Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir Kadın (134) – Zeynep Dadak: “Çocukken sinemada aynı filmi saatlerce izler, kardeşime sahne sahne anlatırdım”

Bir Kadın’da Gökçe Çiçek Kösedağı’nın konuğu, “Mavi Dalga” ve “Ah Gözel İstanbul” filmleri ile tanıdığımız yönetmen Zeynep Dadak.

Zeynep Dadak sinema yolculuğu için “Çocukken saatlerce aynı filmi izler ve döndüğümde kardeşime sahne sahne anlatırdım” diyor. Dadak üniversite eğitimini sinema üzerine almaya karar verdiğinde anne ve babasından çok matematik öğretmeninin engeline takılmış:

“Matematik dersim çok iyi olduğu için öğretmenim sinema okumamı istemedi. 90’lı yılların ortası sinemanın ve sinema eğitiminin bu kadar yükselişte olmadığı bir dönemdi. Bu yüzden ‘Hiçbir şey olamazsa sinema okur’ gözüyle bakıyordu.”

Sinema eğitimini Marmara Üniversitesi’nde lisans, Bilgi Üniversitesi’nde yüksek lisans dereceleri ve New York Üniversitesi Tisch School of the Arts’tan aldığı Sinema Çalışmaları doktorası ile tamamlayan Dadak, henüz öğrenciyken sektörde kadın olmayı şöyle tarif ediyor:

“Özellikle teknik işlerde kadınların sayısı çok az. Bir kabloya uzandığınızda, kameranın arkasına geçtiğinizde ‘Sen daha küçüksün, biraz bekle’ tavrıyla karşılaşıyorsunuz ya da bir senaryo fikrinden bahsettiğimde, ‘Sen oyun oynamak istiyorsun herhalde’ diyenler oldu. Ama aynı senaryoyu bir erkek anlatsa ‘Ne yaratıcı çocuk’ denir.”

Dadak Merve Kayan ile yönettiği ilk uzun metraj filmi Mavi Dalga’da, Balıkesir’de yaşayan ergenlik dönemindeki bir genç kadının hikayesini perdeye taşıdı. Kendisinin yaşamından izler barındırmadığını söylediği bu ilk filmiyle Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi İlk Film” dahil üç ödül kazandı. Ah Gözel İstanbul filmi ise çok uzun süren bir araştırmanın sonucunda ortaya çıktı.

Zeynep Dadak kimdir?

Sinema eğitimini Marmara Üniversitesi’nde lisans, Bilgi Üniversitesi’nde yüksek lisans dereceleri ve New York Üniversitesi Tisch School of the Arts’tan aldığı Sinema Çalışmaları doktorasıyla tamamladı. Merve Kayan’la yazıp yönettiği Mavi Dalga (2013) uluslararası prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yaptı ve Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi İlk Film dahil üç ödül kazandı. Filmleri Rotterdam, Sheffield, AFI gibi pek çok festivalde gösterildi. 2018’de Medienboard Berlin konuk sanatçı programına ardından Berlin Senatosu Sanatçı Programı’na seçildi.

Yazıp yönettiği yaratıcı belgesel Ah Gözel İstanbul (2020) prömiyerini prestijli film festivali Dokufest’te yaptı ardından İstanbul Film Festivali’nde ödüle layık görüldü.

Dadak kariyeri boyunca çeşitli üniversitelerde dersler verdi, farklı formatlarda ve uzunluklarda film ve video üretimine devam etti. 2021 yılında Terapist isimli dizinin yönetmenliğini üstlendi. Şu anda, yeni kurmaca filmi Uyku Kampı’nın hazırlıklarını Berlin ve İstanbul’da sürdürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.