Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (130) – CHP Milletvekili Lale Karabıyık: “Sınavlarda mülakatın yeri yok, mülakat hukuka aykırı bir uygulamadır”

Ankara Gündemi’nin bu haftaki bölümüne konuk olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ile Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenen adayların yaşadığı mağduriyeti, mülakat sistemini, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) binasına vurulan asma kilidi konuştuk. Siyasi iktidarın ilk hedefinin gelecek nesilleri ideolojik açıdan şekillendirmek olduğunu söyleyen Karabıyık, “Siyasi kadrolaşma özellikle eğitim sisteminde sıkça karşımıza çıkıyor” dedi.  

“Biz görüşüp görüşemeyeceğimizi bilmeden yola çıktık”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun randevu talebine, MEB’in verdiği yanıta şaşırmadıklarını, daha önce de Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) benzer bir tavırla karşı karşıya kaldıklarını belirten Karabıyık, konuya ilişkin şunları söyledi: 

“Burada önemli olan konu şu, ana muhalefet partisi lideri, Milli Eğitim Bakanı’ndan bir görüşme talep ediyor ve geri dönüş yapılmıyor. Bakan, toplantıda veya il dışında ise bunlar söylenebilir. Bugün değil ama yarın size randevu vereceğiz denebilir. Biz görüşüp görüşemeyeceğimizi dahi bilmeden yola çıktık. MEB binasına yaklaşmamıza 10 dakika kala MEB’den açıklama geldi ve Bakan Mahmut Özer’in görüşmeyeceği ifade edildi ve biz MEB’e gittiğimizde kapıların kilitli olduğunu gördük. Orada kamuoyu açıklaması yaptık. Mevcut bir sorunu dile getirmeye devam edeceğimizi ve hukuki anlamda adayların yanında olacağımızı söyledik.” 

“Dernek ve vakıfların liste gönderdiği iddiasının aydınlatılması lazım” 

Karabıyık, bazı dernek ve vakıfların MEB’e liste gönderdiği iddiasının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

İlim Yayma, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) gibi vakıfların bakanlığa liste gönderdiğini ve listede yer alan adayların atanmasına yetecek puanların verildiği iddialarının aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Karabıyık, “Geldiğimiz noktada o tarihten bu yana değişen hiçbir şey yok. Sonuçta Türkiye derecesi yapmış bu gençler, mülakatlarda bu kadar puan kaybı yaşıyorsa burada bir tuhaflık var. Bunu ben demiyorum, Danıştay diyor” dedi.

Karabıyık, Olağanüstü Hâl (OHAL) döneminde sözleşmeli öğretmenlik ile birlikte mülakat uygulamasının sisteme girdiğini ve uygulanmaya başladığı günden bu yana çeşitli itirazların yapıldığını hatırlattı:  

“2016 yılından itibaren sözleşmeli öğretmenlik uygulamasıyla beraber mülakatlar girdi sisteme. O zaman da bunun hukuki bir uygulama olmadığını dile getirdik. Çünkü eğer bir güvenlik soruşturması yapmak istiyorsanız, bunu mülakatla yapamazsınız. Zaten bu yargının işidir ve bir sorun varsa adayın ataması yapılmaz. Bu uygulama kadrolaşma veya kendinden olanı kayırma. 

“Aday, Türkiye derecesi yapıyor sonra 40-50 puan altında bir mülakat puanı alıyor”

Öğretmen adayı KPSS sınavına giriyor, hatta Türkiye derecesi yapıyor daha sonra 40-50 puan altında bir mülakat puanı alıyor. Sonuç olarak ise yeterli bir puan elde edemediği için ataması yapılmıyor. Yapılan itirazlara verilen cevaplar şu şekilde: ‘Biz MİT’ten gelen raporlara bakıyoruz ve eğer bir soru işareti varsa mülakatta puanları düşürüyoruz.’ Böyle bir şey olamaz, yargı var.” 

“Danıştay, adayların itirazlarını haklı bulmuş” 

Mülakatlarda meslekle ilgisi olmayan soruların sorulduğunu vurgulayan Karabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Adaylara, bir nesne gösteriliyor. ‘Bunun hakkında ne düşünüyorsun?’, ‘Reis hakkında, evrim teorisi hakkında ne düşünüyorsun?’ gibi sorular soruluyor. Bu sorulara alınan yanıtlara göre 40-50 civarında düşük puan veriliyor. Danıştay, ‘mülakatların kaydının alınmaması, sorulan soruların ve verilen cevapların belli olmaması gerekçesiyle ‘Bu kadar puan düşüşünü açıklayacak bir sebep yok’ diyerek itiraz eden adayları haklı bulmuş. Peki, Danıştay kararından sonra öğretmen adayı mesleğine iade edilmiş veya itiraz uygulanmış mı? Tabii ki hayır.

“Gençler mesleklerine başlama noktasında mimlenmiş olarak ortada kalıyorlar”

2018’de şöyle söyleniyor, bundan sonra KPSS puanı mülakat sınavından artı-eksi üç farkından daha farklı olmayacak. Daha sonra görüyoruz ki MİT raporuna göre yine 30-40 puan düşüşler olmuş ve sadece MİT’ten gelen raporlar dışında artı-eksi üç uygulaması yapılmış. Peki bundan sonra bu konuyu yargıya taşıdınız mı? Adli araştırma bitti mi? Yoksa mimleyip bıraktınız mı? Hakikaten bir şey çıktıysa tamam. Fakat bir şey çıkmadıysa bu gençler mesleklerine başlama noktasında mimlenmiş olarak ortada kalıyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.