Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasette intihal krizi devam ediyor: Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’in tezinin sadece iki sayfasını kendisinin yazdığı ortaya çıktı

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, üniversite tezinde intihal suçlamaları ile karşı karşıya. Bettel, 56 sayfadan oluşan üniversite tezinin sadece iki sayfasını kendisinin yazdığını kabul etti ve “Tezimi farklı şekillerde yazmalıydım” dedi.

Lüksemburg’un yerel haber kaynağı reporter.lu dünkü (27 Ekim) haberinde, Bettel’in tezinin dörtte üçlük bir kısmının çalıntı olduğunu ortaya çıkararak, metnin, “akademinin geleneksel gereksinimlerini karşılamayan ve kopyalanmış bir takım pasajlardan” oluştuğunu belirtmişti.

Xavier Bettel

“Farklı şeyler olabilirdi”

Ülkede 2013 yılından beri başbakanlık koltuğunda oturan 48 yaşındaki Bettel, tezinde intihal suçlamalarını kabul etti. Tezini 20 sene önce yazdığını belirten Bettel, “Bugün dönüp baktığımda bazı şeyler farklı olabilirdi” diye konuştu.

Reporter.lu, Bettel’in “Avrupa Parlamentosu’nun Oylama Sistemlerinde Olası Bir Reforma doğru” başlıklı tezinin, iki kitaptan, dört internet sitesinden ve bir basın metninden alınan uzun pasajlardan oluştuğunu ortaya çıkardı.

Tezin 20 sayfasının Avrupa Parlamentosu’nun (AP) internet sitesinden, dokuz sayfasının Yunanistan milletvekilleri tarafından 1988 yılında hazırlanan bir rapordan alındığı ve diğer bölümlerin de AP hakkında standart bir giriş kitabından kopyalandığı belirtildi.

“Birkaç sayfayı yanlışlıkla kopyalayamazsınız”

Lüksemburg Üniversitesi’nden siyasetbilimci Anna-Lena Högenauer, “Kelimesi kelimesine aktarılan uzun pasajlar oldukça sorunlu. Birkaç sayfayı yanlışlıkla kopyalayamazsınız” dedi.

Siyasette intihal tartışması son yıllarda birçok siyasetçiyi etkiliyor. En son Almanya Aile Bakanı Franziska Giffey, doktora tezinde intihal yaptığı gerekçesiyle mayıs ayında görevinden istifa etmişti. 2013 yılında dönemin Eğitim Bakanı Annette Schavan ve ondan iki yıl önce de dönemin Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg de aynı nedenden ötürü istifa etmişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.