Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın Öcalan ısrarını Kürt seçmene sorduk: “Erdoğan, Demirtaş’ı hedef gösteriyor, endişeliyiz”

AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında “Öcalan’ın, Demirtaş’ın oradan vermiş olduğu mesajlardan rahatsız olduğu ortada bir gerçek” demişti. İstanbul-Küçükçekmece’de Kürt seçmenin yoğun olduğu Kanarya Mahallesi’ndeki vatandaşlara ve Barış Vakfı Yöneticisi Hakan Tahmaz’a Erdoğan’ın açıklamalarını sorduk.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Ocak 2022’de partisinin grup toplantısında, beş yılı aşkın süredir tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili, “Edirne’deki, en büyük hesabı İmralı’dakine verecek. Zannediliyor ki her yer şu anda tozpembe. Değil. Onların da kendi içlerinde ayrı bir hesaplaşmaları var. Ve bu hesaplaşmayı da yapacaklar” demişti.

İki gün sonra (14 Ocak 2022) Selahattin Demirtaş, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine şu cümlelerle cevap vermişti: “Siyasetçiler halka, partisine, parlamentoya, bağımsız yargıya hesap verir. Sen benim için ‘kaygılanmayı’ bırak da kendi vereceğin hesabı düşün.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Ocak 2022’de katıldığı bir televizyon programında ise “Öcalan’ın, Demirtaş’ın oradan verdiği mesajlarından rahatsız olduğu ortada bir gerçek” diye konuşmuştu. Medyascope olarak, İstanbul-Küçükçekmece’de Kürt seçmenin yoğun olduğu Kanarya Mahallesi’ndeki vatandaşlara Erdoğan’ın açıklamalarını sorduk. 

“Demirtaş’ın başına bir şey gelirse sorumlu Erdoğan”

Mahallede röportaj yapmak için girdiğimiz ilk iki kahvehanenin işletmecisi ve orada oturan vatandaşlar bizlerle görüşmeyi kabul etmedi. Daha sonra gittiğimiz kahvehanenin işletmecisi Adem Ucu ise şunları söyledi: “Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefet adına en çok korktuğu kişi Selahattin Demirtaş. Bundan dolayı denize düşmüş yılan misali bir çıkış yolu arıyor, ortada Selahattin Demirtaş’ı karalamaktan başka hiçbir şey yok. Bahsettiği, iddia ettiği şeylerin hepsi yalan, tam tersine hedef gösteriyor, biz de bundan endişeliyiz. Selahattin Demirtaş’ın başına gelebilecek bir şeyden Recep Tayyip Erdoğan sorumludur, kendisinin bunu çok iyi bilmesi gerekiyor.”

Erdoğan’ın Kürtler’in oyunu almayı hedeflediğini söyleyen Adem Ucu, “Kürt oylarını bölüp, alabileceğini almak istiyor. Kürt halkı onun sözleriyle oturup kalkacak bir toplum değil. Biz kime oy vereceğimizi, nasıl hareket edeceğimizi, nerede duracağımızı çok iyi biliyoruz. Kimsenin endişesi olmasın” dedi.  

“Erdoğan’ın söylediklerine inanmıyoruz, inanmayacağız”

Aynı kahvehanede görüştüğümüz, Mehmet Salih Dinç, düşüncelerini şu cümlelerle anlattı: “Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından dolayı endişeliyiz. Abdullah Öcalan’a bir şey yaptıysa ya da yapacaksa bunu Demirtaş’ın yaptığını söyleyebilir diye düşünüyoruz. Endişeliyiz, Erdoğan’ın söylediklerine inanmıyoruz, inanmayacağız.”

Süleyman Kaya, “Erdoğan Öcalan’dan bir medet umuyor gibi. Neden Öcalan üzerinden Demirtaş’ı vurmaya çalışıyorlar? Bu mantık dışı ve toplumu bölüp parçalamaya dönük bir düşünce” derken Yılmaz Tegin, “Kimse içeride neyin ne olduğunu bilmiyor. Ortada olan bir şey yok ki. Affedersiniz biri bir şey söylüyor herkes de ona inanıyor” dedi.

Mikrofon uzattığımız Ramazan Danışman ise şöyle konuştu: “Ben kendi adıma onu sadece AKP’nin cumhurbaşkanı olarak görüyorum, ülkenin cumhurbaşkanı olarak görmüyorum. Kürt seçmeni Öcalan, Erdoğan, Demirtaş ne demiş dışında şu anki sistemin getirdiği zorluklara bakıyor, yeni bir değişiklik istiyor. Gündemimizin ‘Erdoğan şunu demiş’ olmaması lazım.”

Görüşmek istediğimiz pek çok kişi, konuşmak istediklerini ancak korktuklarını ve tedirgin olduklarını belirtti.

Barış Vakfı Yöneticisi Hakan Tahmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını Medyascope’a şöyle değerlendirdi: ”Yaptığımız tartışma, AKP’nin kendi hedefine ulaştığını gösteren bir şeydir. AKP, çözüm sürecinin hatalarının kendinde olmadığını göstermeye çalışıyor, bunun yükünü omzundan atmaya çalışıyor, adresler gösteriyor. Yanına şimdi Öcalan’ı alarak yapmaya çalışıyor, eskiden bunu yapmıyordu. Son altı-yedi aydır bunu yapıyor.”

Erdoğan’ın açıklamalarının kendi Kürt seçmenine yönelik bir mesaj olduğunu belirten Tahmaz, “DEVA Partisi’ne ya da Gelecek Partisi’ne gitme ihtimali olan, giden seçmeni tutmak için bu açıklamaları yaptığını düşünüyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.