Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı’nın kalelerinden Kadıköy’de seçmenin ve partilerin nabzı – AKP İlçe Başkanı Fatih Kaya: “Burası CHP’nin kalesi değil”

Medyascope olarak başlattığımız Cumhur İttifakı’nın kaleleri haber serimizin ardından şimdi de Millet İttifakı’nın kalelerini gezmeye başladık. Haberimizin ilk serisini Medyascope İzmir muhabiri Aytuğ Özçolak hazırladı. İkinci durağımız da 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yüzde 65, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) yüzde 19, İYİ Parti’nin ise yüzde 12 oy aldığı İstanbul’un Kadıköy İlçesi. İbrahim Yayan ile birlikte Kadıköylü seçmene cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin kimi aday göstermesini istediğini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemdeki performansını ve ekonomik kriz hakkında ne düşündüğünü sorduk. Ayrıca siyasi partileri de ziyaret edip çalışmalarını ve ülke gündemine dair görüşlerini dinledik.

Kamera & kurgu: İbrahim Yayan

“Ekrem İmamoğlu’nun arkasından oyunlar dönüyor”

Kadıköylü seçmen genel olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemdeki çıkışlarından memnun. Kılıçdaroğlu’nun son dönemde eskiye nazaran daha etkili bir siyaset izlediğini söyleyen bir vatandaş, ekonominin gidişatından ve hayat pahalılığından şikayet ediyor:

“Kılıçdaroğlu eskiden daha sakin bir politika izliyordu, şimdi daha etkin. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu da aday olabilir ancak o zaman belediyeler kime geçecek? Ekrem İmamoğlu’nun arkasından dönen oyunlar var. Bu yüzden adayların şu anda belirlenmesini doğru bulmuyorum.”

Partilerin nabzı

Bu haberi hazırlarken İbrahim Yayan ile birlikte İYİ Parti, Gelecek Partisi, AKP ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe başkanlıklarını ziyaret ettik. HDP’den geri dönüş alamadık. Diğer tüm partilerden görüş aldık ve partilere seçmen profillerini, diğer partilerle olan temaslarını, partilerin Kadıköy’de seçmene nasıl ulaştıklarını ve ülke gündemine dair görüşlerini sorduk. 

İYİ Parti Kadıköy İlçe Başkanı Alper Akdoğan: “Kazanmak için mutlak doğrularımızdan vazgeçmeyiz”

İYİ Parti Kadıköy İlçe Başkanı avukat Alper Akdoğan, Kadıköylü seçmenin İYİ Parti’yi benimsediğini ve destek verdiğini söylüyor. Partinin ilçede yarın seçim olacak gibi hazırlıklarını yaptığını, hatta sandık görevlilerine eğitim bile verdiklerine dikkat çeken Akdoğan, milletin seçimi beklediğini ve Türkiye için en büyük iyiliğin erken seçim ilan edilmesi olduğunu belirtiyor. Diğer partilerle temaslarını sorduğumuz Akdoğan, HDP dışında partilerle temas halinde olduklarını ve diğer mevkidaşlarının da bu iletişime açık olduğunu söylüyor:

“Diğer partilerle temas halindeyiz. Burada bir görev üstleniyoruz. O görevin getirdiği sorumluluk ile iletişimimiz açık olmak zorunda. Siyasetin getirdiği kutuplaştırıcı dil şiddet eylemlerine yol açabilir. Bu yüzden siyasi sorumluluğu olan bir siyasetçi, iletişim kanallarını açık tutmak zorunda. Diğer mevkidaşlarım da iletişim kanallarını açık tutuyor. İYİ Parti olarak terörün ve silahların gölgesinde yapılan siyaseti kabul etmemiz mümkün değil. Eli kanlı terör örgütünü düzgün bir şekilde kınayamayan, onların gölgesinde siyaset yapmadıklarını belirtmeyen kimse ile siyaset yapmamız mümkün değil. Siyaset yapmayı bırakın; irtibatta olmamız mümkün değildir. Burada görev bizden çok HDP’ye düşmektedir. İttifakların öneminin farkındayız ancak kazanmak için mutlak doğrularımızdan vazgeçemeyiz.”

Gelecek Partisi Kadıköy İlçe Başkanı Metin Orman: “Seçmen kitlemizin yüzde 70’i AK Parti’den kopan insanlardan oluşuyor”

Gelecek Partisi Kadıköy İlçe Başkanı mimar Metin Orman, partiye uygulanan medya ambargolarını, partinin seçmen profilini, diğer partiler ile temaslarını ve Kadıköylülerin Gelecek Partisi’ne bakışını anlattı. 

12 Aralık 2019 yılında kurulan ve ikinci yılını dolduran Gelecek Partisi’nin ikinci yıl kutlamalarında Genel Başkan Ahmet Davutoğlu da, medya ambargolarına değinmişti. Metin Orman da bazı medya kuruluşlarının Gelecek Partisi’ne yer vermediğini ve Gelecek Partisi ile Ahmet Davutoğlu’nun isminin anketlerde seçeneklere dahi konmadığını söylüyor:

“Diğer partilere her zaman kapımız açık. Biz de ziyaret ediyoruz; onlar da ziyaret ediyor. Memleket olarak birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyacımızın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Anketler çok inandırıcı gelmiyor. Bazı anket firmaları Gelecek Partisi’ni ve Ahmet Davutoğlu’nu seçeneklerin arasına bile koymuyor. Bu anlamda kararsız oy oranı çok yüksek, bu kararsız oyların Gelecek Partisi’ne geleceğini düşünüyorum. Seçmen kitlemizin yüzde 70’i AK Parti’den kopan insanlardan oluşuyor. AK Parti tabanında da genel başkanımıza çok büyük bir teveccüh var. İktidarın en çok korktuğu parti Gelecek Partisi. Bizim için ‘Yüzde 1 oy bile alamaz’ diyorlar. O zaman neden korkuyorlar ve ambargolar koyuyorlar. En çok kaymanın bize olacağını onlar da biliyor”

AKP Kadıköy İlçe Başkanı Fatih Kaya: “İBB’de terörle iltisaklı kişiler ortaya çıkarsa kayyumla ilgili yapılması gerekenleri yasalar belirler”

AKP Kadıköy İlçe Başkanı avukat Fatih Kaya ile Kadıköy halkının AKP’ye bakışını, partinin ilçede değişen profilini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan “terörle iltisaklı personel teftişi” tartışmalarını sorduk. Kadıköy’ün CHP’nin kalesi olmadığını öne süren Kaya, ilçe sakinlerinin AKP’ye tepkili baktığını söyledi:

“Kadıköy’de AK Parti olarak siyaset yapmanın zorlukları var. Kadıköylüler partimize tepkili yaklaşıyor. İBB ve terör tartışmasına gelirsek, Türkiye terör örgütleriyle mücadele ediyor. İddialar doğrudur veya yanlıştır; bunlar incelemeler sonucunda çıkacaktır. Eğer gerçekten böyle bir şey varsa, terör örgütleriyle iltisaklı kişilerin İBB’de çalıştığı ortaya çıkarsa bunu doğru bulmayız ve kayyumla ilgili yapılması gerekenleri de yasalar belirler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.