Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (18 Şubat – 24 Şubat): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler:

  • Flee

“Flee”, çocuk yaşta Afganistan’dan Danimarka’ya mülteci olarak gelmek zorunda kalan Amin’in gerçek hayat hikâyesini anlatıyor. Yönetmenliğini Jonas Poher Rasmussen’in üstlendiği film, 2022 Oscar’larında “En İyi Uluslararası Film”, “En İyi Belgesel” ve “En İyi Animasyon” olmak üzere üç dalda aday gösterildi. Önümüzdeki günlerde Oscar’dan elinde nelerle döner bilmiyoruz ama filmi vizyona girmeden önce ön gösterimiyle izlemek isterseniz, biletine buradan ulaşabilir,  fragmanını buradan izleyebilirsiniz.  

  • 6 Numaralı Kompartıman (Compartment No. 6)

Finlandiyalı yazar Rosa Liksom’un aynı isimli romanından uyarlanan film, birbirine tamamen yabancı iki insanın, aynı kompartımanı paylaştıkları tren yolculuğunu anlatıyor. Tren yolculuğuna aslında sevgilisiyle çıkmayı arzulayan Laura, son dakika plan değişikliğiyle yolculuğa tek başına çıkar. Kompartımanda ise Laura’ya madende çalışmaya giden Vadim eşlik eder

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Ah Gözel İstanbul

Yönetmenliğini Zeynep Dadak’ın yaptığı “Ah Gözel İstanbul”, İstanbul doğumlu Ermeni tarihçi Eremya Çelebi Kömürciyan’ın 17. yüzyılda yazdığı seyahatnamesinden esinlenerek İstanbul şehrini beyazperdeye taşıyor. Kömürciyan’ın rotasını günümüzde de takip eden belgesel türündeki bu film, Sultanahmet’ten Yedikule’ye, Haliç Tersaneleri’nden Pera’ya şehri farklı açılardan bize gösteriyor. 


Film gösterimi, yeniden kapılarını açan Sinematek/Sinema Evi’nde.
Bilet fiyatı – Tam: 20 TL, indirimli – 10 TL

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Haneke Gecesi

Başka Sinema etiketiyle düzenlenen konsept film gecelerinde bu haftanın konuğu, yönetmen Michael Haneke.  “Funny Games”, “Amour”, “The White Ribbon” ve “The Piano Teacher” filmlerinin sırayla gösterileceği gecede tek bilet tüm filmler için geçerli olacak.

Yer: İstanbul – Beyoğlu Sineması

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 75 TL

“Haneke Gecesi” biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Prima Facie

Tiyatro -16’nın ilk oyunu, Avustralyalı yazar Suzie Miller’ın “Prima Facie” eseri. Oyunun yönetmeni Hakan Atalay. Tek kişilik oyun, cinsel birliktelikte rıza kavramı üzerinde duruyor. Avukat Tessa’nın hoşlandığı iş arkadaşı tarafından uğradığı taciz sonrasında yaşadıkları, başarıyla ve severek yaptığı mesleğini de sorgulamasına yol açar.

Sahnede Tessa’yı canlandıran Olcay Yusufoğlu ve oyunun yardımcı yönetmeni Seray Akülker ile oyunu, rıza kavramını ve Tiyatro -16’nın kuruluşunu konuştuk. Röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Moda Sahne

Bilet fiyatı – Tam: 99 TL, indirimli: 66 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kundakçı

Rus oyun yazarı Grigory Gorin’in yazdığı, Haluk Bilginer’in çevirdiği oyunda pazarcı Herostratos’un MÖ 356’da Artemis Tapınağı’nı yakmasını konu ediniyor. Komedi türündeki oyun iki perde ve ara süresiyle beraber toplam 140 dakika. Oyun Atölyesi’nin “Kundakçı” oyunu Ankara turnesinde.

Yer: Ankara – Yenimahalle, MEB Şura Salonu

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Anne Frank’ın Hatıra Defteri

Oyun, Anne Frank isimli kız çocuğunun savaş döneminde ailesiyle birlikte iki sene yaşamak zorunda kaldığı sığınakta tuttuğu günlüklerinden oluşuyor ve Nazi Almanyası döneminde geçiyor.

Altkat Sanat etiketiyle sahnelenen oyunda yönetmen Müge Suat oyun metnini, filozof Theodor Adorno, şair Wolfgang Borchert, oyun yazarı Antonin Artaud ve psikiyatr Serol Teber‘in çalışmalarından araştırmalarla ortaya çıkarmış.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Altkat Sanat Tiyatrosu
Bilet fiyatı – Tam: 90,50 TL, indirimli: 70,50 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Transit

Fotoğraf sanatçısı Selim Süme’nin kişisel sergisi “TRANSİT”, 10 Şubat’ta Versus Art Project’te kapılarını açtı. Sanatçı “günlük ve sıradan olana odaklı” olarak tanımladığı çalışmalarını, şair Ahmet Güntan’ın Parçalı Ham Manifestosu’ndan ilham alarak bir araya getirmiş. Dilerseniz sergiyi 19 Mart’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Galeri, pazar ve pazartesi günleri kapalı. Diğer günler ise saat 10:00 – 18:00 arası ziyarete açık.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Versus Art Project

  • Coulisse

14 Ocak’ta açılan, küratörlüğünü Eda Öztürk’ün üstlendiği grup sergisi “Coulisse”, Mixer Art Galler’de ziyaretçilerini bekliyor. Betül Aksu, Bilal Yılmazel, Burak Delier, Ceren Su Çelik, Dilek Winchester, Ece Eldek, Gökçe Hiçyılmaz, Ömer İpekçi & Francesco Romero & Francesca Gotti ve Tayfun Gülnar’ın çalışmalarından oluşuyor. Sergide enstalasyonlar, fotoğraflar ve dijital tabanlı işler yer alıyor. “Coulisse” 27 Şubat’a kadar sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.

Galeri, pazartesi günleri hariç her gün 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık.

Eğer sergiye giderseniz, Mixer Art’ın proje odasında sanatçı Gökçe İrten’in “Kişisel Katmanlar’’ sergisini de ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Mixer Art Gallery

  • Zıt



Sanatçı Kirkor Sahakoğlu’nun Ankara’daki ilk sergisi “Zıt”, 4 Şubat’ta Galeri Siyah Beyaz’da ziyarete açıldı. Soyut resimlerden oluşan sergiyi 5 Mart’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yolunuz 22 Şubat’a kadar Galeri Siyah Beyaz’a düşerse, sanatçı Bihrat Mavitan’ın “Ben Heykellerimi Onlar İçin Yapıyorum’’ isimli kişisel sergisini de ziyaret edebilirsiniz. Sergi, heykeller ve iki boyutlu eserlerden oluşuyor.

Galeri, pazar günleri hariç her gün 11:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Yer: Ankara – Güvenevler, Galeri Siyah Beyaz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.