Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pera Müzesi’nin yeni sergisi “Ağırlık ve Ölçü Sanatı” sanatseverlerle buluştu – “Sergi MÖ 2.000’den Osmanlı’ya kadar farklı coğrafyalarda benzer endişelerle üretilen uygarlıkların hikayesini anlatıyor”

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan yeni bir seçkiyi “Ağırlık ve Ölçü Sanatı” başlığıyla sanatseverlerle buluşturdu. Arazi ölçümünden alışverişe, mimarlıktan eczacılığa, astronomiden zaman ölçüm aletlerine kadar çeşitli alanlardan birçok ağırlık, uzunluk ve hacim ölçüsünü bünyesinde barındıran koleksiyon sergisini, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyon Sorumlusu ve Sergi Koordinatörü Hazel Rössle ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol anlattı. 

Suna ve İnan Kıraç Vakfı, vakfın üç ana koleksiyonundan biri olan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan yeni bir seçkiyi “Ağırlık ve Ölçü Sanatı” başlığıyla geçen perşembe günü (4 Kasım) ziyarete açtı. Sergide, MÖ 2.000 yılından günümüze farklı uygarlıkların arazi ölçümü, alışveriş, mimarlık, eczacılık, astronomi ve zaman ölçümünde kullandığı çeşitli alanlardan birçok ağırlık, uzunluk ve hacim ölçüsü aletleri yer aldı.  

Koleksiyonu 1980’li yıllarda vakfın kurucularından İnan Kıraç’ın oluşturmaya başladığını anlatan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol, “2005 yılında biz müzeyi açtığımızda İnan bey diğer koleksiyonları olduğu gibi bu koleksiyonu da Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağışladı. Koleksiyondan şimdiye kadar çeşitli sergiler düzenledik. Şu anda sunduğumuz serginin ağırlık ve ölçü meselesini diğerlerine kıyasla daha geniş, zengin ve interaktif, çeşitli olanakları sunması açısından daha farklı görüyorum” diye konuştu. 

Sergide güncel sanat yapıtı olarak “Le Grand K 2″ adlı eserin de yer aldığını belirten Birol, “Koleksiyonumuz çok genel hatlarıyla bakıldığında, antik çağlardan başlayıp Yunan şehir devletleriyle Doğu Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet dönemine kadar oldukça geniş açılı bir koleksiyon. Zaman zaman yaptığımız yeni alımlarda da koleksiyonu daha güçlü hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.  

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyon Sorumlusu ve Sergi Koordinatörü Hazel Rössle, sergiyi “MÖ 2.000’den başlayıp Osmanlı’ya kadar uzanan bir dönemde farklı coğrafyalarda benzer endişelerle üretimler yapmış, ağırlık ve ölçüleri kullanmış, bunu kullanırken hikayeleri bizlere sembollerle aktarmış uygarlıkların hikayesini bir araya getirdik” diyerek anlattı. 

Koleksiyonda yer alan 10 bin eserin farklı coğrafyalardan insanların farklı hikayelerine dokunduğunu ve Anadolu coğrafyasıyla sınırlı kalmadığını aktaran Rössle, “Ağırlık ve ölçü konusunda sayılar hayatımızda her zaman var, kilo, dirhem, metre. Bu koleksiyon hem nitelik hem de nicelik açısından çok öncü bir koleksiyon. Herkesin kendi ilgi alanına göre bir hikaye bulabileceği, bazen büyüklerimizden duyduğumuz hikayelere dokunan objeler görebileceğimiz bir koleksiyon” dedi. 

Sergide, sanatçı Avşar Gürpınar’ın Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan ilham alarak kilogramı tekrar fiziksel bir kütleye dönüştürmek amacıyla ürettiği  “Le Grand K 2” eseri de yer alıyor. Isparta’nın Şarkikaraağaç bölgesinden çıkarılan ve yontularak 1 kilograma getirilen barit taşından yapılan iş, koleksiyondaki analog bir terazinin üzerine yerleştirildi ve ağırlığı ibreden takip edilebiliyor.

Sergiyi çevrimiçi ziyaret etmek için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.