Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Kasım 2021): COP26 İklim Zirvesi başladı

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 13 derece. İzmir’de hava 16, Antalya’da 17, Ankara’da 10, Diyarbakır’da ise 10 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 23 bin 948 yeni vaka tespit edildi, 201 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 116 milyon 292 bin 388’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 59 kuruş, euro kuru 11 lira 10 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.522 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 549 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 83,15 dolar.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre doğalgazda kasım ayı için mesken tarifesi sabit kaldı. Sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarife ise ekim ayına göre arttı. Sanayi abonelerine yüzde 48, elektrik amaçlı tarifeye yüzde 46 zam geldi. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu (CHP MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, dün (31 Ekim) G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulundukları İtalya‘nın başkenti Roma’da görüştü. İki liderin görüşmesi 1 saat 5 dakika sürdü. Görüşme sonrası basına açıklamada bulunulmadı. Beyaz Saray tarafından paylaşılan programa göre görüşmenin 20 dakika sürmesi bekleniyordu. İki liderin görüşmesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da katıldı. İletişim Başkanlığı tarafından paylaşılan açıklamada, görüşmede, ABD ile ikili ticaret hacminin artırılması konusunda atılacak adımların ele alındığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Biden ile görüşmesinde “iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı” bildirildi. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, görüşmenin “olumlu bir havada geçtiğini” aktardı. Beyaz Saray’dan paylaşılan yazılı açıklamada ise Biden’ın Erdoğan’a, “yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıkların etkin bir şekilde yönetme arzusunun” altını çizdiği aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu İtalya‘nın başkenti Roma‘da, ikili görüşmeleri sonrası basına açıklamalarda bulundu. Nuvola Kongre Merkezi’ndeki basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşmesine ilişkin, “F-16’lar konusunda Biden’ın olumlu yaklaşımını gördüm” dedi. Biden ile 1 saat 5 dakika süren görüşmesi hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Sayın Biden ile bugün ikili bir görüşme olmadı, dar kapsamlı bir görüşmeydi. Bu dar kapsamlı görüşmede daha çok F-16’lar konusu gündeme geldi” dedi. Erdoğan, Biden ile görüşmesinde Doğu Akdeniz konusunun hiç gündeme gelmediğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi, Biden’ın göreve başladığından beri ikinci yüz yüze görüşmeleri olma niteliği taşıyor. İki lider daha önce 14 Haziran’da NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulundukları Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelmişti. Liderlerin buradaki görüşmeleri ise 90 dakika sürmüştü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Almanya’ya işgücü göçünün 60. yılına özel etkinlikler düzenliyor. 1-3 Kasım günleri arasında düzenlenecek etkinliklerin ilkinde, “hocaların hocası” olarak anılan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a ödül verilecek. Ödülün verilme nedeni, Unat’ın Almanya’ya göç üzerine ilk çalışan isim olması. 100 yaşındaki Nermin Abadan Unat, Medyascope’tan Şükran Şençekiçer’e konuşmuş, gençlere “Ülkeden gitmeyin, kalın, dayanın” çağrısında bulunmuştu.

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili davanın yedinci duruşması bugün Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. Bir önceki duruşmada, Adli Tıp raporunda Pınar Gültekin’in yakılmadan önce hayatta olduğu belirtilmişti. Aynı duruşmada, tutuklu sanık Cemal Metin Avcı’nın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve iş ortakları Şükrü Gökhan Orhan hakkında açılan dava, ana dava ile birleştirilmişti. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 11. hafta, dün (31 Ekim) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Galatasaray ile Gaziantep FK, NEF Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Sarı-kırmızılılar, rakibini Olimpiu Morutan ve Kerem Aktürkoğlu’nun attığı goller ile 2-0 mağlup etti ve lider Trabzonspor ile puan farkını yediye indirdi. Öte yandan dünün diğer maçlarında Yukatel Kayserispor, VavaCars Fatih Karagümrük’ü 2-1 mağlup ederken Göztepe ise Aytemiz Alanyaspor ile 2-2 berabere kaldı.

Süper Lig’in 11. haftasında şu ana kadar alınan skorlar şöyle:

Trabzonspor 2-1 Çaykur Rizespor

Kasımpaşa 2-0 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Altay 1-1 Demir Grup Sivasspor

Atakaş Hatayspor 1-0 Beşiktaş

İttifak Holding Konyaspor 2-1 Fenerbahçe

Yukatel Kayserispor 2-1 VavaCars Fatih Karagümrük

Aytemiz Alanyaspor 2-2 Göztepe

Galatasaray 2-0 Gaziantep FK

Süper Lig’de 11. hafta, bugün (1 Kasım) oynanacak Medipol Başakşehir-Adana Demirspor ve GZT Giresunspor-Fraport TAV Antalyaspor karşılaşmaları ile sona erecek. Her iki müsabaka da saat 20.00’de başlayacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G20 Liderler Zirvesi’nde, iki ülke arasında devam eden balıkçılık sorununu ele aldı. Johnson, Macron’un “İngiltere’nin AB’den ayrıldığı için cezalandırılması gerektiği” yönündeki önerisi dahil, son günlerde Fransız hükümetinin ortaya koyduğu söyleme ilişkin derin endişesini yineledi. Macron ise düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin, “İngilizler açık şekilde harekete geçmezse 2 Kasım itibarıyla planlanan misilleme önlemleri hayata geçirilecek” dedi.

İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 İklim Zirvesi dün (31 Ekim) başladı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 120 ülkenin katılacağı zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan bulunmayacak. Zirve, 12 Kasım’da sona erecek. Bu yıl 26.’ncısı düzenlenecek zirvede, küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlandırılmasına odaklanılacak. Zirvede tüm ülkelerden, 1,5 derece hedefine uygun olarak ulusal hedefler belirlemeleri isteniyor. Bilim insanları, 1,5 derece hedefi için, emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 45 azaltılması ve ardından da 2050’ye kadar net sıfır emisyona düşürülmesi gerektiğini tahmin ediyor.

Venezüela’da Nicolas Maduro’ya yakınlığı ile bilinen ve hükümet için kara para aklayan iş insanı Alex Saab hâkim karşısına çıkacak. Amerika Birleşik Devletleri’nde tutuklu bulunan Saab, Florida Güney Bölge Mahkemesi’nde yargılanacak. Avukatları, Saab’ın kara para aklama suçlamalarını kabul etmeyeceğini söyledi. Saab, Venezüela’dan 350 milyon doları aşkın kara parayı aklamakla ve bunun için komplo kurmakla suçlanıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) yeni genel başkanı Faiz Sucuoğlu oldu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.