Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Migros eyleminin simgesi Gülabi Aksu Medyascope’a konuştu: “Bana takılan kelepçeyi unutmayacağım”

Migros işçilerinin eylemi 18 gün sonra kazanımla sonuçlandı. İşçiler, yaklaşık üç haftalık mücadelenin ardından taleplerinin kabul edilmesini halaylar çekerek kutladı. Migros’un patronu Tuncay Özilhan’ın evinin önünde plastik kelepçe takılarak gözaltına alınan ve eylemin simgesi haline gelen Gülabi Aksu Medyascope‘a konuştu.

Kamera-kurgu: Ufuk Çeri / Egehan Deniz Koska

Migros’un İstanbul-Esenyurt’taki deposunda çalışan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçilerin yüzde 8’lik zammı kabul etmeyerek başlattıkları eylem 18 gün sürdü.

Migros’un patronu Tuncay Özilhan’ın evinin önünde 18 Şubat’ta DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, sendika yöneticileri ve 100’den fazla işçinin ters kelepçe takılarak gözaltına alınması toplumun her kesiminin tepkisini çekti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Migros işçilerinin şikayetleriyle ilgili soruşturma başlattıklarını duyurdu.

İşçilerden Gülabi Aksu’nun polis otobüsünde elleri plastik kelepçeli olarak çekilen fotoğrafı ise Migros eyleminin sembolü haline geldi.

İşçiler kazanımlarını halaylarla kutladı

Sanatçı Haluk Levent’in arabuluculuğunda DGD-SEN, Migros yöneticilerinin katılımı ve garantörlüğünde Us Grup ile dün akşam (20 Şubat) bir kez daha masaya oturdu.

Görüşme bu kez anlaşmayla sonuçlandı.

İşçiler, bu kazanımlarını Migros’un Esenyurt deposu önünde halaylarla kutladı.

“İşçiler yaşamak için direniyor, Türkiye’nin her yerinde direniyor”

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, “Bizler 2013’ten beri Migros depolarından atıldık, aynı nedenlerle atıldık. 2013’ten beri aynı şeyi söylüyoruz: Bizler yaşamak istiyoruz, iş cinayetlerinde katledilmek istemiyoruz. Aynı sorunlara karşı bugün de direndik. İşçiler yaşamak için direniyorlar. Bugün Türkiye’nin her yerinde işçiler direniyor. Bugünkü kazanımlar kıymetlidir ama ancak yan yana geldiğimizde birlikte kavga ettiğimizde kazanacaklarımız çok daha kıymetlidir” dedi.

Acar, Medyascope‘a şöyle konuştu:

“Bizim öncelikli talebimiz işçi sağlığı ve güvenliğiydi. Bu talep karşılandı. Primlerin yasal güvencesi yoktu. Primler de bizim istediğimiz şekilde düzenlenmiş oldu. Maaş zammı istemiştik. İstediğimiz artış olmasa da saat ücretine de zam almış olduk.”

En düşük işçi ücretinin 5 bin 125 lira oldu

DGD-SEN’in avukatı Mürsel Ünder’in açıklamasına göre, işten çıkarılan 257 işçinin işe geri dönmesi, en düşük ücretin prim hariç 5 bin 125 liraya yükseltilmesi, net ücretlere 325 lira zam yapılması, ayrılmak isteyen işçilere kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi, iş sağlığı ve işçi güvenliğinin sağlanması konusunda mutabakata varıldı.

Gülabi Aksu: “Keşke bunlar yaşanmasaydı, bir ekmek parası kadar 4 liralık zammı kabul etseydi”

Migros eyleminin simge ismi Gülabi Aksu da Esenyurt deposu önündeki kutlamadaydı.

Medyascope‘a konuşan Aksu, “Bir yandan mutluyum bir yandan değilim. Bu direnişimizi en baştan beri inanarak yürüttük ve kazandık. O yüzden mutluyum. Polisler bizi gözaltına aldılar, kelepçelediler. Ben o yüzden hiç mutlu değilim. Keşke bunlar yaşanmasaydı, bir ekmek parası kadar 4 liralık zammı, güzel bir şekilde isteklerimizi kabul etseydi. Kelepçe taktılar bana, ben çok utanıyorum” dedi.

“Bana takılan kelepçeyi unutmayacağım”

Migros İcra Kurulu Başkanı Ömer Özgür Tort’un Habertürk’te katıldığı programda, “Çalışanların hepsinin dönmesini isteriz. Gülabi abinin de dönmesini isteriz tabii, sonuçta sembol oldu” sözlerini sorduğumuz Aksu, “Değerlendireceğim ama takılan kelepçeyi unutmayacağım” dedi.

Gülabi Aksu, eylemlerini haberleştiren basın kuruluşlarına ve seslerini duyurmalarına yardımcı olan sanatçılara da teşekkür etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.