Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (136) – RTÜK Üyesi Okan Konuralp: “İktidar, RTÜK vasıtasıyla internet haberciliğinin önüne geçemez”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu CHP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen Okan Konuralp oldu. Programda, RTÜK’ün üç uluslararası haber kuruluşundan lisans başvurusu istemesi, sürecin nereye doğru gideceği ve RTÜK’ün internet haberciliğini denetlemesinin ne kadar mümkün olduğu konuşuldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dün (9 Şubat), Türkiye’de yayın yapan uluslararası yayın kuruluşları Amerika’nın Sesi (VoA), DW Türkçe ve Euronews’e lisans başvurusu için 72 saat süre tanıdı. 2018’de çıkan yasayla elde ettiği hakkı ilk kez kullanan RTÜK’ün verdiği süre içinde bu üç kurum lisans için başvurmazsa, sitelerine erişim engeli getirilmesine kadar gidebilecek bir süreç başlayacak.

SETA raporu

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Okan Konuralp, bu kararın, AKP’ye yakın düşünce kuruluşu SETA’nın 2019 yılında “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayınladığı raporun uygulanması anlamına geldiğini söyledi. İktidarın Türkiye’deki medyanın büyük kısmını kontrol altına alırken “haberden çekildiğini” aktaran Konuralp, uluslararası medyada oldukça nitelikli gazetecilerin çalışmaya başladığını belirtti.

“Evrensel ilkelere en yakın düzeyde gazetecilik uluslararası medya kuruluşlarında yapılıyor”

Türkiye’de faaliyet gösteren medyanın tamamı incelendiğinde gazeteciliğin evrensel ilkelerine en yakın düzeyde gazetecilik faaliyetinin uluslararası medya kuruluşlarında yürütüldüğünü belirten Konuralp, iktidarın yaklaşımının, “Ben başaramıyorsam ve haber konusunda gerçekleri aktaramıyorsam kimse başaramasın” şeklinde olduğunu söyledi.

“Ulaşması gereken haber muhatabına ulaşır”

Bu sürecin başka kurumlar için de başlatılabileceğini belirten Konuralp, RTÜK’ün internet haberciliğini kontrol etmesinin ya da denetim altına almasının mümkün olmadığını vurgulayarak, “Özü itibariyle, ulaşması gereken haber muhatabına ulaşır. Teknolojinin bu kadar yaygınlaştığı bir ortamda iktidarın bu isteğini başarması mümkün değil” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.