Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP, kapatma davasına karşı ön savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne sundu: “Öncelediğimiz konulara yer verdik”

Kamera: Furkan Erdem

Halkların Demokratik Partisi (HDP), hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak bugün (5 Kasım) Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 173 sayfalık ön savunma verdi. AYM, HDP hakkında, 21 Haziran’da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin kapatılması istemiyle hazırladığı ikinci iddianameyi kabul etmiş ve dava süreci başlamıştı. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ve HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve avukat Doğan Erbaş’ın da aralarında olduğu heyet, kapatma davasına karşı hazırlanan ön savunma dosyasını AYM’ye verdi.

“Öncelediğimiz konulara yer verdik”

Dosyanın AYM’ne sunulmasının ardından basına kısa bir açıklama yapan Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, sürecin devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Mütalaaya karşı biz de esas hakkındaki savunmamızı yapacağız. Savunmamızda, öncelediğimiz konulara yer verdik. Daha önce AYM’nin sunulan iddianameyi reddetme durumu vardı. Bu verilen karar bizim için önemli bir veriydi. Bu çerçevede hazırladığımız ön savunmamızı verdik. İçeriğe ilişkin detayları, yarın parti genel merkezimizde açıklayacağız.”

HDP’nin verdiği ön savunma, iddianameyi hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’e gönderilecek. Şahin, esas hakkındaki mütalaasını AYM’ne sunacak. Daha sonra HDP, esas hakkında savunma yapacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde üyeler bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Kapatma davasında kapatma kararı verilebilmesi için 15 kişiden oluşan AYM heyetinin en az üçte ikisinin (10), bu yönde oy kullanması gerekiyor.

HDP, ön savunmaya dair detayları yarın (6 Kasım) parti genel merkezinde bir toplantıyla kamuoyuna açıklayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler