Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğalgazda ön ödemeli sayaca ek fatura çıkarılmasına tepkiler artıyor

Doğalgazda ön ödemeli sayaç kullanan ve gazı peşin olarak alan vatandaşlar, son zamlar nedeniyle ortaya çıkan farkın ayrı bir fatura ile kendilerinden tahsil edilmesinden şikayetçi. Ön ödemeli doğalgaz sayacı kullanan birçok abone, peşin aldıkları gaza yansıtılan faturalar için CİMER’e ve sosyal medyada yer alan şikayet platformlarına yazarak şikayetlerini dile getirdiler. Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, “Ön ödemeli doğalgaz sayacı kullanan tüketiciler cezalandırılıyor. Buna göre tüketicinin peşin olarak aldığı doğalgazın bir kısmına daha sonra gelen zam oranında el konuluyor ve tüketiciye verilmiyor. EPDK doğalgaz firmalarının isteğine göre hareket ederek, tüketici haklarını ayaklar altına almaktadır” dedi.    

“Ön ödemeli doğalgaz sayacı kullanan tüketiciler cezalandırılıyor”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından (EPDK) hazırlanan Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 29 Temmuz 2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle beraber ön ödemeli doğalgaz sayacı kullanan tüketiciden, peşin olarak aldığı gaza daha sonra yapılan zam oranında el konuluyor. Yapılan uygulamadan şikayetçi olan birçok vatandaş, aldıkları doğalgazın bir kısmına el konulduğunu veya aradaki farkın faturalandırıldığını söyledi. 

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana yapılan uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirten Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, düzenlemeye şöyle tepki gösterdi:

“Ön ödemeli doğalgaz sayacı kullanan tüketiciler cezalandırılıyor. Buna göre tüketicinin peşin olarak aldığı doğalgazın bir kısmına daha sonra gelen zam oranında el konuluyor ve tüketiciye verilmiyor.”  

“Tüketici hakları ayaklar altına alındı” 

Tüketicinin zamdan önce aldığı gaza daha sonra yapılan zam oranında el konulamayacağını vurgulayan Çakar, “Dört yıldır biz bu düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu vurguluyoruz ancak bugüne kadar herhangi bir değişiklik yapılmadı. EPDK doğalgaz firmalarının isteğine göre hareket etmektedir. Tüketici haklarını ayaklar altına almaktadır” dedi.  

“Neden ön ödemeli sayacın satışını yapıyorlar?”

EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre ön ödemeli (elektronik) doğalgaz sayacı kullanan tüketiciler ile sonradan ödemeli (faturalı) doğalgaz sayacı kullanan tüketiciler arasındaki eşitsizliğin giderilmesi ve adil faturalandırmanın sağlanması amacıyla yönetmeliğin yürürlüğe girdiği belirtilmişti. 2018 tarihinde yürürlüğe giren bu uygulamanın  “hukuka aykırı” olduğunu ve EPDK’nın kendisini “haklı göstermeye çalıştığını” aktaran Çakar, şöyle konuştu: 

“Yaptıkları değişikliği haklı göstermeye çalıştılar. O zaman neden ön ödemeli sayacın satışını yapıyorlar? Böyle şey olur mu? Her şeye zam geliyor, iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. O zaman onlarında bir kısmına el koysunlar. Doğalgaza vatandaş mahkûm olduğu için bunu yapıyorlar. Vatandaş doğalgazı sürekli almak durumunda. Dolayısıyla EPDK’nın bu gerekçesi kabul edilemez.”  

“Kamu kurumları firmaları gözetiyor, tüketiciyi değil”

Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra dava açtıklarını belirten Çakar, davanın usul yönünden iptal edildiğini aktararak, “Tüketici örgütünün işi bu, bunu yapmayacak da ne yapacak? Bu konuda dava açmayacak da  hangi konuda dava açacak? Böyle garip bir memleket haline geldik” dedi.

EPDK’nın vatandaşın zamdan önce peşin ödeme yaparak önceden satın aldığı doğalgaza sonradan zam yapılmasının önünü açan düzenlemesi için “soygun” diyen Çakar, “Bu bir soygun, hukuksuzluk çünkü doğalgazın yüzde yüzünü özel firmalar dağıtıyor, kazanan kim firmalar. Devletin elinde olsaydı bu böyle olmazdı. Kamu kurumları firmaları gözetiyor, tüketiciyi değil” diye konuştu.

Ön ödemeli doğalgaz sayacı kullanan Derviş Ersus, yapılan uygulamanın doğru olmadığını ve tüketici olarak mağdur edildiklerini belirterek şunları söyledi: “Önceden aldığım gaz sayaca yüklemeden yapılan zam oranı bizden alınmış oluyor. Gazmatiklerden gaz alacağımız zaman, aradaki fark otomatik kesiliyor. Son aldığım üç ayın fişini de gazmatik vermiyor, bu da ayrı bir soruna yol açıyor. Bu uygulama ile garibana yükleniyorlar.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.