Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi’nin kuruluşunun ikinci yılında konuştu: “İktidar meşruiyetini kaybetti, düşün artık bu milletin yakasından”

Gelecek Partisi’nin ikinci kuruluş yıldönümü programı, Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla İstanbul-Küçükçekmece’deki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Partisinin kuruluş yıldönümünde konuşan Davutoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi eleştirdi. Davutoğlu, “Meşrutiyetinizi kaybettiniz, düşün artık bu milletin yakasından” dedi.

12 Aralık 2019 tarihinde kurulan Gelecek Partisi, ikinci kuruluş yıldönümünü İstanbul-Küçükçekmece’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde kutladı. Türkiye’nin her yerinden etkinliğe katılan partililer, beş bin kişilik salonun neredeyse tamamını doldurdu. “Türkiye’de gelecek var” sloganıyla düzenlenen programa katılan partililer, “10 milyon af istiyor” ve “Ceza indirimi istiyoruz” dövizleri açtı.

“Bugün sadece farklı siyasi partiler değil farklı siyasi zihniyetler yarışıyor”

12 Eylül, 28 Şubat ve 15 Temmuz’da yaşananları hatırlatan Davutoğlu, şöyle konuştu: “Bugün sadece farklı siyasi partiler değil farklı siyasi zihniyetler yarışıyor. Bir tarafta farklı ideolojik kimlikler altında son bir yüzyılın gerilimleri, rövanşist kutuplaşmaları üzerinden iktidarlarını sürdürmek isteyenler, diğer tarafta bütün bu yaşananlardan ders çıkararak insan onuruna dayalı yeni bir ufka yürümek isteyenler var.”

“Her türlü baskıcı yöntemi tecrübe ettik”

20. yüzyılın otoriter yönetimler ve kaos dönemleri arasındaki gelgitlerle kaybedildiğini belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Takrir-i Sükûn’dan tek parti diktasına, Yassıada Mahkemeleri’nden 12 Eylül darağaçlarına, 28 Şubat postmodern darbesinden 15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne, otoriter yönetimleri meşrulaştıran geçiş dönemlerinden son yıllarda otoriterliği yapısal hale dönüştüren cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine kadar her tür baskıcı yöntemi tecrübe ettik. Bu baskıcı yönetimleri meşrulaştıran kaos dönemlerinin ve tehdit senaryolarının acıları hâlâ hafızamızdadır. Sağdan soldan idealist gençlerin toprağa düştüğü yetmişli yıllarda her kış ‘komünizm gelecek’ tehditleri ile yaşadıktan sonra bir güz sabahı 12 Eylül diktasına uyandık. Türlü mizansenlerle süslenmiş ‘irtica gelecek’ senaryolarının işlendiği doksanlı yıllarda bir karakışta 28 Şubat cuntasının yasaklarıyla ve baskılarıyla kuşatıldık. Son yıllarda da ‘milli bekamız tehlikede’ söyleminin örtmeye çalıştığı otoriter yolsuzluk düzeninin kıskacı altındayız. Son günlerde gündeme gelen ekonomik krizden OHAL yönetimi çıkarma çabaları bu kıskacın nasıl işlediğinin en çarpıcı örneklerinden birini oluşturmuştur.”

“İktidar ekonomik krizi dış mihraklara bağlayarak örtmeye çalışmakta”

Davutoğlu, Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. İktidarın, yaşanan ekonomik krizin nedenlerini unutturmaya çalıştığını vurgulayan Davutoğlu, “Bugün de iktidar kendisinin cehaleti ve ehil olmayan kadroları üzerinden oluşturduğu ekonomik krizi bir taraftan dış mihraklara bağlayarak örtmeye çalışmakta, diğer taraftan krizin varlığının bile tartışılamayacağı OHAL ilanının altyapısını hazırlamaya çaba sarf etmektedir” dedi.

“Meşrutiyetinizi kaybettiniz, düşün artık bu milletin yakasından”

Gelecek Partisi lideri, konuşmasının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve iktidar sahiplerine şöyle seslendi: “Devleti yöneten sizsiniz. Bugün tek bir sent, tek bir kuruş bir yerden bir yere havale edilse tespit edilebilen küresel bir ekonomik sistem var. MASAK, BDDK, SPK ve ekonomik istihbarat birimleri elinizde. Eğer birileri böylesi bir operasyon düzenliyor da siz faili tespit edip ilan edemiyor ve cezalandıramıyorsanız acizsiniz. Yok eğer böyle bir odak yok da siz kendi beceriksizliğinizi, cehaletinizi örtmek için bunları uyduruyorsanız halkı aldatıyorsunuz. Her iki durumda da meşruiyetinizi kaybetmişsiniz demektir, düşün artık bu milletin yakasından.”  

“Oluşturduğunuz korku iklimi, gençlerimizin beyin göçü halinde yurtdışına gitmesine yol açıyor”

İktidarın oluşturduğu korku ikliminin, ülkedeki gençlerin beyin göçü halinde yurtdışına gitmesine yol açtığını belirten Davutoğlu, “Bu ülkenin kaynaklarını değerlendiremeyip onların dedelerini cumhuriyetimizin 50. yılında gurbetçi olarak Avrupa’ya gönderen iktidarların veballerinin misli ile fazlası, cumhuriyetin 100. yılında bu gençlerin akın akın yurtdışına gitmesine yol açan sizlerin omuzlarındadır. Sevgili gençler, sizin yurtdışına iş aramak için değil bilgi ve tecrübenizi artırmak için gideceğiniz günleri birlikte inşa edeceğiz” dedi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek kadınları şiddete karşı daha korunmasız bir hale getirdi”

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin “sığ bir popülizm” olduğunu belirten Davutoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin kadınları şiddete karşı daha korunmasız bir hale getirdiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bugün ülkemizin kadın hakları konusundaki karnesi gurur duyulacak bir karne değildir. Her gün vahşileşerek artan kadın cinayetleri hepimiz için yüz karasıdır. İktidarın, özünde kadına karşı şiddet için çıkarılmış olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi sığ bir popülizmden başka bir şey değildir. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek iddia edildiği gibi aile yapımızı korumamış, aksine kadınlarımızı şiddete karşı daha da korumasız hale getirmiştir. İktidar bu konuda vaat ettiği Ankara Sözleşmesi için ise hiçbir adım atmamıştır. Gelecek Partisi olarak kadını korumakla aileyi korumayı birbiriyle çelişkili hedefler olarak görmüyoruz. Aileyi korumadan toplum korunamaz, kadını korumadan aile korunamaz. Bu bağlamda bir taraftan İstanbul Sözleşmesi’ni toplumda oluşturulan bütün önyargılar giderilerek tekrar devreye sokacak, diğer taraftan aile yapımızı korumak üzere kapsamlı bir stratejik eylem planını uygulamaya sokacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.