Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UKOME, ekim ayı toplantısı için bir araya geliyor: İBB, 10. kez “yeni taksi” teklifi götürecek

Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) ekim ayı toplantısı yarın (28 Ekim) İstanbul-Yenikapı’da bulunan Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde saat 10.00’da başlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), UKOME’ye İstanbul’daki taksi sorununu çözmek için 10. kez “5 bin yeni taksi” teklifi götürecek. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da son senelerde artan “taksicilerin müşteri beğenmemesi” durumu sonucunda gelen şikayetler üzerine harekete geçmiş ve İstanbul için “5 bin yeni taksi” projesini açıklamıştı. Oyuncu Berrak Tüzünataç da İstanbul’da taksi bulunamadığına ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunmuştu.

UKOME’ye dokuz defa gelen teklif, bakanlık ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla dokuz kez reddedildi. 

Eyüp Aksu’nun taksisine farklı ücret yazmaktan ceza kesildiği ortaya çıktı

UKOME’nin ağustos ayı toplantısında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu‘nun taksisine aynı güzergaha farklı ücretler yazmaktan ceza kesildiğini açıklamıştı. Demir, “Şöyle şikayetler gelmeye başladı, ‘İstanbul Havalimanı’ndan farklı günlerde bindiğimiz, aynı yere gittiğimiz taksiler farklı ücretler yazıyor’ dendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetimlerinde birçok taksiye ceza yazıldı. Bunun içinde sizin taksiniz de var Eyüp bey” demişti.

“15 Temmuz’da köprülere ilk biz çıktık”

Eylül ayı UKOME toplantısında Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Medya iki-üç tane kötü taksiciyi alıp PR çalışması yapıyor ve sektörü kötülüyor. Taksiciler olarak 15 Temmuz’da köprülere ilk biz çıktık, ayrıca Kızılay’ın kan stoku bittiği, azaldığı zaman ilk önce taksici esnafı gidip kan veriyor. Sağlıkçıları salgında biz taşıdık. Ticari araçlarda doğum yapan bayanlar, hanımefendiler var. Taksi artışına da ihtiyaç yoktur” şeklinde konuşmuştu.

“Maaş, sosyal yardımlar ve tüm primler dahil ortalama aylık net 6 bin 622 TL olacak”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni taksi sistemi ile ilgili ayrıntıları paylaştı. Taksi esnafı için yeni düzenlemeleri açıklayan İmamoğlu, “Maaş, sosyal yardımlar ve tüm primler dahil ortalama aylık net 6 bin 622 TL olacak, İBB taksi şoförlerine yılda iki maaş performans primi ödenecek, yılda iki defa giyim yardımı yapılacak” dedi.

İmamoğlu’nun açıkladığı yeni sistemdeki değişiklikler şöyle:

*Maaş, sosyal yardımlar ve tüm primler dahil ortalama aylık net 6 bin 622 TL olacak,

*İBB taksi şoförlerine yılda iki maaş performans primi ödenecek,

*Yılda iki defa giyim yardımı yapılacak,

*Eve gidiş gelişte servis sağlanacak,

*Bir öğün yemek ücreti ayrıca ödenecek,

*Mesai saatleri, İş Kanunu’ndaki gibi haftada 45 saat olacak,

*SGK ödemeleri haftada 45 saat, ayda 30 güne göre yapılacak,

*Güvenli ve konforlu yolculuk için şoförlere düzenli eğitimler verilecek,

*Yolcular, şoförlere puan verecek,

*Arabanın içinde olan izleme kameraları, ön koltukların arkasına ve orta dikiz aynasına yerleştirilecek,

*Hem şoförün hem de yolcunun kolayca ulaşabileceği panik butonları da taksilerde yer alacak,

*Ödemelerde de nakit devrini değiştirmeyi amaçlayan İBB, İstanbulKart ve kredi kartı sistemini uygulayacak,

*Filo yönetiminde parmak izi sistemi oluşturularak araçların güzergâhları, şoförü ve hangi saatlerde kullanıldığı da takip edilecek.

İBB’nin “5 bin yeni taksi” projesi UKOME’den geçmesi halinde, İmamoğlu’nun taksiciler için açıkladığı yeni sistem yürürlüğe girecek. 

UKOME’deki çoğunluk, hükümete bağlı bakanlıklara verildi

İBB’nin taksi projesini UKOME’den geçirememesinin önündeki en büyük engel, 19 Şubat 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan karar. Ulaşımla ilgili tüm kararların alındığı UKOME’de yapısal değişikliğe gidildi. Karardan önce UKOME’de 10 kamu kurumu temsilcisi, 11 İBB temsilcisi ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun temsilcisi bulunuyordu. Karara göre, kamu kurumlarının temsilci sayısı 14’e çıkarıldı ve böylece UKOME’deki çoğunluk, hükümete bağlı bakanlıklara verilerek İBB’nin alacağı kararların önüne set çekilmiş oldu.

Kararın ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hükümetin seçimde kaybettiği halde belediyeyi yönetmeye çalıştığını söyledi ve Türkiye Belediyeler Birliği’ni (TBB) ses çıkarmaya davet etti. Ancak istediği desteği bulamadı. Değişikliğin yapıldığı günden bugüne UKOME, İBB’nin taksi sayısını artırmak için verdiği tüm teklifleri reddetti. 

Ekim ayı UKOME toplantısında gündeme gelecek maddeler şöyle: 

Sürücü Güzergahı:

  1. İstanbul Geneli (Sultanbeyli, Ataşehir, Beyoğlu, Güngören) Sürücü Güzergahlarının değerlendirilmesi teklifi.
  2. Kartal İlçesi, Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Direksiyon Güzergahı revize teklifi.

Yayalaştırma:

  1. Büyükçekmece İlçesi, Kumburgaz Mahallesi, Kanal Sokak (Kısmi) Yayalaştırma Projesi teklifi.
  2. Kadıköy İlçesi, Osmanağa Mahallesi, Piriçavuş ve Ziyabey Yayalaştırma Projesi teklifi.
  3. Fatih İlçesi, Ordu Caddesi ve Çevresi Yaylaştırma Revize Projesi.

Parkomat:

  1. Kartal İlçesi, Soğanlık Mahallesi, Sokullu Mehmet Paşa Caddesi yol kenarı park yeri teklifi. (Dokuz Araç)

Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü:

  1. Araç, Sicil ve Tescil Sisteminde Kayıp/Çalıntı/Mükerrer vb. şerhi bulunan ticari plakalara, Karayolları Trafik Yönetmeliği gereği UKOME tarafından yeni plaka belirlenmesi teklifi.
  2. D4(S) Yetki Belgesiyle yapılacak servis taşımacılığına görüş verilmesi teklifi.
  3. Taksi Taşımacılığı’nın düzenlenmesi teklifi (5 bin adet yeni taksi)
  4. TCDD tarafından Bahçeşehir Halkalı arası tren hattı işletmeciliğinin başlatılması ve İstanbulkart entegrasyonuna dahil edilmesi teklifi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.