Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Batman neden artık kadın intiharları ile anılmıyor, düşündünüz mü?

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici kişisel blogunda yayımladığı yazısında Elazığ’da cemaat yurdunda kalan Enes Kara adlı tıp fakültesi öğrencisinin intiharının ardından medyada yaşanan etik tartışmalarını irdeledi. Batman’da kadın intiharları hakkında yapılan haberlerin ardından kentteki intihar oranlarının Türkiye ortalamasının üç kat altına düştüğünü hatırlatan Bildirici, “Batman’da intihar eden kadınlardan, Şule Çet cinayetine kadar uzanan bütün bu vakaların haber yapılması doğruydu. Çünkü haber yapılmamasının, yok sayılmasının sonuçları daha vahim olurdu. İyi ki haber yapıldı bu intihar olayları” dedi.

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Enes Kara, arkasında bir mektup bırakarak yaşamına son verdi. Yaklaşık bir ay önce kaydettiği açıklanan video mesajında, bir cemaat yurdunda kaldığını belirten Kara, kendisini ateist olarak tanımlıyor ve dini ibadetleri yerine getirmek zorunda kaldığı için çelişki yaşadığını söylüyordu.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Kara’nın intiharıyla medyada yeniden gündeme gelen etik tartışmalarına değinerek, geçen yıllarda Batman’da yaşanan kadın intiharlarının haberleştirilmesinin ardından bu vakalarda yaşanan azalmaya dikkat çekti.

Kriminal, toplumsal ya da siyasi yönleriyle dikkat çeken intihar ya da intihar süsü verilmiş cinayetlerden bir dizi örnek veren Bildirici, şöyle yazdı:

Bu intihar vakalarıyla ilgili olarak sorular sormamın nedeni, Elazığ’da Nur cemaatine ait bir evde kalan Enes Kara adlı gencin intiharının ardından yaşanan tartışmalar.

Bazı gazeteciler de Kara’nın intiharının haber yapılmamasını, bazıları da ölümünden bir ay kadar önce çektiği videonun yayımlanmaması gerektiğini savundular. İntihar haberlerinin yayımlanmaması yolundaki etik tartışmaya psikiyatristler ve başka uzmanlar da katıldı.

Şu doğru, intihar haberleri bulaşıcıdır, o nedenle de esas olan intiharların haber yapılmamasıdır. Ama gazetecilikte bütün ilkelerde olduğu gibi, istisnai durumlar da vardır:

1- Kamuoyunu ilgilendiren politik ya da ünlü kişilerin intiharları

2- Kamusal etki yapan intiharlar

3- Kriminal nitelikteki intiharlar

4- Protesto niteliğindeki intiharlar,

5- İftiraları yalanlama ve aklanmaya yönelik intiharlar

Haber yapılması gereken istisnai intihar vakalarını İsveç Basın Konseyi Direktifleri’nden aldım. Bilindiği gibi, İsveç dünyada intihar vakalarının en çok olduğu ülkelerden biri. O nedenle orada intiharlarla ilgili ayrıntılı çalışılmış olması doğal.

Nitekim yukarıda sıraladığım intihar olayları da bu istisnai durumlardan. O nedenle de Batman’da intihar eden kadınlardan, Şule Çet cinayetine kadar uzanan bütün bu vakaların haber yapılması doğruydu. Çünkü haber yapılmamasının, yok sayılmasının sonuçları daha vahim olurdu. İyi ki haber yapıldı bu intihar olayları.

Enes Kara da ünlü bir kişi değil ama onun intiharının da baskılara yönelik protesto niteliği var ve cemaat evleri ile yurtlarında kalan gençlerle ilgili toplumsal bir soruna dikkat çekiyor. O nedenle yayımlanması, ayrıntılı olarak işlenmesi evrensel gazetecilik ilkelerine uygun.

Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.