Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Ocak 2022): Antalya’da 5,3 büyüklüğünde deprem

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

AFAD, Antalya’nın Alanya ilçesi açıklarında 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava bulutlu, sıcaklık 10 derece olacak. Ankara’da hava 1, İzmir’de 11, Antalya’da 11, Diyarbakır’da -3 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 49 kuruş, euro kuru ise 15 lira 25 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.963 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 784 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,86 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı”na katılacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilleriyle parti genel merkezinde kahvaltıda bir araya gelecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) TBMM Genel Kurulu’nda, stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da içeren kanun teklifi görüşmelerine devam edilecek.

Memur ve emekliye ek zam, Türk Lirası finansal araçlara talebin artırılması, kademeli doğalgaz satış fiyatı belirlenmesi düzenlemelerini de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplanıyor. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuşacak.  

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, İYİ Parti lideri Meral Akşener’i ziyaret edecek.  

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin haftalık değerlendirme toplantısına katılacak, ardından açıklamalarda bulunacak. 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı dava devam edecek. Bir önceki duruşmada, tutuklu yargılanan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı hakkında 30 yıla ve avukat Barkın Timtik hakkında 53,5 yıla kadar hapis cezası istenirken, tutuksuz yargılanan diğer avukatlar hakkında da 7,5 yıldan 56 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Mütalaada 56 yıla kadar hapsi talep edilen avukat Taylan Tanay hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkarılması da istendi.

Kısaca düne bakalım. 

TBMM’de dün partilerin grup toplantıları vardı. Muhalefet kanadı iktidarı eleştirip, erken seçim çağrısını yinelerken, MHP lideri Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nu yine hedefine aldı. Gelin, daha detaylı inceleyelim: 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yeni yıldaki ilk TBMM grup toplantısında konuştu. İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) başlatılan “terör teftişi” ile yeni yılla birlikte yapılan zamlardan bahseden Kılıçdaroğlu, erken seçim çağrısını da tekrarladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, dün (4 Ocak) partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) teftiş başlatmasına ilişkin Buldan, “İstanbul, faşizminize asla geçit vermeyecektir” dedi. Buldan, HDP’yi hedef alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de cevap verirken yeni yılda yapılan zamlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dün partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef alan MHP lideri, “İBB Başkanı her durumdan sorumludur. İddialar doğru çıkarsa bir saniye o koltukta durmaması gerekir” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, koronavirüse yakalandığını duyurdu.

Başka bir haberle devam edelim: Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Grubu ile Global Akademi ortaklığında yürütülen 2021 yılı “Türkiye Eğilimleri Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, Türkiye’de vatandaşın ana gündem maddesi ekonomik sorunlar. Geçen yıla göre oranını üçe katlayan “mülteci sorunu” ikinci sıraya yerleşirken, “koronavirüs salgını” üçüncü sırada yer aldı. Vatandaşlar, ekonomideki temel zorlukları ise “faizlerin yüksek olmasına” bağladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Sakarya’nın Pamukova ilçesinde 22 Temmuz 2004’te 41 kişinin öldüğü 89 kişinin yaralandığı hızlandırılmış tren kazası davasıyla ilgili ihlal kararı verdi. Yüksek Mahkeme, zamanaşımı gerekçesiyle düşürülen davada makul bir özen ve süratle yargılama yapılmaması nedeniyle yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine hükmetti.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Orta Asya ülkesi Kazakistan’ın Zhanaozen kentinde doğalgaz ve akaryakıt zammına karşı hafta sonu başlayan protestolar sürüyor. Hazar Denizi’nin kıyısındaki Aktau kentinde düzenlenen protestolara ise binlerce kişi katıldı. Protestolar sonrası geri adım atan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, fiyatları indirmeye karar verdiklerini açıkladı. Ülkenin en büyük kenti Almati’de ve batıdaki Mangistau bölgesinde iki haftalık olağanüstü hal ilan edildi.

Fransa televizyon dünyasının ünlü ikizleri Grichka ve Igor Bogdanoff, koronavirüs nedeniyle altı gün arayla hayatlarını kaybetti. 72 yaşındaki ikizler, “sağlıklı yaşam tarzlarının kendilerini koruyacağı” gerekçesiyle koronavirüs aşısı yaptırmamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk kez günlük koronavirüs vaka sayısı bir milyonu aştı. Bu şimdiye dek dünyadaki en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Günlük vaka sayısı bakımından İngiltere 220 bine yakın, Fransa ise 270 bini aşkın vaka ile rekor düzeyde artış kaydetti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Turkcell Süper Kupası, bugün (5 Ocak) saat 20.45’te oynanacak karşılaşmanın ardından sahibini bulacak. 2020-2021 sezonunu Süper Lig’i ve Ziraat Türkiye Kupası’nı kazanarak tamamlayan Beşiktaş, kupa finalindeki rakibi Fraport-Tav Antalyaspor ile Katar’da karşı karşıya gelecek. Müsabaka, ATV ekranlarından naklen yayınlanacak. 

THY Avrupa Ligi’nin 19. haftasında yarın (6 Ocak) oynanması planlanan Kızılyıldız-Fenerbahçe Beko maçı, Sırbistan ekibindeki koronavirüs vakaları nedeniyle ertelendi.

İskoçyalı sporcu Peter Wright, PDC Dünya Dart Şampiyonası finalinde Michael Smith’i mağlup ederek kariyerinin ikinci şampiyonluğunu kazandı. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 54 bin 724 yeni vaka tespit edildi. 137 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 133 milyon 393 bin 748’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Medyascope Plus’tan saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış” yayınlanacak. Saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, saat 20.00’de “Adını Koyalım”, saat 21.30’da ise “Femfikir” programları ekranlarımızdan yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.