Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Gazeteci derneği de gizli akreditasyon uygularsa…

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazısında, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) yönetimini gizli akreditasyon uygulayarak, üyeleri arasında haksız rekabete yol açmakla eleştirdi.

Turgut Özal, ‘Seçim öncesi zam yapacak kadar enayi miyim’ dediğinde karşı çıkabilen, hükümetin hedefi olduğunda da ‘Ülke ekonomisinin gidişatındaki eğrileri eleştirmek görevimiz’ açıklaması yapan bir meslek örgütüydü Ekonomi Muhabirleri Derneği. Bakanlar derneğe çağrılır, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyesi gazeteciler eleştirel soru yağmuruna tutar, sorgulardı. Ama şimdi sadece EMD yönetim kurulu, bakanlara ziyarete gidip PR söyleşileri yapıyor. Üyelerine gizli akreditasyon uyguluyor” diyen Bildirici, şu değerlendirmede bulundu:

“EMD’nin bu toplantıları, iktidarın akredite etmediği ekonomi muhabirlerinin ekonomi yöneticilerine ulaşabilmeleri için önemli bir fırsat olabilirdi. Ama EMD yönetimi bu üyelerine böyle bir olanağı sağlamak yerine sadece yöneticiler olarak ziyaretlere giderek iktidarın akreditasyon sistemine destek vermiş, engellemeyi sürdürmüş oluyor.  

Tümü aynı alanda faaliyet gösteren ve gazetecilik rekabeti içerisinde olan dernek üyesi ekonomi muhabiri ve yazarları arasında haksız rekabete de yol açıyor.

Birinci eleştirim bu, ikincisi de bu ziyaretlerin amacının belirsizliği konusunda. Dernek yöneticileri bu ziyaretlerde EMD’nin 1987 ANAP iktidarına karşı yaptığı açıklamadaki gibi ‘yanlış politikalar karşısında aydınlatma işlevini yerine getiriyor’ denemez.

Üyelerin bir talebinin, ekonomi gazeteciliği alanındaki bir sorunun bakanlara iletildiğine dair de bir açıklama, bilgi de yok. Öyle olunca da bu görüşmeler yönetim kurulunun ilişki geliştirme temasları ve bakanların tanıtımı, daha açıkçası halkla ilişkiler faaliyeti olarak görünüyor.

EMD, bir an önce geleneklerine dönmeli, bu sohbet toplantılarına bütün üyelerinin katılımını sağlamalı; eleştirel ve sorgulayıcı gazetecilikten vazgeçmemeli…”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.