bin dolar ödendi.

Mustafa Bozkurt Medyascope’a doğruladı

Medyascope’a konuşan Mustafa Bozkurt, dosyada yer alan bilgilerin doğru olduğunu ve hem oyuncuya hem de kendisine söz konusu ödemenin yapıldığını aktardı. Kararın çıktığı 15 Ekim 2019 tarihinde 1 Dolar, 5,88 Türk Lirası’na (TL) eşitti

Basketbol Şube Sorumlusu’nun oğlu basketbol takımında oynuyor

Kulübün Basketbol Şube Sorumlusu Akın Alemdar’ın oğlu Mert Alemdar ise uzun yıllardır OGM Ormanspor’da forma giyiyor. Bu konuyu da değerlendiren başkan Şahin Aybal, “Dışarıdan bakıldığında sorunlu gözükebilir. Her takımda belli süre alan antrenman oyuncuları da vardır. Mert Alemdar, oldukça cüzi miktarda para alıyor” diye konuştu. 

“Ahbap çavuş ilişkisinin olduğu bir ülkede yaşıyoruz ve maalesef bize normal gelmeye başladı”

Geçen sezon teknik heyette yer alan isim de bu konuyu Medyascope’a değerlendirirken, “Bunların örnekleri var. Ben yapar mıyım? Yapmam, Ama yapana da bir şey diyemem. Buradaki niyet önemli. Oyuncular, menajerler, akrabalardan seçiliyor zaman, zaman. Ne yazık ki uzun zamandır ahbap çavuş ilişkisinin olduğu bir ülkede yaşıyoruz ve maalesef bize normal gelmeye başladı bunlar. Ormanspor’a özel olarak çok acayip bir durumla karşılaşmadım” ifadelerini kullandı. 

Şahin Aybal: “Bütçemiz 15-20 milyon TL, yaklaşık yüzde 60’ı OGM’den geliyor”

Şahin Aybal, Ormanspor hakkındaki diğer iddiaları da Medyascope’a değerlendirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, 9 Ağustos’ta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde Ormanspor’a yaklaşık 40 milyon TL bütçe ayrıldığını belirtmişti. OGM ise Twitter hesabından bu iddiayı yalanlayarak, Türkiye çapında destek verilen amatör takımlara ayrılan toplam bütçenin 15 milyon TL olduğunu belirtmiş, ancak paylaşım kısa süre sonra kaldırılmıştı.

Şahin Aybal da bütçenin 15-20 milyon TL olduğunu açıkladı. Bütçenin daha yüksek olduğu iddialarına da tepki gösteren Aybal, “40-50 milyon TL bütçemiz olduğunu iddia ettiler. O parayı kim kaybetmiş de biz bulalım? Bütçemiz 15-20 milyon TL civarında. Bütçemizin yaklaşık yüzde 60’ı Orman Genel Müdürlüğü’nden geliyor ve geri kalan da reklam ve bazı sponsorluk anlaşmalarından elde ediliyor. Bu bütçeyle iki takımı idare ediyoruz ki, Anadolu Efes’in bile kadın basketbol takımı yok” diye konuştu.

“Hiçbir oyuncuya borcumuz yok”

Kulübün hiçbir oyuncuya borcu olmadığını, olsa da zaman için de ödendiğini ve kimsenin parasının kalmadığını da aktaran Aybal, kamu kaynağı kullandıklarının bilincinde olduklarını ve harcamalarını buna göre planladıklarını ifade etti. 

“Kulüpten para almıyorum”

Şahin Aybal, yönetime geldiğinde kulüpten nemalanmak isteyen insanlar olduğunu ve bu isimlerin gönderildiğini de belirterek, “Kamu kurumu olduğunuzda nemalanmak isteyen çok oluyor. Ben yönetime geldiğimde böyle insanlar vardı ve hepsini gönderdim. Bazı menajerler ve başka kişiler bizim hakkımızda dezenformasyon yayıyor” ifadelerini kullandı. Kendisinin kulüpten maddi kazanç elde etmediğini de vurgulayan Aybal, “Yöneticiler olarak biz kulüpten para almıyoruz. Diğer kulüplerden farkımız da bu. Bizde fahri başkanlık var” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.